avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 326 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC

-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 5 Decembrie 2011
1. Eu nu as trece nimic in carnetul de munca deoarece nu se modifica CIM.
2. Perioada de "somaj tehnic" este inregistrata, prin declaratiile lunare facute de angajator, la toate institutiile interesate (CAS, CASS, Somaj).
3. Iata ce spune OUG 28/2009:
Art.2 (5) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Dar fiind o cauza de suspendare a CIM, am auzit ca ITM-urile solicita inregistrarea suspendarii in carnete...
Parerile sunt impartite.
Utilitatea inregistrarii ar fi doar pentru stabilirea vechimii in munca pentru care se acorda spor de vechime la unele unitati.
Multe lucruri sunt nelamurite in legatura cu asa zisul somaj tehnnic!
Angajatorii au vazut aici o sursa de a mai reduce niste cheltuieli, pe nedrept, deoarece salariatii lucreaza normal in acesta perioada desi sunt vaduviti de niste drepturi.
Cel mai rau pentru salariat este ca la pensie i se ia in calcul doar salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Mai am o rugaminte, sa-mi spuneti daca se poate face in felul urmator: prin rotatie toti angajatii sa intre in somaj tehnic cate o zi/saptamana de exemplu. Este posibil? Si daca da, de ce reglemetare legala ne putem lega. Mie nu-mi convine sa stau in somaj tehnic o luna si vreau sa fac ceva.
Va multumesc pentru raspunsurile dvs. competente.
1. Angajatorul este cel care hotaraste cand, cum si cat se intra in "somaj tehnic".
2. Intrati pe "Home" si cititi un articol interesant, "Somajul tehnic - probleme actuale", scris de Ana Cioriciu Stefanescu. Acolo veti afla multe despre cum se poate intra in "somaj tehnic".

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic B.E.C. ARION B.E.C. ARION -care este procedura de acordare a somajului tehnic si ce presupune aceasta in conditiile ordonantei 28/2009 (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii Raluca Pamfil Raluca Pamfil Buna ziua. Am o problema si as vrea sa o rezolv legal si bine pt. toata lumea. Firma noastra se confrunta cu probleme financiare si fiind si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)