-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.
A fi" la dispozitia angajatorului" inseamna sa lasi adresa si numarul de telefon (e-mail) la care poti fi contactat de angajator cand are nevoie de tine pentru reluarea activitatii. Dar unii angajatori inteleg sa mergi la serviciu si sa le faci lor treburile pe care nu si le-au facut ei (maturat prin curte, reparat gardul etc.).
Este normal ca atunci cand esti in somaj tehnic sa te duci la serviciu 9 ore ? :| Asta s`a hotarat si nu sunt de acord cu aceasta hotarare . Astept raspuns . Multumesc anticipat !
Daca in timpul somajului tehnic ti se cere sa mergi la serviciu 9 ore pe zi.....atunci cand munciti normal cate ore pe zi petreceti la munca?.....:O
Incepand cu 1 aprilie angajatorul ne-a suspendat contractele de munca pentru a beneficia de ordonanta nr 28.In ordonanta este specificat suspendarea contractului cu art 53 din codul muncii,insa noua ne-a fost suspendat cu art 52 litera d pana pe 1 mai.Dupa revenirea mea la locul de munca o sa mai am drepturile care le aveam inainte.Precizez ca doar o parte din noi se afla in somaj tehnic restul fiind la munca.As vrea sa stiu de ce ne-a fost suspendat contractul cu art 52 d.Ce urmareste angajatorul?
Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Articolul in baza caruia se face intreruperea activitatii este art.52 lit.d.
Art.53 reglementeaza dreptul la indemnizatie in acest caz, ca efect al intreruperii conf. art 52/d
Deci angajatorul dvs nu a facut nici-un demers ascuns.