-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.
Pentru cele 3 luni angajatii au calitatea de asigurat fara plata contributiei, dupa 3 luni nu mai au scutire deplata, deci se platesc contributiile si deci sunt in continuare asigurati.
Si pentru intrebarile de mai sus: pentru a schimba programul la 4 ore/zi e nevoie de acte aditionale la CIM pentru schimbarea programului de lucru (semnate prin acord cu salariatul). Acest lucru va afecta stagiul salariatilor pentru drepturile de somaj si de pensie.
Iar bonurile de masa , din cate stiu se acorda pentru zilele lucratoare (nu se specifica de cate ore) daca salariatii au functia de baza acolo.
Programul cu mai putin de 8 ore pe zi nu afecteaza stagiul de cotizare pentru pensie (art.103(3) din Codul muncii a fost abrogat prin OUG 65/2005). Va fi afectat insa punctul de pensie deoarece si salariul va fi mai mic.
Buna ziua
As dori, daca se poate, sa ma lamuriti in problema acestei OUG 28/2009, mai precis in legatura cu somajul tehnic- 75%. Stiti cumva ce documentatie trebuie depusa la ITM? Si inca ceva: stim cu totii ca pe durata intreruperii temporare a activitatii, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta din urma, avand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii. In cazul in care la un moment dat intervine ceva si e nevoie doar de un anumit numar de salariati sa faca o lucrare sau altceva (fara a se relua in intregime activitatea), cum vor fi platiti acei salariati? 75% sau 100%? Daca vor fi platiti cu 100%, cum vor fi evidentiate acele ore si mai ales cum se vor achita taxele catre stat daca un salariat intr-o luna va avea perioade platite cu 100% alternativ cu 75%.
Multumesc
Mai am si eu o intrebare in legatura cu faimosul "somaj tehnic" conform ordonantei 28/2009. Se va intrerupe temporar activitatea firmei noastre, o colega de-a mea are intentia de a ramane gravida. Intrebarea mea este:cum ii va afecta somajul tehnic calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani?