La care articol 43 va referiti?? In codul muncii art 43 reglementeaza cu totul altceva !
In reglementarea somajului tehnic nu este posibila aceasta chemare 4 ore la serviciu "in asteptarea reinceperii activitatii" .
Angajatii se fala la dispozitia unitatii si poti fi rechemati oricand reincepe activitatea, dar stau acasa la ei nu la serviciu degeaba... O astfel de impunere o consider total ilegala.
codul munci:
Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
Contractul demunca fiind suspendat, ei nu au ce sa caita in incinta societatii si binenteles ca nu pot primi nici bonuri de masa, aceste zile nefiind zile lucrate.
Sau ii platiti cumva 4 ore lucrate si 4 in somaj tehnic ???
Cred ca puteti sa va treziti oricand cu un control de la ITM si cu o amenda. Se pare ca ITM face controal la unitatile care au decalrat intrerupeer de cativitate tocmai pentru a nu se profita in acest sens de acste prevderi de 'somaj tehnic', asa ca fiti cu ochii in patru.
Angajatii sunt in "somaj tehnic", primind indemnizatia de somaj tehnic. Printr-o hotarare aga, administratorul, a hotarat ca si angajatii care sunt in situatia mai sus mentionata, sa primeasca bonuri, fiind trecute nedeductibile in contabilitate. La ITM, am depus deciziile individuale de suspendare( insotite de informarile individuale cu semnatura de luare la cunostiinta din partea angajatului), in care am scris ca vor primi bonuri si ca vor fi 4 ore prezenti in incinta unitatii si au fost vizate. Initial doamna care le-a citit, a zis acelasi lucru ca si dumneavoastra ( si care personal e si parerea mea): fiind suspendare nu au ce sa caute in incinta societatii, dar intreband alti colegi, au zis ca e ok asa, si le-a vizat. Daca doriti va pot trimite un model de decizie pe care l-am depus la ITM.
Eu cred, ca inca nu s-au dezmeticit care e treaba cu acest "somaj tehnic" si nu au o practica unitara.
Atata timp cat eu am toata documentatia semnata si stampilata de cei de ITM Bucuresti, amenda sa ne dea pentru?? Daca nu eram in regula cu documentatia depusa pentru "somaj tehnic", nu o primeau si nu o vizau.
Desi nu m-ar mira nimic, doar e vorba de Romania.:duh:
poate gresesc eu, B-), dar faptul ca v-au vizat dosumentele inseman doar v-ati facut treaba sa le depuneti, nu certifica si legalitatea lor.
este clar ca nu exista o practica unitara, chiar si in acelasi ITM poti primi raspunsuri diferite in functie de functionar...
La o reclamatie, sunt convinsa ca veti primi amenda, lucru pe care probabil il siti si probabil conducerea si-a asumat acest risc.
Poate va merge fara reclamatii sau instanta,
dar
daca se va intampla un accident de munca in acel interval de 4 ore ? Cum credeti ca va veti descurca ???Cine va raspunde?
La nivel de Bucuresti mai stiu societati care au inregistrat astfel de decizii. Parerea mea este ca daca le-au vizat inseamna ca sunt legale, astfel de ce mai este pus acel inspector daca nu verifica si vizeaza auirea? Doar de dragul de a stampila si semna niste documente? Dar, cum dumneavoastra aveti mai multa experienta, stiti ceva ce eu nu stiu.
Cat despre reclamatii nu poate fi vorba: li s-a adus la cunostinta salariatilor variantele: fara plata, somaj normal sau acest somaj, poate reincep santierele. Fiecare a ales ce varianta a dorit( suntem "o republica" B-) ).
Cat despre bonurile de masa, daca angajatorul vrea sa le dea oamenilor, scrie undeva ca nu are voie??? Pierderea e a societatii ca se trec pe nedeductibile. La noi in societate, de cele mai multe ori primeaza binele angajatului.
Cat despre accidente la locul de munca, daca ei nu fac nimic, ca nu au nimic de facut, doar sa se impiedice unul de altul.
E un risc asumat de societate.
Eu nu judec decizia societatii pt care lucrati, doar va expun o parere pentru ce aceea sunt aici pe forum.
Cum v-am zis, este posibil ca nimic neplacut sa nu se intample, dar exista totusi riscuri, si eu asupra lor am tras atentia.
Iar din experienta va zic ca aceste riscuri trebuie luate in seama sia sumate in cunostiinta de cauza de conducerea dvs.
1. ITM vizeaza multe decizii si acte, dar cum spuneam asat nu asigura legalitatea lor. Va intreb doar de ce credeti ca atatea decizii vizate de ITM sunt anulate in instanta?
2. Chiar si intr-o republica democrata se gaseste cel putin 1 om nemultumit care sa faca o reclamatie, puteti spera sa nu o faca sau sa faceti presiuni 'politice' in acest sens, dar nu puteti sa credeti ca nici nu poate fi vorba.
3. Bonurile de masa conform legii se acorda pentru zile lucrate, chiar daca nu le deduceti , cine stie peste ce inspector fiscal mai 'suparat' dati ... riscul e mai mic daca nu le treceti pe cheltuiel deductibile, poate tinde spre 0 dar nu este 0
4. Cat despre accidente... rugati-va sa nu se intample ceva
Nu prea vad eu oameni care stau pur si simplu linistiti 4 ore undeva pe scaun sau pe banci, cu mainile in san.. nu vreti sa stiti cate accidente se intampla cand nici nu te gandesti...
Dar sa dea domnul sa nu se intample toate aceste riscuri si sa reluati activitatile, pentru ca daca nu le reluati sigur o sa se supere careva din oameni si o sa ceara salariul intreg pe aceasta perioada pentru ca a fost chemat la serviciu...