-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.
Somajul acordat de catre stat este un sprijin social al statului si nu poate fi cumulat cu alt 'sprijin' adica cu o pensie.
'Somajul tehnic' este de fapt o expresie care nu se regaseste in vreo lege actuala, si care se refera la intreruperea activitatii unui angajator fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Indemnizatia in acest caz nu este un ajutor, sprijin, de la stat ci un venit acordat de angajator.
Cele 2 situatii au principii si reglemenatri diferite.
Angajatul pensionar in timpul acestui somaj tehnic are tot statut de angajat cu contract de munca si beneficiaza deci de absolut acelasi tratament ca ceilalti angajati.
Intreruperea activitatii angajatorului poate fi totala sau partiala. Este normal sa fie scutiti de plata contributiilor numai sumele cuvenite pentru persoanele care sunt in somaj tehnic (atat la calcul contributii angajat cat si angajator). Este putin mai complicat la declaratii pentru ca nu prea exista softuri de salarii care sa fie configurate pentru acest tip de plata.
La somaj este simplu si nu trebuie decat trecute pe suspendare zilele respective. La sanatate se trec pe SS zilele de somaj tehnic (atentie daca nu este toata luna apar 2 randuri ca si la concedii medicale). La CAS se fac 2 declaratii: una normala si una numai cu personalul aflat in somaj tehnic (exista instructiuni destul de clare pe site).
Buna ziua,
Tocmai am aflat ca voi trece o luna in somaj tehnic. Ce drepturi am? Pot sa urmez un curs prin ANOFM? Pot sa ma angajez in aceasta perioada cu contract? Unde pot gasi aceste informatii?
Multumesc
somajul tehnic este o denumire impropriu folosita, nu are nicio legatura cu ANOFM si cursurile facute prin ei.
prin somaj tehnic se inmtelege : intreruperea temporara a cativitatii angajatorului dvs, care va va acorda o indemnizatie de 75% din salariu pe aceasta perioada, iar dvs veti fi in continurae la dispozitia lui putand sa va solicite sa reluati activitatea daca are nevoie de dvs.
Aceasta situatie este rflementata in codul muncii art 52 si 53, in contractul colectiv de munca la nivel national si este obiect de rgelemenatrea si al ordonantei de urgenta 28 din 2009, care stabileste doar niste exceptii de la plata contributiilor la stat pentru indemnizatia primita.
Contractul dvs de munca cu angajatorul nu a incetat.
Dar nimeni nu va opreste sa va angajati cu inca un contract de munca in alta parte, orice om poate cumula cate contracte de munca poate duce.
O mica lamurire in legatura cu art 43 codul muncii - la negociere, persoanele aflate in "somaj tehnic"( art 43, 52, 53, oug 28), trebuie sa fie prezente 4 ore pe zi in incinta unitatii, in asteptarea reinceperii activitatii. S-a hotarat, ca cei care sunt in situatia descrisa mai sus, sa beneficieze de bonuri de masa, fiind trecute nedeductibile ( mai ales ca, situatia in care se afla societatea nu este din vina lor). Cititind art 43 alin 4 (4) In cazurile prevazute la alin. 3, salariatii beneficiaza si de celelalte drepturi prevazute de lege pentru astfel de situatii.)+ ca ei sunt prezenti in incinta unitatii 4 ore , contabilitatea poate sa treaca bonurile ca fiind deductibile?