avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Activitate cosming2018

Activitate cosming2018

As dori un raspuns de la un specialist:
In vara 2023 am achizitionat un apartament la et. 3, dar apartamentul fiind dezastru (cu stropi, etc) ca de pe timpul comunismului, dupa cateva luni am intrat in renovare, am scos tot, am pus sapa, parchet. usi, etc.
Apartamentul de sub mine ( et. 2) a fost gol, deorece proprietarii erau plecati (ei mai avand un apartament in alt judet).
In vara 2024, a venit proprietarul in varsta de 75 ani, ca doar in sufragerie nu are curent (prizele functioneaza) si pentru ca am pus eu sapa si parchet, muncitorii, i-au facut interupere la curentul de la lustra. In tot apartamentul in afara de sufragerie ii merg becurile.
El motiveaza ca cablurile de la curent (fiind bloc din 1987) trec prin podeaua mea, pe sub parchet, mai precis pe sub zgura (cum erau inainte).
Am vorbit cu muncitorii, au spus ca nu au facut interupere si nu au scoz zgura.
Proprietarul insista ca sa scot din parchet si din sapa, doar in zona care considera el ca este interupere si sa ii repar curentul, ca nu-l intereseaza.
Eu nu stiu, daca el avea curent inainte in apartament sau daca chiar este de la mine, deoarece muncitorii nu au vazut cablu si nici nu s-a atins de el.
Vecinul este mai recalcitrant, amanintandu-ma ca daca nu scot eu sapa, ma da in judecata si imi va cere 10.000 lei pentru a repara pe la el.
El si-a adus un electrician de aproximativ varsta lui care i-a spus ca eu i-am facut interupere pe fir si noi am fi de vina.
Proprietarul insista ca cablurile le de curent trec prin podeaua proprietarului de sus (sub parchet, zgura, etc)
Este si posobilitatea sa aiba el scurt pe fir sau alte probleme.
Eu i-am propus sa-si traga un cablu din duza, cu fir aplicat, dar nu vrea, decat sa stric eu si sa repar.
Nu am cu cine sa ma inteleg.
Intrebarea este daca pot fi obligat de judecator sa stric in apartament sau sa-l despagubesc pe proprietar.
Pentru astfel de caz, nu este necesar de dovezi, ca i-as fi stricat eu, sau se merge doar pe documente ca asa se puneau cablurile? Ce fel de dovezi sau experti are nevoie in astfel de caz?
Daca vine vreun expert, nu trebuie sa sparga la el, deoarece el este reclamantul si este interesul lui sa dovedeasca sau va sparge la mine?
Buna seara,
As dori daca se poate un sfat juridic, privind o chestiune.
Tatal meu vitreg a avut un proces, privind un partaj judiciar succesoral, in speta un teren de la bunicul lui pe care a fost dezbatut intre veri.
Pe timpul procesului a fost angajata o avocata, dar abia la final am observat in sentinta civila, ca este strecurat o eroare.
Avocata din start, incepand cu cererea de chemare in judecata, pana la intampinari, etc, a scris adresa de domiciliu gresita.
Tatal vitreg are adresa pastrata la casa batraneasca (casa, care este si ea, in alt dosar de succesiune), dar avocata in loc sa treaca adresa respectiva, a trecut adresa de la bloc (de la domiciliul mamei, unde locuieste si el in fapt).
Acum ce se poate face in acest sens, cum putem indrepta aceasta greseala, cu toate ca avocata stia care era adresa casei, a mers cu copy-paste pe tot parcursul procesului.
Avand in vedere ca in sentintele civile nu se foloseste CNP-urile, ma gandesc sa nu-l incurce.
Se poate merge pe "indreptare eroare materiala", sau pe ce considerente se poate merge?
Va rog daca se poate si un articol de care sa ne legam, sa putem repara problema asta..
Mentionez ca acum sentinta este ramasa definitiva, de cca. 1 luna.
Buna ziua,

M-ar interesa o informatie privind intrarea in posesie a unei sentinte civile/penale.
Poate intra orice persoana interesata in posesia unei sentinte civile sau penale de la orice dosar civil/penal (chiar daca nu este parte din dosar)?
CIneva imi spunea ca se poate intra usor in posesie, deoarece ele sunt publice.
Asta inseamna ca daca am dosar d epartaj judiciar si cineva (exp. un coleg) vrea sa vada ce a hotarat instanta se poate duce la dosar sa faca cerere sa citeasca?
Va rog sa ma lamuriti si eventual si citat din lege, respectiv articol.
Va multumesc
Discuție Bunuri proprii
Buna seara,
As dori o lamurire privind o chestiune:
Parintii detin o suma de bani si doresc sa imi achizitioneze un apartament.
Eu sunt casatorit de 11 luni si am un copil de 6 luni.
Parintii doresc ca apartamentul sa ramana mie, iar in eventualitate de vreun divort, sotia sa nu aiba drept asupra lui.
Intrebarea este daca la donatie, sotia tot are dreptul asupra apartamentului?
Se poate cumpara de parinti cu mentiunea ca este luat de ei doar pentru fiu?
Sau cum trebuie facut actele?
Mentionez ca nu am facut separare de bunuri.
Buna seara,
Mama si al doilea ei sot detin o suma de bani, cu care vor sa imi cumpere un apartament.
Eu sunt casatorit de 8 luni si am un copil de doar 3 luni. Nu am facut separare de bunuri la casatorie.
Avand in vedere ca sunt niste problem cu socrii etc si fiind posibilitatea sa o influenteze si pe sotia mea, iar cu timpul sa nu apara conflicte sau divort, mama si tatal vitreg vor ca apartamentul sa fie doar al meu.
Cum s-ar putea face ca sotia sa fie exclusa in caz de un divort?
Mentionez a tatal vitreg nu a avut copii, sora si parintii lui sunt decedati si mai are un nepot de pe sora cu care se judeca pentru casa batraneasca (parintii tatalui vitreg, respectiv bunicii nepotului)
Este vreo modalitate sa mi-l ia doar pe numele meu, fara sotia sa aiba vreun drept in caz de despartire, etc?
Doar donatie sau contract de intretinere se poate face?
Sau sa fac eu in prezent separare de bunuri?
Poate da sotia declaratie la notar ca nu are pretentii la apartamentul cumparat, sau sa ia apartamentul parintii unde sa ma treaca pe mine si sa mentioneze ca sotia nu are dreptul?
Trebuie tinut cont ca data ia doar mama apartamentul, devine proprietar si tatal vitreg, iar in caz de decesul lor, vine nepotul ca mostenitor de pe el deoarece nu are copii sau rude in viata.
Ce variante ar fi, pentru a nu fi probleme?

Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Răspuns la discuția Hotarare Judecatoreasca gresita
Mama este re-casatorita din 1997, asta inseamna ca ar trebui si certificatul de casatorie?
Stiti cumva cati ani ramane o hotarare judecatoreasca in arhiva judecatoriei? Acum sunt 28 ani de la pronuntarea ei.
Daca nu se mai gaseste in arhiva judecatoriei, unde ar putea fi?

Va multumsc anticipat!
Buna seara,
Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune.
Mama mea a divortat in anul 1995, facand si partajul, unde i-a ramas apartamentul.
De fiecare daca cand mergem la SPCLEP in vederea reinoirii cartii de Identitate, trebuie mers cu hotararea judecatoreasca privind dovada spatiu-lui.
La SPCLEP tot timpul a comententat politia pe baza Hotararii Judecatoresti, aproape refuzand sa faca cartea de identitate.
Abia mie in 2021 mi-a aratat juristul de la SPCLEP de ce sunt sceptiti.
Motivul este ca in momentul cand a fost tehnoredactata Hotararea Judecatoreasca, a fost inversat cele 2 prenume a mamei. Ea avand 2 prenume. Asta inseamna ca al doilea prenume la pus ca primul, in loc de A-G, a trecut G-A si asta in toata hotararea.
Problema este ca in 1995 nu se treceau CNP-urile persoanelor.
Problema asta am putea avea si la notar.
Am inteles ca ar trebui facuta "indreptare eroare materiala, sau ceva de genul.
Acum ar trebui deschis proces pentru "indreptare eroare materiala", "erata", sau tehnoredactarea si indreptarea erorii materiale?
Stie cineva daca dupa 28 ani mai este in arhiva hotararea judecatoreasca?
Care este termenul pe care sa il folosesc?
Avand in vedere ca este vorba doar de un termen in camera preliminare, doresc sa o fac eu cererea in instanta in numele mamei.

Va multumesc anticipat!
Va rog sa ma ajutati intr-o speta:

Intr-o dupa-amiaza parintii mei (61 ani si 69 ani), au fost la o agentie imobiliara, unde dupa multa pralavrageala a agentelor s-au trezit ca au vizualizat in graba un apartament si au semnat un antecontract unde au dat vanzatoarei 3000 euro +1000 euro comisionul agentiei. Din cei 3000 euro, 1000 euro vanzatoarea a dat agentiei comision, drept urmare agentia a colectat 2000 euro in total. Nu s-a semant contract de vizualizare si nu au dat chitanta pentru cei 1000 euro comision agentie.
Totul s-a intamplat intr-o ora, iar in jurul orei 16 s-a terminat tranzactia, parintii dand deja banii. Cand am ajuns la agentie la ora 16.20 era prea tarziu, antecontract-ul semnat si banii dati deja.

Mi s-a parut ceva ciudat initial, dar dupa ce am re-vizualizat cu parintii zona, am observat ca au fost mintiti, neexistand rost intre blocuri (cum noi doream), pentru a sparge si a face geam la baie (scarile fiind lipite), balconul vecinului era lipit de balconul apartamentului respectiv, iar din cei 70 mp cat spunea ca are, a ajuns verbal sa-mi spuna mie ca are 66-67 mp, iar in actele cadastrale am vazut 62 mp. Garsoniera confor tip I ced ca era II spre III.

Parintii care a semnat antecontract au solictat anularea sa. Conform antecontract-ului a reiesit ca cel care cere anularea pierde cei 3000 euro + comisionul agentiei de 1000 euro. In urma pozelor blocului cu explicatii si a unei certe dintre parintii mei si agentele care erau si patroanele agentiei, au sunat vanzatoarea sa restituie cei 3000 euro daca vrea si anuleaza antecontract.

Cand a venit vanzatoarea, agentele a invatat-o de fata cu parintii mei sa de-a doar 2000 euro si 1000 euro sa ramana agentiei, iar data viitoare nu ii mai ia comision ca au platit ai mei (ca sunt mai fraieri).

Mi-au pus parintii sa semneze pentru 2000 euro fara alte pretentii la vanzatoare (si invers fara pretentii de la vanzatoare), iar parintii din disperare au semnat pentru 2000 euro ca sa nu ii piarda si pe acestia. Agentia i-a pus sa scrie o cerere de reziliere si au spus ca da sefilor si avocatului lor sa vada daca le da cei 1000 euro comisionul dat de ei (lundu-i in ras ca ele erau de fapt sefele). Raspuns il primesc in 30 zile.

In timpul certei pentru bani, agentele nu s-au rezumat sa discute despre bani, m-a jignit pe mine care nu aveam nicio treaba, pe sotie si pe mama sotiei, spunand ca am fost pe acolo si as fi facut scandal cu vreo 2 saptaman in urma, ca sunt eu nebun, prost crescut, ca eu sunt problema si manipulez situatia, ca nu salut cand le vad, ea si-ar calca in picioara copii daca ar fi ca mine, ca ii rupe picioarele sotiei mele daca o prinde, ca nu imi convine, si eu sunt tensiunea familiei si eu sunt o problema, ca sunt un dement, iar cand mi-a vazut ca cobor din masina si mi-a vazut fata le-am lasat.... etc. chestii care nu aveau ca sa caute in discutii despre tranzactia imobiliara. Jignindu-ma si calomniadu-ma la parinti.

Ei au facut tranzactie cu parintii mei iar eu, sotia si soacra eram jigniti si se urla in agentie la ai mei.

Mama sotiei (soacra) a sunat agenta si a intrebat-o daca a vazut-o vreodata, la care agenta a spus ca nu a vazut-o niciodata si nu o cunoaste si are camere sa dovedeasca ca parintii mei mint sa nu ii ia in seama a nu sunt sanatosi la cap. Incearca sa bage ura intre familie, intre parintii mei si parintii sotiei, intre mine si sotie.

Norocul a fost, ca inainte de a pleca mama mea la rezilierea contractului, a avut inspiratia sa-mi ceara un reportofon spion sa inregistreze (pe care il detin eu, cumparat cu multi ani in urma cand eram student si aveam nevoie sociologic), in caz ca se intampla ceva sa aiba dovada. A fost cea mai inspirata decizie. Altfel nu imi credeam parintii cand imi spunea cum au vorbit despre mine, sotie si soacra.

Inregistrarea are vreo 2 h si ceva si se aude jignirile, calomniile agentilor, cum plang parintii si se roaga sa le de-a banii, pecum si cum o invata pe vanzatoare sa de-a doar 2000 din 3000 euro si sa le de-a loc comisionul pentru vanzarea viitoare a apartamentului.

Intrebarea este daca in cazul acesta pot folosi inregistrarea audio, pentru calomine (chiar daca a jost pe ascuns fara sa stie agentele)? Este legal sa o folosesc? Le pot face vreo plangere penala, ina cul acesta? Imi ia in seama politia inregistrarea audio de 2 h?

Se poate face ceva pentru tapa imobiliara a doua persoane varstnice, iar la persoanele vastnice nu trebuie aviz psihologic si autoritata tutelara sa fie prezenta? Prezentarea initiala despre apartament a fost verbala, putine chestii recunoscute cand s-a inegistrat audio. Se poate face ceva in czul acesta
Buna seara,
Doresc un punct de vedere legal privind urmatoarea speta:
In urma decesului tatalui meu acum cca. 7 ani, au ramas mai multe bunuri.
Tatal meu a fost casatorit de 2 ori, prima data cu mama mea, din care am rezultat eu, de care a divortat ulterior, dupa care s-a re-casatorit, urmare caruia a rezultat fratele meu, de care a divortat intre timp si de ea.
Dupa deces a ramas mai multe bunuri, printre care si un garaj pe un teren concesionat. S-au facut doua expertize asupra garajului (expertiza 2017 si a doua in 2018), unde a iesit valoare de cca. 4000 lei de fiecare data.
Intre timp in august 2018 primaria , a constatat ca doreste sa schimbe utilitatea terenului unde sunt amplasate garajele si s-a solicitat eliberarea spatiului.
Avand in vedere ca garajul este in proximitatea locuintei tatalui, iar doar terenul unde era amplasat garajul, era concesionat atat pe numele tatalui meu cat si a fostei sotii.
Acum in martie 2022, s-a contestat din nou raportul de expertiza, pe unele considerante si trebuia si garajul evaluat din nou.
Cand s-a mers la expertiza, fosta sotie a tatalui meu a adus o hartie de la primarie din august 2018 ca s-a solicitat eliberarea terenului si o factura de la deseuri metalice feroase si neferoase, de unde reiese ca garajul a fost dat la fier vechi pe o valoare de 372 lei in luna august 2021, iar la semnatura fiind trecut numele ei si semnat de ea.
Deci un garaj de 4000 lei, fosta sotie l-a dus la fer vechi dandu-l cu 372 lei, acum incercand sa induca ca banii acestia ii imparte cu mine. A putut face aceste schimbari, deoarece ia si-a pastrat numele de familie a tatalui, si nimeni nu a intrebat nimic.
Intrebarea este, daca primaria a facut notificare, ea nu trebuia sa ma anunte pe mine sau sa aduca primariei la cunostinta, ca garajul face parte dintr-un doar de partaj judiciar si sa fiu eu si fratele notificat?
Daca elibera ea, impreuna cu fratele meu vitreg, nu trebuia pastrata tablaraia, etc si sa discute cu mine, ce facem cu e?
Aspectul ca garajul a fost luat de o persoana neindreptatita, a semnat in numele ei si a vandut un bun parte din masa succesorala (aflat pe rol) care nu ii apartine si nu face parte din mostenitori, nu se pedepsete penal?
Mentionez ca doar numele si semnatura ei este nu si a fratelui meu?
In ce fapta penala, sau articol se incadreaza acest aspect?

Multumesc

Rog sa raspunda doar persoane in drept care cunosc...
Daca folosesc fisa asa, pot avea probleme la politie? Pot suferi restrictii de circulatie? Sau trebuie refacuta?