-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.
Pai eu inteleg asa:
pentru fiecare angajat se calculeaza contributii datorate de angajat si contributii datorate de angajator pentru veniturile acelui salariat.
Asta insemana ca scutirile aferente se aplica binenteles doar pentru contributiile datorate de angajator pentru salariatii in somaj, nu pentru toti salariatii din firma in luna respectiva.
banuiesc ca puteti face , ca sa fie mai evident, state calculate separat pentru salariatii care lucreaza normal si li se platesc toate contributiile si state pentru salariatt in somaj tehnic din luna respectiva pentru care exista scutire de la plata contributiilor.
Problema pe care o puneti vine din faptul ca nu ati inteles ca scutirea este doar pentru indemnizatiile de somaj tehnic, nu pentru totalul de salarii pe care le plateste angajatorul !! :confused:
Daca ati facut asa este gresit si va trebui sa refaceti calculele.
ganditi-va ce 'pleasca' ar fi fost pentru angajator sa nu mai plateasca nici o contributie la stat pentru sa zicem 500 de angajati pe care ii are, doar pentru ca a trimis u singur om in somaj tehnic :)) Chiar asa mana cereasca nu dadea statul, nu credeti?
stiu ca scutirea este pentru cei trecuti in "somaj tehnic" si nu pentru toti. Neclaritatea mea a rezultat de la expresia "Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale, pentru indemnizatia acordata asiguratilor, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, este de maximum 3 luni" publicata in "MMFPS: Norme pentru scutirea de la plata CAS, in cazul somajului tehnic 2009-05-13 00:00 Avocatnet.ro "
cu referire la Ordinul nr. 343/2009
Practic in raspunsurile scrise mai sus se sustine ca ori de cate ori angajatorul declara intrerupere temporara de activitate este scutit de plata contributiilor sociale aferente angajatorului si angajatului trimis in "somaj tehnic'.
De ce se foloseste atunci in ordonanta 28/2009 exact expresia de "3 luni" si nu expresia " angajatorul si angajatul sunt scutiti de plata contributiilor sociale ori de cate ori angajatorul declara intrerupere temporara de activitate in anul 2009" ?
un pensionar reangajat cu contract de munca pe perioada determinata, poate beneficia de indemnizatia de somaj tehnic ?
Avnd in vedere ca acest somaj tehnic este acceptat de catre ITM si daca ar fi pur si simplu vorba de somaj normal pensionarul nu s-ar incadra la primirea acelei indemnizatii , credeti ca in aceasta situatie ar fi vreo problema ?
av_andrei:
1. Si pensionarul cu CIM pe perioada determinata are aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti salariati si se supune acelorasi prevederi legale.
2. Daca in perioada de "somaj tehnic" ii expira CIM atunci ii inceteaza CIM cu acea data.