avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pana la 2 ani si noile reglementari aduse de Legea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pana la 2 ani si noile reglementari aduse de Legea 118/2010

Din Legea 18/2010:

Art. 12. — Cuantumul indemnizatiilor acordate in temeiul art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care se afla in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi se diminueaza cu 15%.
Daca din calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:48, 18 Mai 2011
inseamna ca...alte acte...alt stres. in fine.
ce considerati? se va reduce perioada de CCC de la 2ani la 1an din ian. 2011 asa cum se vehiculeaza la stiri?
1. Legiuitorul nu ma intreaba pe mine ce consider eu ca ar fi bine.
2. Eu nu fac altceva decat sa constat ca a aparut un act normativ si apoi sa-l aplic in litera si spiritul sau.
tudorvaleriu a scris:

Aveti si dvs. dreptate dar "unde-i lege, nu-i tocmeala". Sau... cine mai stie!?

Consider cu tarie ca si unde este lege care intra in contradictie vadita cu legislatia europeana sau incalca unul din drepturile fundamentale ale omului, este tocmeala!:foottap: De aceea sunt complet de acord, de exemplu, cu decizia Tribunalului Valcea extrem de bine motivata, referitoare la reducerea salariilor unor bugetari, iar orice actiune, de tipul unui control al CSM, sau imixtiuni ale executivului prin prisma vocii ministrului de justitie, sunt incalcari grave ale principiilor separatiei puterilor in stat. Chiar si o lege declarata constitutionala ce Curtea Constitutionala, poate intra in contradictie cu legislatia europeana (din pacate :(), iar acest fapt nu poate impiedica o instanta din Romania sa aplice, asa cum cere aceeasi Constitutie intr-un asemenea caz, legislatia europeana! De aceea cred ca un curaj mai mare de a apela la justitie, al cat mai multor oameni, ar putea determina (sau macar contribui) si in acest mod, cenzurarea abuzurilor, facute uneori chiar de statul care cere respectarea legalitatii.
buna ziua
imi cer scuze daca s-a m-ai discutat dar nu am gasit un raspuns la problema mea.
sotia mea este asociat unic si administrator la firma la care deasemenea are si functia de director general. astazi a fost sa-si depuna dosarul pentru CCC si i s-a spus ca nu poate beneficia de indemnizatie decat daca suspenda activitatea firmei sau renunta la calitatea de administrator. vreu sa stiu daca este vre-o prevedere normativa care sa specifice in mod indubitabil aceasta incompatibilitate.
va multumesc foarte mult
1. Din Norma de aprobare a OUG 148/2005:
Art. 7 - (1) Concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se acordă, pe bază de cerere, aprobată de către angajatorul la care îşi desfăşoară activitatea persoana îndreptăţită.
(2) În situaţia persoanelor îndreptăţite care realizează venituri profesionale din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

2. Pe perioada CCC pana la 2 ani nu poate obtine venituri profesionale impozabile pentru ca i se va suspenda indemnizatia, dupa cum spune OUG 148/2005:
Art.12...
(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului dupa somaj cuchio cuchio daca urmeaza sa fiu somer si in perioada somajului o sa raman gravida ,. am dreptul la indemnizatie si cum se calculeaza aceasta ? multumesc (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a indemnizatiei de crestere copil mariao83 mariao83 Buna ziua! Am fost angajata cu contract individual de munca timp de 3 ani, pana la data de 25.08.2012. Din data de 08.10.2012 m-am angajat la un PFA. In luna ... (vezi toată discuția)
Contract pe perioada nedeterminata pentru a beneficia de ccc? corinutza* corinutza* Buna ziua,daca sant angajata cu carte de munca pe perioada determinata si raman insarcinata in aceasta perioada angajatorul este obligat sa nu ma dea afara si ... (vezi toată discuția)