avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters72844

Activitate ContSters72844

Răspuns la discuția dreptul la somaj
Daca refuzati noul loc de munca este indicat sa va prezentati demisia. Conform art.81 alin.(3) Codul Muncii salariatul are dreptul de a nu motiva demisia. Alin.(4) prevede ca trebuie sa respectati termenul de preaviz care este cel convenit de parti in CIM sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Pe durata preavizului CIM continua sa-si produca toate efectele. CIM inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv. De asemenea, salariatul poate demisiona fara preaviz, daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM. Prin aceasta modalitate de incetare a CIM puteti beneficia de dreptul de somaj, fiind protejata de eventualele abuzuri din partea angajatorului privind schimbarea postului.
Răspuns la discuția Donatie cu scutire de raport
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raportul donatiilor este obligatia pe care o au intre ei, unii fata de altii, descendentii si sotul supravietuitor ai lui de cujus (decedatul), care vin efectiv si impreuna la mostenire, de a readuce la mostenire bunurile pe care le-au primit cu titlu de donatie de la de cujus, cu exceptia situatiei in care dinatorul a dispus scutirea de raport. Explicatia acestei obligatii consta in aceea ca, avand in vedere afectiunea care exista intre de cujus si acesti mostenitori, donatia reprezinta un avans asupra mostenirii si nu o liberalitate facuta unuia in detrimentul celorlalti. Obligatia de raport nu este imperativa, in acest caz donatorul poate scuti donatarul de raport, donatia urmand a fi redusa numai daca este excesiva.
Răspuns la discuția Pensie alimentara
Pensia de intretinere poate fi primita daca copilul devenit major se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani. Conditia "in continuarea studiilor" semnifica faptul de a frecventa cursurile unei institutii acreditate chiar daca este in regim privat. Daca sunt indeplinite aceste conditii va puteti intemeia cererea pe baza art. 499 alin. (3) Cod civil care reglementeaza obligatia de intretinere.
Răspuns la discuția pensie alimentara
Puteti face o cerere de chemare in judecata prin care sa solicitati instantei sa verifice situatia veniturilor actuale ale sotului pentru marirea pensiei de intretinere.. In functie de veniturile declarate, aveti dreptul la o treime pentru 2 copii din venitul lunar conform art. 529 Cod Civil insa cuantumul intretinerii lunare nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat, asa cum prevede alin. (3) al aceluiasi articol. Va puteti intemeia cererea pe baza art. 531 Cod civil care prevede modificarea si incetarea pensiei de intretinere care dispune ca "daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste (aici veti descrie in fapt imbunatatirea situatiei financiare a sotului instanta urmand sa verifice concret acest lucru prin solicitarea dovezilor tuturor veniturilor), instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei." La randul dvs, pentru a va sustine cererea puteti depune ca proba la dosar dovada veniturilor dvs, pentru a arata ca nu faceti fata cheltuielilor de crestere si educare a celor 2 copii. Va doresc succes!
Răspuns la discuția Partaj
In cazul de fata dvs. nu puteti solicita direct chiriasilor sa va fie atribuita 25% din cat vi se cuvine intrucat dvs. sunteti coproprietar asupra vilei nu asupra sumei de bani virate cu titlu de chirie. In cadrul actiunii de divort puteti solicita si partajul ( putand fi introdusa o actiune separata sau sa fie solicitat o data cu actiunea de divort). Instanta va stabili partea dvs. de contributie asupra imobilului precum si a sumelor de bani aferente ce vi se cuvin dupa ce va fi determinata proportional cota-parte a fiecarui coproprietar (adica acei 25% vor fi materializati intr-o suma concreta daca dvs solicitati efectuarea partajului in natura). Pentru efectuarea partajului in natura si pentru a va fi atribuite direct sumele de bani, instanta poate solicita bancii datele necesare (suma disponibila in cont) insa este bine sa solicitati expres acest lucru in cererea de partaj.
Răspuns la discuția corupere sau nu?
Acesta poate fi tras la raspundere penala in baza art. 198 Cod Penal (actul sexual cu un minor) daca se poate dovedi ca ati intretinut relatii sexuale inainte de implinirea varstei de 15 ani deoarece aceasta este conditia ceruta de lege prevazuta in alin. (1). Dvs. spuneti ca sunteti de mult timp impreuna si ca v-ati inceput viata sexuala de ceva timp. In acest caz conteaza foarte mult varsta pe care o aveati atunci, pentru ca fapta sa poata fi incadrata in art.198 alin.(1) C. pen. Daca nu aveati 15 ani impliniti, atunci sunt indeplinite conditiile prin care prietenul dvs. poate fi tras la raspundere in baza faptei prevazute de legea penala- act sexual cu un minor.
Răspuns la discuția Taxe infintare firma
Aici gasiti informatiile necesare si pasii pe care ii aveti de parcurs in infiintarea unul SRL:
[ link extern ]
Succes!
Cererile de amanare pot fi adresate de oricare dintre parti ( soti in cazul de fata) sau de catre reprezentantii legali ai acestora (avocati). Instanta este cea in masura sa stabileasca durata amanarii termenului in functie de elementele de fapt ce trebuie completate si dovedite, necesare in judecarea cauzei. Conform art.132 C.civ., " la prima zi de infatisare instanta va putea da reclamantului un termen pentru intregirea sau modificarea cererii, precum si pentru a depune noi dovezi. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea facerii intampinarii." Din cate am inteles primul termen este in luna septembrie. Prima zi de infatisare nu trebuie confundata cu primul termen de judecata. Astfel, daca la primul termen fixat pentru judecata (adica in septembrie) procedura nu este iindeplinita cu toate partile (cazul dvs.), sau daca , desi procedura este indeplinita cu toate partile, dar din motive independente de vointa lor, nu pot pune concluzii, nu ne gasim la prima zi de infatisare ci la primul termen de judecata. Totusi, daca in cererea de divort formulata de reclamant s-a specificat ca paratul locuieste in strainatate, instanta va putea fixa un termen mai indelungat. Prin citatie, paratul va fi informat ca are obligatia de a-si alege domiciliul in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile prinvind procesul.
Va multumesc pentru atentionarile de rigoare si desi prima parte a argumentarii nu am exemplificat-o corespunzator prin exemplul acelei doamne cred ca am subliniat chiar de la inceput ca nu are nicio relevanta criteriul varstei, ci a numarului de persoane care locuiesc efectiv in imobil. Scopul opiniei exprimate de respectiva doamna era de a demonstra ca administratorul este intr-adevar, persoana in masura sa intocmeasca listele de plata si pentru a ilusta ca acesta actioneaza nu in mod abuziv, ci isi indeplineste atributiile in mod legal. Dar poate ar fi trebuit sa ma opresc doar la aceasta mentiune pentru a raspunde cat mai la subiect la intrebarea formulata. Ati punctat foarte bine faptul ca legea in materie privind asociatiile de proprietari este Legea 230/2007 insa aceasta lege isi gaseste normele metodologice de aplicare prin insasi HG 1588/2007,publicată în Monitorul Oficial nr. 43 din 18.1.2008, pe care am ilustrat-o drept temei legal, Si da aveti dreptate, doar cine nu munceste, nu greseste! O zi buna.
Codul de procedura civila privind procedura divortului prevede prin art. 613 indice 1 ca in cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Avand in vedere ca sotia nu este prezenta in tara se poate cere o amanare a termenului pana aceasta va reveni in tara. Astfel, s-ar putea indeplini in bune conditii procedura divortului prin acordul sotilor pe cale judiciara conform art.374 Cod Civil care prevede ca divortul poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. Ar mai exista posibilitatea divortului prin acordul sotilor pe cale administrativa sau prin procedura notariala prevazut de art. 375 C. civ., care prevede ca daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila sau notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii. Insa procedura prevazuta pentru aceasta cale prevede exprex in art. 376 ca cererea de divort se depune de soti impreuna. Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de reflectie de 30 de zile. Cf. alin. (3), la expirarea acestui termen sotii se prezinta personal, iar ofiterul de stare civila, sau dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze, si daca in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat. Aceasta, ca parata in procesul de divort are dreptul de a depune cerere reconventionala cf. art. 119 si art. 608 Cod proc.civ., in cazul in care are pretentii in legatura cu cererea reclamantului. Cf. art. 615 alin. (5) "paratul nu este tinut sa faca intampinare" adica sa raspunda la cererea formulata de reclamant, fiind prevazuta ca o exceptie in materia divortului, in toate celelalte cazuri intamplinarea fiind obligatorie.
Cheia rezolvarii situatiei dvs. sta in dispozitiile art. 614 Cod proc.civ. care prevede ca in fata instantelor de fond, partile se vor prezenta in persoana, afara numai daca unul din soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate ( in acest din urma caz va incadrati dvs.); in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar. Asadar, cel mai comod ar fi ca sotia sa apeleze la serviciile unui avocat pentru a o putea reprezenta corespunzator in instanta avand in vedere ca nu este in tara.