avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Activitate DanDaniel

Activitate DanDaniel

Răspuns la discuția adaugare nume la copil
Mergeti la primarie si interesati-va de procedura numita schimbare de nume pe cale administrativa. Daca copilul a fost recunoscut de tata va trebuie si acordul acestuia.
Buna.
Un minor va locui in strainatate aprox. 6-8 luni cu o ruda. Parintii raman in Romania si ma intreb daca exista vreo prevedere legala care permite acestora sa acorde tutela minorului acelei rude cu care copilul va locui. Daca DA, asta se face la notar sau prin instanta?

Merci!
Răspuns la discuția calatorie minor in strainatate
adutescu a scris:

Nu trebuie sa cunoasca numele angajatului, doar se mentioneaza compania.


Activez discutia asta mai veche...pentru ca am o problema similara.
Un minor (9 ani) pleaca neinsotit cu avionul si Politia de Frontiera imi spune ca numele si numarul de pasaport al Institute de la compania aeriana trebuie sa figureze in declaratia notariala a parintilor...dar asta e aproape imposibil...pentru ca declaratia nu poate fi facuta in ziua plecarii...e clar ca o facem in avans...Nimeni de la companie nu stie in avans cine il va insoti pe minor...In plus, cum nu e vorba de o companie cu angajati romani...cum fac cu cazierul pe care trebuie sa il aiba acest angajat? Cei de la Politia de Frontiera imi repeta mecanic ca minorul trebuie insotit de un adult cu date inscrise in declaratie + cazier (pricep ca asa zice in lege!)...si nu vor sa ofere un raspuns clar cum se procedeaza in situatiile in care acesta e insotit de un reprezentant al companiei...

Multumesc!

Răspuns la discuția Scoatere minor din tara
[ editat citat]
Sunati la Politia de Frontiera... www.politiadefrontiera.ro
Răspuns la discuția Infiere
teotatomir a scris:

Neavand alti copii, actualul meu tata doreste sa ma infieze pentru ca apartamentul in care locuieste impreuna cu mama mea sa imi revina de drept dupa moartea lor.



Nu vad ce sens are adoptia in situatia pe care o descrieti. Cel mai simplu de rezolvat e ca tatal dvs. vitreg sa va vanda apartamentul cu clauza de uzufruct viager care insemana ca desi veti fi proprietarul imobilului nu veti putea sa il vindeti fara acordul fostului proprietar ...tatal vitreg avand dreptul sa locuiasca pana la deces in apartamentul pe care vi l-a vandut dvs.
Răspuns la discuția adoptie copil


Nu e posibil asa ceva. Legea nu permite adoptia unui copil ales.
raya a scris:

Buna ziua,o intrebare as avea si eu daca poate cineva sa ma ajute,am studiat Legea 248/2005 , insa am o speta aparte sa spunem:
-copil rezultat din casatorie mixta,poseda pasaport romanesc,cum procedeaza la iesirea din Romania in cazul in care acesta calatoreste doar cu mama,tatal fiind cetatean strain care nu locuieste in Romania.
Va multumesc anticipat in cazul in care cineva se incumeta sa-mi raspunda.



Raspunsul il aveti la www.PolitiadeFrontiera.ro si anume in cazul calatoriei copilului minor cetatean roman insotit de un parinte acesta din urma trebuie sa detina o declaratie notariala de acord a celuilalt parinte prin care acesta mentioneaza ca e de acord cu calatoria (sau o decizie de incredintare a minorului), pe ruta X, cu durata intre Z si W...si asa mai departe...
Răspuns la discuția recunoastere copil
mmmmela a scris:

va multumesc de raspuns!
dar nu exista o cale mai simpla, cum ar fi o declaratie notariala precum acesta recunoaste ca el este tatal acelui copil sau o alta varianta pentru a nu ajunge in instanta?



Da,este posibil ce spuneti dvs. insa nu acesta este adevarul. Actualul dvs. sot nu este tatal biologic al copilului si o asemenea declaratie e la limita legalitatii. In plus, daca tatal adevarat al copilului apare din senin, el poate contesta recunoasterea paternitatii si atunci ajungeti sigur in tribunal.
Solutia corecta si sigura este adoptia copilului de catre sotul dvs. prin ceea ce numim adoptie in familie.

Catalinozaurusrex a scris:

Chiar atat de simplu sa fie? :yes:



Da...si www.politiadefrontiera.ro are clar explicat conditiile de calatorie (de iesire din Romania) pentru minori.
Răspuns la discuția copil infiat dorit inapoi
Din nefericire pentru el (pentru presupusul tata biologic) si din fericire pentru dvs. (parintii adoptivi) daca adoptia s-a facut prin respectarea tuturor regulilor atunci nu se mai poate face nimic pentru a modifica situatia. Adoptia este definitiva.
In mod normal nici mama biologica si nici presupusul tata nu trebuie sa aiba legaturi cu copilul. In fata legii sunt niste straini. Bun, inteleg ca mama e o ruda etc si ca o primiti in casa...dar presupusul tata n-are nici o drept nici la vizita si nici sa va streseze. Daca insista aveti posibilitatea sa anuntati politia. Repet: dvs. sunteti parintii copilului si legea nu mai acorda nici un drept parintilor biologici.