-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.
Buna ziua
Problema mea este urmatoarea: sunt insarcinata si sunt in situatia de a fi trimisa in somaj tenic incepand din 01.06.2009. Intrebarea mea este daca imi va afecta la calculul banilor pentru copil...unde spune ca trebuie sa cotizezi 12 luni inainte sa nasti. Daca eu voi aparea ca am NU am platit contributiile carte stat... apar ca am vreo intrerupere...risc sa nu mai primesc nici un ban pentru ingrijire copil dupa ce nasc? Sau se calculeaza pur si simplu media veniturilor si atat..? Astept un raspuns de la voi. Va multumesc
Indemnizatia de somaj este considerat venit profesional supus impozitului pe venit , iar perioada cat sunteti in somaj tehnic intra in calculul perioadei pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului.
Problema este sa aveti venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii (repet, perioada de somaj tehnic se include).
Nu veti fi afectata ca si numar de luni, insa la calcul...da
Conform OUG 28/2009
(2) Indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, plătite din fondul de salarii, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, pentru o perioadă de cel mult 3 luni în anul 2009, în înţelesul impozitului pe venit prevăzut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Prin sintagma contribuţii de asigurări sociale se înţelege contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, inclusiv contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate datorate atât de angajatori, cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(4) Pentru perioada prevăzută la alin. (1) salariaţii îşi păstrează calitatea de asigurat.
(5) Pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Am urmarit subiectul , dar din punctul meu de vedere mai am o problema neelucidata:
dau urmatorul exemplu daca o firma are 250 de angajati si in lunile mai,iunie,iulie angajatorul declara intrerupere temporara de activitate dar numai 150 de angajati sunt trimisi acasa si platiti cu indemnizatia de 75% din salariul de incadrare ( iar conform ordonantei 28 / 2009 in aceasta perioada si angajatorul si angajatul sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale. Dar in septembrie , octombrie si noiembrie daca nu are de lucru pentru ceilalti 100 de angajati , acestia din urma vor putea /sau nu sa beneficieze de neplata contributiilor , conform ordonantei si sa primeasca indemnizatia de 75% din salariul de incadrare?