-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.
Ce parere aveti despre urmatoarea situatie:
Angajatorul la care sunt incadrata trimite fiecarui salariat Notificare privind intreruperea temporara a activitatii in sectorul de activitate al fiecaruia, aducandu-le la cunostinta ca in perioada ... (10 zile) vor avea CIM suspendat in baza art.52 lit d) din Codul Muncii. La primirea fluturasilor de salarii, salariatii au constatat cu mare surprindere ca pe perioada in care s-au aflat in cele 10 zile de somaj tehnic retinerea contributiilor s-a facut in mod normal, fara a exista nicio modificare.
De acici intrebarea: scutirea de contributii in baza OUG 28 este benevola, este lasata la latitudinea angajatoruluui? Cum opereaza aceasta?
Parerea dumneavoastra e importanta, de aceea si am deschis discutia pe forum, mai ales ca aveti experienta.
1. Cu ITM-ul nu mai stiu ce sa zic. Incet, incet ajung la concluzia ca mai mult incurca decat sa faca ceva util. Decizia cuprinde toate elementele si toate articolele din codul muncii :
"In baza prevederilor art. 52 alin1 lit (d) si art. 53 din Codul Muncii;
In baza prevederilor art. 43 alin (3) din Contractul colectiv unic incheiat la nivel national pentru anii 2007-2010;
In baza prevederilor OUG 28/2009
In temeiul prevederilor legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al societatii", la o adica, daca vor sa te intoarca gasesc mereu o cale.
2. Presiuni "politice" nu face nimeni, fiecare a ales ce a vrut din varintele oferite si nu li s-a ascuns nimic.
3. Expertul contabil a zis ca e ok sa trecem bonurile pe cheltuieli nedeductibile. Fara acordul sau nu am fi luat aceasta decizie.
4. La accidente aveti dreptate. Ca o mica paranteze : te fereste pana te nimereste.
Plus ca ei primesc 75% din salariul de baza+ bonuri, deci mai mult decat salariul daca ar fi lucrat. Dar, cum iar aveti dreptate, exista mereu "un Iuda".
Multumesc de atentionari!
:vishenka:
Multumesc ca imi dati dreptate, dar sa stiti ca este mai util sa ma contraziceti :)
Si stiti de ce, pentru ca nu am observat art 43 din CCMUN, pe care trebuia sa il recitesc inainte de a va raspunde (ati scris codul muncii, si pur si simplu cred ca am trecut prea repede peste CCMUN cand v-am raspuns, mea culpa :love2:
Ca urmare, dupa ce m-am uitat acum, nu va mai contrazic in toate aspectel, pentru ca daca ati avut negocieri la nivelul unitatii, finalizate printr-un protocol, atunci intradevar exista posibilitatea de a face cum ati facut dvs. Bravo! =D>
Va doresc sa va mearga bine si nu uiatti ca e bine sa va sustineti ideile chiar daca unii deaici au mai multa experienta, mai gresim si noi :)
S-a procedat cat se poate de corect.
:vishenka:
Nu inteleg un lucru. Intreruperea temporara a activităţii angajatorului ce inseamna mai exact? Exista posibilitatea ca numai o parte din angajatii unei firme sa plece in somaj tehnic in timp ce alta parte sa vina la munca? Cand in lege este specificat ca pleaca in somaj tehnic angajatii angajatorului care iti intrerupe temporar activitatea, nu inseamna ca toata activitatea acelui angajator inceteaza pentru o perioada?
Va rog mult sa ma lamuriti si va multumesc mult pentru raspunsurile deja primite.
Dupa cum ati vazut, v-am dat dreptate, da nu in toate aspectele: pe partea de accidente si ca mereu exista un Iuda si ca la itm se gaseste mereu unul mai cu mot.
Totusi, cand cineva cu experienta iti spune ceva, te gandesti de 2 ori inainte "sa ripostezi".
Printr-un mod "pacifist" mi-am mentinut parerea, de aceea, am redat partea din decizie in care am mentionat articolele folosite, faptul ca a fost totusi o negociere, iar expertul contabil a zis ca e ok ca bonurile sa fie nedeductibile.
Acum sunt pe deplin linistita.
Am o nelamurire: se trece sau nu in cartea de munca? Si daca da, ce?