avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Activitate CRISTIANA GANEA

Activitate CRISTIANA GANEA

Răspuns la discuția garantii telefoane mobile
Buna ziua.

Ceea ce va intereseaza pe dvs este legea garantiilor - 449/2008.

In aceasta se stipuleaza:
- in cazul lipsei de conformitate, consumatorul are dreptul de a solicita vanzatorului inlocuirea sau repararea produsului in functie de optiunea sa, in fiecare caz fara plata, cu exceptia in care aceasta solicitare este imposibila sau disproportionata.
Masura reparatorie va fi considerata disproportionata, daca ea impune vanzatorului costuri care sunt nerezonabile in comparatie cu cealalta masura reparatorie, luandu-se in considerare - valoarea pe care ar fi avut-o produsele daca nu ar fi existat lipsa de conformitate, importanta lipsei de conformitate.

De asemenea, vanzatorul trebuie sa va prelungeasca perioada de garantie cu timpul in care nu ati putut folosi produsul.

Avand in vedere ca produsul dvs s-a stricat succesiv, puteti sa va adresati vanzatorului cu cererea de a vi se inlocui produsul.
Răspuns la discuția concediu medical
Buna ziua.

In timpul concediului medical contractul de munca se suspenda, dumneavoastra putand beneficia de plata concediului conform codului dat de medicul de familie/specialist.

De asemenea, in timpul concediului medical contractul de munca nu poate fi desfacut.

Dupa 90 de zile calendaristice de concediu medical, veti intra in expertiza medicala, la comisie pentru prelungirea concediului medical, in cazul in care este necesar.

Toate cele bune.
Cu placere. Ma bucur ca v-a fost de folos.
Buna ziua.

Salariul minim este stipulat pentru program intreg.
La program de jumatate de norma, se poate merge pe salariul minim sau pe jumatatea acestuia, in functie de ceea ce negociati.

O zi buna.
Răspuns la discuția bonuri de masa
Buna ziua.

Legea referitoare la bonurile de masa stipuleaza faptul ca acestea se acorda proprotional cu zilele lucrate. De aici rezulta faptul ca trebuia ca sotului dumneavoastra sa i se scada opt bonuri de masa pentru perioada in care nu a fost prezent la serviciu.


O zi buna.
Buna ziua.

Am inteles problema dumneavoastra si inteleg ca este destul de dificil ca tot timpul sa parcurgeti cercetari disciplinare.

Nu stiu cat va este de ajutor, insa ati putea insera in Regulamentul Intern si prevederile Ordonantei 108/1999, modificata ulterior prin Legea 316/2004, in care se prevede un articol:

35.Articolul 29 va avea următorul cuprins:
"Art. 29
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500.000 lei la 2.000.000 lei:
a) neluarea măsurilor privind programarea salariaţilor la controlul medical periodic, potrivit reglementărilor tehnice ale Ministerul Sănătăţii, şi neurmărirea efectuării integrale a acestuia;
b) neprezentarea angajaţilor din unităţile de orice fel la examinările medicale periodice stabilite prin instrucţiunile Ministerului Sănătăţii şi programate de organele sanitare, potrivit specificului fiecărui loc de muncă;
c) nesolicitarea avizului medical la schimbarea locului de muncă al unui angajat în aceeaşi unitate, dacă prin această schimbare se creează risc pentru sănătatea persoanei respective."

In conditiile in care dumneavoastra veti face cunoscute prevederile Legii de mai sus, banuiesc ca nici un angajat nu doreste sa devina contravenient si sa plateasca sumele respective.

Sper sa va fi fost de folos,

O zi buna.


PS Mentionez ca sa va fie mai usor de cautat:

- baza legala de la care au survenit modificarile a fost Legea 98/1994, publicata in MO 317/1994 - privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale de igiena si sanatate publica.
Răspuns la discuția program de munca de 6 ore
Buna ziua.

Prevederea la care va referiti face parte din Contractul Colectiv de munca la nivel national 2007-2010, art.17.

Acesta precizeaza urmatoarele:

art.16 (10) - femeile gravide, lauzele si femeile care alapteaza nu pot presta munca de noapte.

art.17 - salariatii care renunta la concediul la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani beneficiaza de reducerea duratei normale de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa fie afectate salariul de baza sau vechimea in munca; se poate acorda si program decalat, cu alte ore de incepere a programului de munca, daca angajatorul are posibilitatea sa faca acest lucru
- femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu jumatate de norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat, considerandu-se vechime in munca si timp lucrat cu norma intreaga.

Astfel, conform prevederilor Contractului colectiv, sotia dvs. poate beneficia de reducerea programului de lucru cu 2 ore.
Buna ziua.
In acest caz este vorba despre desfacerea disciplinara a contractului de munca .
In Regulamentul de Ordine Interna al societatii din care faceti parte ar trebui sa existe numarul de zile de absente nemotivate de la care se poate desface contractul si de asemenea sanctiunea care ar trebui aplicata in acest caz.

In acest caz trebuie respectata procedura de desfacere disciplinara (cercetare disciplinara, notificarea persoanei in cauza, etc) conform art.267 Codul Muncii.

Citez:

Art. 267. [cercetarea disciplinară]
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a) -{ se refera la avertismentul scris}, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Răspuns la discuția inchidre firma
Buna ziua.
Eu va sfatuiesc sa o suspendati pe o perioada de maxim 3 ani sau sa o declarati inactiva la Administratia Financiara.
Aceste proceduri presupun costuri incomparabile mai mici decat cele cu dizolvarea firmei si lichidarea acesteia.

Pentru mai multe lamuriri, uitati-va pe pagina Registrului Comertului, la formalitati si veti vedea documentele necesare.

O zi buna.
Buna ziua.
Cel mai bine ar fi sa va raspunda un contabil dar din cunostintele mele stiu ca puteti introduce in contabilitate si excursia dar si taxa de scolarizare, avand in vedere faptul ca fiul dumneavoastra este angajatul societatii.