Buna ziua, In anul 1992 am cumparat apartamentul (in care locuiam cu chirie), conf. Decretului Lege nr.61/1990.
Blocul in care este situat apartamentul se află într-o comună, iar terenul pe care a fost construit blocul a fost trecut în proprietatea statului printr-o decizie a Consiliului Popular din anul 1985, dată în urma unui schimb de teren în baza Legii nr.58/1974.
Decretul Lege 61/1990, art.3, prevede că odată cu locuinta se transmite cumpărătorului și dreptul de folosință asupra terenului aferent pe durata existenței construcției, iar prin Lg.18/1991, art 36 (2),(3) aceste suprafețe trec în proprietatea celor care au drept de folosință asupra lor.
Problema mea este că în contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului, nu este menționat că se atribuie în folosință și suprafața de teren pe care este construit blocul, precum am văzut la cei care au cumpărat apartamente în baza aceleiași legi dar care se aflau pe raza orașului. Probabil primăria comunei in care am cumparat eu nu a emis decizie de atribuire a terenului conf.legii.
Ce se poate face acum, cum pot obține la această dată acte de folosință sau proprietate asupra cotei din terenul construit si neconstruit aferent blocului.
Fiind la țară avem și magazie de lemne construită pe terenul din spatele blocului. În fapt folosim terenul terenul împreună cu toți proprietarii apartamentelor dar nu avem acte pe teren și drept urmare nu putem intabula nici apartamentele.
Vă rog frumos să mă ajutați cu o îndrumare și vă mulțumesc mult.
Buna ziua,
Incepand din anul 2007, am platit la primaria unde am domiciliul, impozit pe un teren care nu se afla pe teritoriul acstei primarii (terenul este intr-o parcela care apartine de comuna vecina). Acum in 2013 mi s-a spus sa fac o cerere de restituire sau compensare si va rog sa-mi spuneti pentru ce perioada am dreptul sa primesc banii inapoi. Multumesc anticipat
Buna ziua,
Va rog tare mult sa ma ajutati la interpretarea art.284 din Codul fiscal (referitor la scutirile de impozit pe teren pentru veterani).
Initial veteranii si vaduvele erau enumerati la art.284 alin(7), fiind scutiti de impozitul pe terenul aferent locuintei de domiciliu. Acum nu se mai regasesc la acest aliniat si a fost introdus aliniatul (7/2), din care nu rezulta ca ar fi scutiti si la terenul curti-constructii aferent locuintei, ci numai arabil,fanete si paduri.
Deci pentru terenul intravilan, categoria curti-constructii aferent locuintei de domiciliu trebuie sa plateasca impozit ?
Multumesc mult!
Buna ziua,
Sunt persoana fizica si detin un autovehicul, categoria AUTOUTILITARA DACIA1304 L, cu capacitatea cilindrica 1397 cm. Va rog sa imi spuneti ce impozit anual conform Codului fiscal am de platit la primarie.
Multumesc
Buna ziua,
S-a ivit o problema mai complicata pentru noi si va rugam poate ne indrumati putin prin hatisul legilor si a interpretarii acestora.
Suntem 10 familii care locuim in 2 blocuri de locuinte construite inainte de 1989, in localitate rurala. Am fost initial chiriasi iar in anul 1992 fiecare si-a cumparat apartamentul in baza D-Lg.61/1990 si a HG 562/1991.
In autorizatia de construire a blocurilor au fost prevazute initial si magazii, care insa nu au mai fost construite deoarece blocurile au fost terminate chiar in toamna lui 1989 iar la revolutie au abandonat lucrarile si nu a mai raspuns nimeni pentru aceasta.
In baza Lg.18/1991 a fondului funciar, am depus cerere sa primim si teren in jurul blocurilor pentru a ne putea gospodari deoarece nu exista canalizare iar incalzirea este cu sobe si avem nevoie de cel putin o magazie de lemna si wc.
Nu am primit niciun raspuns la cerere insa pe terenul din spatele blocurilor de aprox.800 mp total, fiecare si-a construit o anexa si wc, desi nu eram proprietari pe teren iar pana in prezent nu am avut nicio problema.
Acum, actuala conducere a primariei ne-a spus ca terenul pe care sunt amplasate blocurile precum si imprejurul lor (in fata si spate total 1500 mp), este in domeniul privat al comunei, iar locatarii (proprietari ai apartamentelor) trebuie sa concesioneze acest teren.
Nu ne-a spus in baza carei legi ne poate obliga sa concesionam terenul pentru a putea folosi in continuare apartamentele.
De ce in baza legii fondului funciar nu am primit teren in jurul blocului cum au primit cei ce aveau construite case pe terenuri ce nu le apartineau si au primit pina la 1000 mp fiecare?
Ne pote impune sa concesionam la un anume pret, sau scoate la licitatie concesionarea acestui teren, sau suntem la mana consilierilor locali care vor hotari ce pret sa platim?
Daca nu putem sau nu vrem sa concesionam terenul, ce masuri poate sa ia impotriva noastra, ne inchide intrarea in bloc?
Intrarea in apartamente este prin spatele blocurilor iar situatia cu lipsa canalizarii si incalzirea cu sobe persista si acum, fiind nevoie de wc in curte.
Noi nu am primit nici teren ca cei din sat pentru a ne gospodari, dar nu suntem nici ca cei de la oras, care desi sunt proprietari de apartamente nu i-a obligat nimeni sa concesioneze terenul pentru a putea intra in cladirea pe care au cumparat-o in baza legii.
Multumim anticipat!
Buna ziua,
La o intersectie (in forma de T) eu veneam din drumul fara prioritate si am oprit la stop sa ma asigur pentru a intra in drumul cu prioritate, prin viraj la dreapta. Din stinga mea, de pe drumul cu prioritate venea un biciclist, care nu a semnalizat insa a virat la dreapta sa intre in drumul fara prioritate (in timp ce eu eram oprit) dar nu a mers pe sensul sau (probabil s-a dezechilibrat) si s-a izbit in masina mea, in portiera, cazind de pe bicicleta. Eu m-am speriat cind am auzit izbitura, am deschis portiera sa vad ce s-a intimplat dar biciclistul s-a ridicat, s-a urcat pe bicicleta si a plecat inainte pe drumul de pe care veneam eu( nici nu i-am vazut fata). Eu m-am uitat la masina, nu are nici o urma de lovitura, intre timp biciclistul era deja la vreo suta de metri distanta si pedala inainte, nu am putut vorbi cu el. Am pornit masina si am plecat fara sa anunt pe nimeni.
Intrebarea este daca am procedat corect sau trebuia sa anunt politia. Poate fi considerat un accident? Masina nu are nici o dauna iar biciclistul a plecat pe bicicleta fara sa apuc a vorbi cu el. Daca s-a speriat pe moment si a plecat, insa avea vreo rana cu care ulterior sa ajunga la medic? Eu cum trebuia sa actionez pe moment?
Multumesc pentru sfat!
Buna ziua,
Sunt medic veterinar intr-o comuna si desfasor aceasta activitate intr-o cladire pe care am concesionato de la Agentia Domeniilor Statului.
Aceasta nu datora impozit pe cladiri( scutit conf.art.250, pct.1 din Codul fiscal)
Intrebarea este eu datorez impozit pe cladiri pe aceasta cladire pe care am concesionato si desfasor doar activitati de medicina veterinara? Trebuie sa depun declaratie de impunere la primarie?
Buna ziua,
Sunt angajata cu contract pe perioada determinata, până la 31 august 2010. Acum sunt insarcinata si trebuie sa nasc pe 10 august.
Am doua întrebari la care va rog frumos sa îmi raspundeti.
1. In acest an nu am luat concediu de odihna iar pe 15 iunie o să iau concediu prenatal pâna la naştere şi nu mai am timp pentru efectuarea concediului de odihna. Voi ramâne pierduta de acesta sau este posibil sa primesc bani pentru zilele de concediu de odihna cuvenite pe acest an si neefectuate ?( Pâna pe 15 iunie când intră elevii în vacanta nu mi se da concediu de odihna)
2. Dupa nastere voi intra în concediu postnatal de minim 43 zile însă nu voi mai avea calitatea de angajat decât în primele 20 de zile apoi expira contractul de munca. Voi primi bani pe tot concediul postnatal sau numai pentru zilele pâna expira contractul de munca?
Multumesc mult
Va rog sa-mi spuneti daca pentru terenul arabil extravilan in suprafata de 5 Ha, detinut de catre Parohia ortodoxa a unui sat (cu titlu de proprietate), aceasta datoreaza impozit conform Codului fiscal. Art.257,lit.b din Codul fiscal scuteste si acest teren? Daca da incepand din ce an avem drept de scutire?
Din somaj m-am angajat pentru 11 luni, in alta localitate si mi-am schimbat si domiciliul, insa in timpul serviciului a intervenit concediul pentru cresterea copilului, pe care nu l-am efectuat in totalitate si am revenit la serviciu cu contract de munca pentru 12 luni la aceeasi unitate.