avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC

-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 5 Decembrie 2011
pana al urma, ce intelegem prin acest somaj tehnic, inchidem societatea? sau trimitem acasa doar persoane care nu au efectiv de lucru o perioada?...vad ca se pune accent pe intreruperea activitatii, ori asta inseamna ca se cam inchide societatea o perioada...
Art.53(1) din Codul muncii incepe asa: "Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului ...".
Prin angajator eu inteleg intreaga entitate, nu o parte din ea. Bineinteles ca in practica este imposibil sa intrerupi chiar total activitatea:ai nevoie de paznici, personal de intretinere a utilajelor si instalatiilor care nu pot fi lasate nesupravegheate etc.
existau opinii, de ex, ca poti trimite in somaj tehnic cateva persoane dintr-un birou, cateva dintr-o sectie s.a.m.d., desi mi se pare trasa de par chestia asta...nu suntem unitate de productie, asa ca la un moment dat, teoretic ar putea fi inchise portile o perioada, de ex 5-10 zile/luna
Buna ziua!

1. Perioada in care ,pentru intreruperea temporara a activitatii, se suspenda CIM conform ordonantei 28/2009, constitue sau nu vechime in munca?
2. Daca la negocieri, se stabileste ca angajatii sa fie la dispozitia angajatorului pentru 4 ore/zi ( art.43 alin 3 CCM 2007-2010), conform art.43 alin 4 din CCM 2007-2010, inseamna ca-si vor primi bonurile valorice pentru perioada respectiva?
3. Daca se vin cele 4 ore/zi la munca, cum se vor completa statul de salarii si declaratiile ?

Va multumesc anticipat!
daca salariatul e prezent la munca, nu mai e somaj tehnic; in somajul tehnic, sta acasa si asteapta sa fie rechemat; constituie vechime in munca, cu plata contributiilor "din alte surse'.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic B.E.C. ARION B.E.C. ARION -care este procedura de acordare a somajului tehnic si ce presupune aceasta in conditiile ordonantei 28/2009 (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii Raluca Pamfil Raluca Pamfil Buna ziua. Am o problema si as vrea sa o rezolv legal si bine pt. toata lumea. Firma noastra se confrunta cu probleme financiare si fiind si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)