avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Activitate Anca Vasile

Activitate Anca Vasile

Codul Muncii:
" (6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.
Articolul 145, alineatul (6) completat de art.I pct.5 din Legea 12/2015
Art. 146. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca."
Prin urmare, numai daca salariatul justifica prin probe concrete ca in mod repetat a solicitat concediu de odihna si acesta nu i-a fost aprobat de catre angajator sau din alte "motive justificate", nu a putut efectua concediul de odihna in anul in care i se cuvenea, numai atunci are posibilitatea de a-l solicita in urmatoarele 18 luni.Altfel, este legala, justificata si trebuie respectata prevederea angajatorului din .R.I. cu cele 3 luni in care se mai poate solicita concediul ramas neefectuat din anul precedent. Ba chiar mi se pare bunavointa din partea angajatorului faptul ca da posibilitatea angajatilor de a efectua concediul de odihna restant, caci altfel s-ar fi aplicat numai prevederile Codului muncii cu obligatia de a justifica foarte clar zilele restante de concediu de odihna.
Răspuns la discuția Coasigurare părinte
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, puteti figura ca si coasigurat al fiului dvs. Acesta trebuie sa prezinte la unitatea unde lucreaza urmatoarele:-copie C.I. al dvs, copie certificat de nastere(al lui), adeverinta de la Primaria de domiciliu ca dvs nu figurati cu teren extravilan in proprietate, adeverinta de la Administratia financiara ca nu dobinditi venituri din alte surse. La unitate va completa o declaratie pe propria raspundere si va atasa documentele mentionate, solicitind calitatea de coasigurat ptr. dvs. Succes!
Răspuns la discuția Retragere din sindicat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De obicei, înscrierea si retragerea dintr-o organizatie sindicala se supune normelor stabilite prin statutul acelui sindicat, statut cu care ati fost de acord implicit la inscriere.Dar, revenind concret la cele sesizate de dvs, va sfatuiesc sa ii dati instiintare scrisa liderului de sindicat si, deasemenea, depuneti la secretariatul unitatii o cerere prin care solicitati sa nu vi se mai retina cotizatia catre acel sindicat. Angajatorul este obligat, conform normelor legale, sa o puna in aplicare.
Din punctul meu de vedere acestea imbraca aspectul juridic de norme de aplicare si pot fi prezentate ca o proba solida intr-o instanta judecatoreasca, avind in vedere ca sint publicate oficial de insasi ministerul semnatar al legii.
Legea 53/2003, republicata- Codul muncii-"Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca."
Da, puteti contesta orice dar nu vad ce sanse de cistig ati avea din moment ce contractul a fost incheiat cu aceasta clauza de perioada de proba pe care v-ati asumat-o.
Răspuns la discuția Sssd
Nu precizati unde lucrati- in privat sau sistemul bugetar. Oricum. va pot spune ca nu exista prevedere legala care il oblige pe angajator la transformarea unui post cu studii medii intr-unul cu studii superioare sau superioare de scurta durata, cu atit mai mult cu cit presupun ca nici in fisa postului nu ar avea ce modificari sa apara( sarcini in plus si mai complexe) decit faceti acum. Politica de personal si repartizarea cheltuielilor de personal sint strict apanajul conducerii unitatii/institutiei. Deci, sfatul meu ar fi: prindeti mai multe muste cu miere decit cu otet.Sa aveti succes!
Răspuns la discuția salarizare 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform noii legi, Legea 153/2017- salariile personalului din primarii este stabilit prin negociere, intre salariati reprezentati de organizatia sindicala, pe de o parte, si angajator/primar, pe alta parte.Deci nu exista un salariu fix mentionat undeva pe care sa vi-l poata spuna cineva pentru postul ocupat de dvs.
Nu- conditia pentru a fi asistent medical cu studii superioare este de a fi absolvit Facultatea de asistenti medicali si moase.
Răspuns la discuția Angajare minor 16 ani
Respectati Codul muncii si nu cele spuse de diverse persoane.
Răspuns la discuția Indemnizatia de hrana
Pentru indemnizatia de hrana se va retine doar cota de impozit de 10%.