Buna ziua! Incerc sa lamuresc o problema: doresc sa infiintez un ONG si as dori sa rezerv denumirea in latina. In mod oficial limba latina nu este considerata limba straina. Oare se poate face rezervarea fara sa anexez traducerea legalizată?
Imi cer scuze ca intervin, dar concediul medical presupune suspendarea CIM pe perioada concediului. Asta este similar cu a acorda concediu de odihna unui angajat pentru un an intreg desi el a lucrat doar 11 luni. Cred ca subiectul e complex si controversat. Personal consider ca pentru perioada concediului medical, fiind vorba de o suspendare a CIM, angajatii nu pot beneficia de concediu de odihna.
Daca pe perioada de intrerupere nu ati avut calitatea de somer, nu ati beneficiat de concediu medical sau de ajutor social sunteti obligat sa achitati contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru perioada in care nu ati lucrat este suficient s-o achitati raportat la nivelul salariului minim pe economie, aproximativ 50 lei pe care-i puteti plati la Casa de Asigurari de Sanatate. Pentru contributia la pensii, ar fi bine achitata pentru a nu avea intreruperi in stagiul de cotizare. La fel si la somaj. Trebuie sa va adresati direct acestor institutii.
Va rog sa ma ajutati sa gasesc textul legal care prevede ca seful locului de munca stabileste atributiile si intocmeste fisa postului pentru personalul din subordine.
Va multumesc!
Faptul ca vi s-a achitat deja suma in cauza este total neprofesionist. O institutie care a pierdut un proces dupa parcurgerea tuturor fazelor procesuale ar trebui sa respecte hotararea instantei. Daca doreste sa atace executarea cu contestatie, e dreptul lor, nu e vorba de un abuz. Doar ca dupa prevederile noului cod de procedura civila, in motivarea pe fond a contestatiei nu mai poate invoca motivele aratate pe fondul cauzei in proces. Instanta va putea respinge contestatia ca inadmisibila, insa va trebui sa invocati acest lucru.
Daca dumneavoastra reusiti sa suspendati raporturile de munca pentru concediu de sarcina si lauzie in timp ce contractul este inca valabil, nu aveti probleme, veti beneficia. Important este, pentru obtinerea concediului si indemnizatiei de crestere a copilului sa faceti dovada faptului ca ati fost contribuabil si aveti un stagiu de cotizare la asigurari sociale de minim 12 luni neintrerupt inainte de nasterea copilului.
Nu. Trebuie sa platiti asigurare la nivelul salariului minim pe economie. Faza cu "nu realizez venituri" nu tine. Daca nu realizati venituri, inchideti firma, treceti in intretinerea sotului si sunteti coasigurat.
Puteti sa stati un an sau mai mult, pana implineste copilul varsta de 2 ani. Puteti sa stati si mai putin, dar nu mai putin de 1 luna, insa stimulentul de insertie va fi acordat o singura data pentru un copil nascut, unuia dintre parinti, in acest caz numai dumneavoastra daca va intoarceti mai repede la serviciu. Oricum ar fi bine sa va informati exact la DGASPC din localitatea dumneavoastra.
Daca litigiul a inceput inainte de a se implini 3 ani de la data producerii prejudiciului, nu este prescris dreptul de a cere in instanta repararea prejudiciului. Daca e mai mult de 3 ani, prescriptia se invoca din oficiu sau de catre partea interesate si, fiind o exeptie de procedura, se solutioneaza cu precadere. Din practica pot sa va spun ca de cele mai multe ori exceptiile se solutioneaza odata cu fondul cauzei. Perimarea este altceva si se refera la o cauza lasata in nelucrare mai mult timp din vina reclamantului si are ca efect incetarea procesului fara a se solutiona in vreun fel.
Se numeste contributia pentru concedii si indemnizatii si este in cuantum de 0,85% din venitul realizat. Se achita odata cu CASS.
Trebuie sa fiti mai explicita. Eu am inteles ca intrebati ce trebuie sa platesti pentru a putea beneficia. Daca asta ati intrebat, raspunsul e corect. Daca nu...