-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.
Indemnizatia de minim 75% primita in perioada "somajului tehnic" este asimilata venitului profesional supus impozitului pe venit si va intra in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului. In consecinta, salariata respectiva va beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, chiar daca o perioada din cele 12 luni anterioare nasterii se va afla in somaj tehnic.
Intrebari ref. la OUG 28/2009
1. 3 luni = 90 zile CALENDARISTICE? Inseamna ca se realizeaza si o evidenta calendaristica, pe zile lucratoare (fac asimilarea cu concediu medical care se acorda calendaristic)
2. concediu medical intrerupe somajul tehnic ? similar cum se intrerupe concediu de odina.
3. presupunem ca se declara somaj tehnic astfel : luni-joi = 4 zile lucratoare, 4 zile calendaristice, atunci intr-o luna aproximativ sunt 4* 4 saptamini = 16 zile somaj , 16 zile calendaristice, atunci intr-o perioda de 5,5 luni se intinde somajul (nu am calculat exact zile tinind seama de 30,31,28 este o chestiune teortica) Este corect?
Daca se declara de vineri-luni = 2 zile lucratoare, 4 zile calendaristice asta este alt caz in care angajatorul nu profita de cele 3 luni.
Daca se declara o saptamina luni-vineri= 5 zile lucratoare 7 zile calendaristice???
Daca se declara o luna ii simplu 30 zile calendaristice si 21 zile lucratoare pe luna aprilie.
As vrea sa stiu daca este corect cum am dat exemplele? D-voastra cum procedati?