avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters75906

Activitate ContSters75906

O societate comerciala inregistrata in Romania poate trimite in alta tara bunuri din patrimoniul propriu fara plata ?

In caz afirmativ ce valoare trebuie trecuta la pret unitar in factura proforma ?


articolul 21 alin (3) lit c. cu privire la 2 % cheltuieli sociale contine un cuvant magic "cu prioritate" ceea ce inseamna ca deductibilitatea nu trebuie sa se limiteze doar la acele cheltuieli exemplificate de legiuitor ci doar ca acele cheltuieli vor fi incadrate primele in cele 2 %.

Pentru a distinge intre cheltuieli sociale si protocol trebuie analizat efectul social de ajutorare la nevoie aparut in urma acordarii. In nici un caz o masa la restaurant nu are caracter social dar un iaurt cu paine acordat dimineata angajatilor poate fi social in opinia mea.
Răspuns la discuția majorare capital social
Da este posibil. Potrivit art 221 legea soc. comerciale, SRL-ul isi poate majora capitalul social in modalitatile si sursele prevazute la articolul 210, iar la articolul 210 se vorbeste despre "liberarea actiunilor noi" prin compensarea creantelor certe exigibile si lichide asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
Liberarea este o exprimare a considerarii capitalului social drept varsat.

Desi SRL-ul are parti sociale si nu actiuni, transmiterea textului de lege catre aceaste modalitati prezente la SA-uri este suficienta pentru a se aplica.

Va trebuie o balanta analitica(notele contabile), o decizie AGA de majorare a capitalului, cerere mentiuni la Reg Com si statut modificat.
Buna ziua, legea prevede faptul ca este asigurat cetateanul roman cel are domiciliu in tara la art 211. La art 257 se prevede ca persoana asigurata are obligatia platii.
In consecinta daca dovediti ca in perioada in care s-au adunat contributiile ati avut domiciliu efectiv la care a-ti trait in afara tarii nu aveti nici o obligatie.
Legea sanatatii are ca motivatie protejarea sanatatii populatiei asa cum spune la art 2 alin(1). Prin populatie se intelege o multime de persoane care traiesc intr-un teritoriu dat. (a se vedea in wikipedia).
Populatia este diferita ca multime de persoanele cu aceasi nationalitate.
Dvs. aveti si locuinta in Romania si acest lucru creaza probleme insa locuinta nu inseamna domiciliu. Prin domiciliu se intelege : locul unde locuieste cineva in mod statornic (DEX).
Solutia ar fi sa expune-ti instantei ca nu faceati parte din populatia pe care legea sanatatii o proteja in perioada respectiva avand domiciliu in alta tara.
Aveti sanse mari.
Răspuns la discuția Taxe
daca masina are mai mult de 6 luni sau mai mult de 6000 km rulati nu mai platiti tva, taxa vamale, accize insa platiti taxa de poluare.
daca masina are mai putin de 6 luni sau mai putin de 6000 km la bord atunci veti plati TVA in Romania prin inregistrarea unui decont 301 pana in 25 a lunii urmatoare achizitiei la administratia fiscala. Ulterior va prezentati la inmatriculare cu un certificat de la administratie privind dovada platii tva-ului.
Răspuns la discuția tva la ziare si reviste
se aplica 9 % atata timp cat continutul publicatiilor nu este destinat mai mult de jumatate publicitatii (anunturi), in caz contrar se aplica 24 %.
In contractul de publicitate cu un furnizor extern de spatiu pe un web site este obligatoriu sa am codul fiscal al furnizorului pentru a deduce cheltuiala ?
Adresa, numele si semnatura sunt suficiente ?
Dar daca acesta este o persoana fizica neinregistrata fiscal la el in tara ?
Răspuns la discuția neclaritati PFA
daca esti dependent de respectivul angajator(iti pune la dispozitie mijloacele cu care iti desfasori activitatea) angajatorul iti retine si declara impozit pe venit, cass, cas si somaj pentru facturile pe PFA la nivelul tuturor facturilor platite daca nu ai o activitate profesionala sau in limita unei baze de calcul lunare limitata la 5 salarii medii brute daca ai o activitate profesionala.
Prin activitate profesionala cred ca vor sa se inteleaga : de avocat, de notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau alte profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
Nu cred ca se incadreaza aici curatenia la scara de bloc, o lucrare de zugravire sau montare parchet, repararea unor tevi.

Daca s-ar aplica la toata lumea nu ar mai fi avut nici un rost sa se faca distinctia intre dependente si independente la inceputul legii.

Pentru veniturile in baza contractului de munca care completeaza facturarile pe PFA retinerile raman in continuare aceleasi dar la acestea contribuie si anajatorul cu celelalte cote.

Buna ziua,

In cazul dvs. locul de import este acolo unde inceteaza regimul vamal suspensiv de antrepozit vamal. Tot acolo are loc si obtinerea statutului de marfuri UE si i-au nastere drepturile de import : TVA, taxe vamale si accize.

Suspendarea de la plata a accizelor poate avea loc insa prin aplicarea
art. 206 ind.30 pe care dvs l-ati precizat unde legiuitorul a vrut sa expuna schematic parcursul pe care trebuie sa-l aiba marfurile pentru a beneficia de suspendarea accizelor dupa punerea in libera circulatie care are loc la iesirea dintr-un regim vamal suspensiv precum : antrepozit vamal, tranzit extern, perfectionare activa, admitere temporara.

Astfel ca dvs. ca expeditor autorizat beneficiati de regim suspensiv de accize plecand de la antrepozitul vamal din afara Romaniei si pana la vama din Romania daca si numai daca ajungeti cu marfurile la unul din urmatoarele locuri:
1. un antrepozit fiscal;
2. un destinatar înregistrat autorizat sa primească produse accizabile care se deplasează în regim suspensiv de accize;
3. loc unde se pune viza de iesire pe produsele accizabile care părăsesc UE;
4. un destinatar in contextul unor relatii diplomatice sau consulare sau de catre organizaţiile internaţionale recunoscute de autoritatile publice din Romania;
5. un loc de livrare directa daca locul a fost indicat de antrepozitarul autorizat din romania sau destinatarul inregistrat.
si folositi un document administrativ electronic.

La receptia produselor de catre antrepozitar sau destinatarul inregistrat are loc iesirea din regimul suspensiv de accize si implicit eliberarea pentru consum dand nastere creantei fiscale de accize care va fi platita de acestia in Romania.

Daca nu livrati marfurile la locurile de mai sus, accizele sunt datorate de dvs. acolo unde are loc iesirea din regimul de antrepozitul vamal.
Daca acest server se muta de la o zi la alta intr-un singur loc distinct de exemplu
intr-o singura cladire dintr-o camera in alta, timp de mai mult de 6 luni, s-ar pune problema sa va inregistrati sediu permanent in Suedia. - cel mai probabil firma din Romania la care platiti sa fie nevoita sa isi inregistreze sediu permanent in Suedia.
Ar insemna sa platiti impozit pe profit acolo ( in jur de 28 %) si sa deveniti platitor de TVA in Suedia dupa depasirea cifrei de afaceri a 10.000 ECU prin acest server conform directivei UE.
Daca serverul se muta dintr-o cladire in alta atunci nu trebuie sa va inregistrati.

Deocamdata :
-facturati cu TVA la persoanele fizice rezidente UE - inscrieti in decont la rd. 9
-facturati fara TVA la pesoane fizice in afara UE cu mentiunea "servicii neimpozabile in Romania" - inscrieti sumele in decont la rd. 3.

Factura se poate emite pana in data de 15 a lunii urmatoare in care a inceput serviciul, insa colectarea TVA, inscrierea in decont a sumelor trebuie sa o faceti pentru luna in care se prestat serviciul.
Daca facturati pe 10 mai pt luna aprilie, suma TVA din factura trebuie sa apara in decontul lunii aprilie cu termen de plata 25 mai.
Ca sa nu va incurcati emiteti factura pana la sfasitul lunii pentru pretul aferent perioadei scurse de la data accesului pana in ultima zi a lunii.