-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.
Cat este acum salariul minim garantat brut pe tara ?
1)Cele 3 luni somaj tehnic cum se calculeaza ? Sunt 90 zile calendaristice sau 90 zile lucratoare ?
2)Am inteles ca nu este obligatoriu sa se specifice in decizie cat va dura suspendarea , ci se poate trece doar data inceperii suspendarii.In aceasta situatie reluarea activitatii se face printr-o alta decizie anuntata la ITM ?
3. aveti dreptate, reluarea activitatii se fva face prin decizie. Daca ati anuntat ITM decizia de intrerupere, firesc este sa anuntati si decizia de reluare a activitatii.
Eu m-am gandit ca in situatia in care nu se declara exact perioada intreruperii activitatii ( de la data de .......pana la data ....) ar fi necesara o decizie de incepere a activitatii .
Dar pentru situatia in care societatea specifica clar perioada exista vreo obligatie in acest sens ?
Daca anunt incetarea activitatii pentru o luna , pot apoi prelungi aceasta perioada ? Sau pot incepe activitatea si apoi sa o intrerup din nou , cu conditia sa respect acel termen de maxim 3 luni ?
Da, daca nu se precizezeaza exact perioda de inrerupere, este necesara o decizie de reluare a activitatii.
Daca se specifica de le inceput perioada si nu se schimba nimic in ce priveste durata ei, atunci nu mai e necsara o a doua decizie.
Daca in acest interval se impune reluarea activitatii, atunci se da o decizie in acest sens; la fel si daca se impune prelungirea duratei initiale.
Cele 3 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive, depinde de activitatea angajatorului.
Se poate intrerupe activitatea si pentru mai mult de 3 luni, indemnizatia este tot de 75 %, dar numai pentru 3 luni de activitate exista scutire de la plata contributiilor obligatorii si a impozitului.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns .
Va trebui sa iau o decizie . Asa cum v-am relatat , impreuna cu sotul avem un srl si criza ne-a afectat foarte mult .
Avem cateva luni de cand nu mai putem plati impozitul pe salarii si celelalte contributii aferente salariilor (exista vreo prevedere care sa oblige mai intai la plata acestor datorii ?)