Eu cred ca poti face o intrerupere de activitate, de exemplu pe x posturi din y, chiar daca nu inchizi toata productia este o intrerupere a unui procent din activitate. Oricum nu vad cine ar contesta o astfel de decizie a unitatii, este dreptul ei cat la suta din activitate sa intrerupa si ITM-ul nu are de ce sa se lege. Eu am facut o astfel de intrerupere(in Arges) si ITm-ul deacolo nu a solicitat nici un fel de act pentru inregistare la ei. Dar binneteles tb sa existe o decizie interna in acest sens si o comunicare catre salariati. Este evident ca pentru salariat este mult mai avantajoasa aceasta forma de suspendare a activitatii, ca sa nu mai zic ca pentru concediu fara plata este nevoie si de acordul salariatilor.
Se face o decizie a administratorului sau o Hotarare a AGA in care se spune ca datorita ....... se intrerupe activitatea sectorului A din cadrul sectiei B pe o perioada de X zile, de la data de .... pana la data de ....., in conformitate cu art.52(1) lit.d) din Codul muncii. In conformitate cu art.53 din Codul muncii se vor suspenda CIM ale salariatilor afectati si acestia vor primi o indemnizatie de 75% din salariul de baza. Acesta este documentul care se prezinta la ITM ca justificare.
Da, O.U.G. nr. 28 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 186/25.03.2009. Am copiat din sectiunea "stiri" a Avocatnet urmatorul extras:
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, adoptata in sedinta Executivului din 18 martie 2009, a fost publicata miercuri, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 186.
OUG nr. 28/2009 prevede prelungirea cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj. Astfel, persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009, vor beneficia de o prelungire cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.
De asemenea, pentru somerii care beneficiaza deja de indemnizatie de somaj, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni, de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.
In prezent, conform alineatului 1 al articolului 39 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, indemnizatia de somaj se acorda somerilor, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Somajul tehnic, scutit de CAS si impozit pe venit
OUG nr. 28/2009 mai prevede si scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la 3 luni. Aceasta masura nu va afecta, insa, calitatea de asigurati a salariatilor .
Totodata, indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, de care beneficiaza salariatii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu va fi inclusa in veniturile salariale si nu va fi impozabila, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009.
Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002 si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se va utiliza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
In sensul actului normativ al Guvernului, prin sintagma "contributii de asigurari sociale" se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.