Ufff…
Cine a spus ca avocatii sunt mai “pretabili” pentru mediere?
imparatul a scris....
E ridicol ca un absolvent de studii universitare, textilist, si angajat in domeniul, avand la baza studiile universitare, poate media?
Ar fi trebuit tot cu dreptul sa fie angajati. Numai cu dreptul.
Adica… daca as avea de mediat o problema care priveste… incalcarea terenului meu de vitele vecinului (ca exemplu) ar trebui sa ma adresez unui mediator-agronom? Dar daca neintelegerea mea cu cineva priveste retrocedarea unui teren? Ma adresez unui… mediator inginer topograf? Ca e o aiureala chestiunea aceasta!!!
In zonele rurale sunt mai putini cei care au dreptul sa faca un curs de mediere....cei care au dreptul majoritatea sunt agronomi,topografi....normal ca partile vor alege un mediator mai aproape de ei.
Dar se pare ca ai pierdut firul....eu nu ma refeream la mediator agronom....ma refeream la faptul ca si agronomul poate fi un mediator bun in unele cazuri....si da...in conflictul privind incalcarea terenului de catre vitele altuia....(daca-i spui avocatului ca a intrat cu cireada de vaci in lucerna...el crede)este normal ca sa ma duc la mediatorul care are o facultate de agronomie(atentie....nu am spus mediator agronom)din zona...de ce sa ma duc la el?:
1)nu vine avocatul care este si mediator de la oras sa medieze un astfel de caz decat pe bani buni;
2)mediatorul este cunoscut de ambele parti si el cunoaste ambele parti(conteaza enorm asta);
3)mediatorul din zona are un onorariu mic.
Ai intrebat vreodata un sef de post de cate ori a intervenit sa impace satenii?....acum va fi mediatorul(binenteles nu in fiecare sat).
Mediatorul din provincie este practic inteleptul satului de acum cateva sute de ani.
Perfect adevarat si repet: MEDIEREA E BUNA IN ANUMITE CAUZE. Dar cum sa rezolv problema retrocedarii unui teren care – de exemplu – e al familiei unuia din 1900 toamna (cu acte “beton” ) dar se trezeste unul in mileniul 5 sa il ceara?! In asemenea caz nu se pune problema medierii – cand cel care pretinde e “fixat” ca si el are dreptul… Cum poate un mediator sa convinga un "hamesit" ca nu are dreptate?
Iar ai pierdut firul.:D
Chiar daca partea va fi obligata sa vina la mediere...daca ea refuza medierea....mediatorul incheie procesul verbal in care specifica ca una din parti a refuzat medierea si gata.Unde ai citit tu ca mediatorul este obligat sa rezolve cazul sau sa convinga hamesitul ca nu are dreptate?
Ca ar fi culmea ca unul sa aiba – in fatza mediatorului – “acte beton” si mediatorul sa incerce a-l convinge sa “cedeze” ceva si "flamandului" care nu are nici o dovada in sprijinul afirmatiilor… Cam despre aceasta ar fi vorba: putere de convingere.
Iar ai pierdut firul:D
Mediatorul nu-l convinge sa dea si flamandului o parte...mediatorul afla problemele celor doua parti si cauta solutiile acceptate de ambele parti.
Mediatorul nu are voie sa influenteze o parte...solutia sta in mana lor....mediatorul doar ii ajuta s-o gaseasca.
E loc “pe piata” si pentru avocati si pentru mediatori.
Normal ca este loc pe piata pentru toata lumea=D>....numai ca avocatii ar trebui sa faca putin loc pe banca si mediatorilor...daca ne referim la acest topic....am dreptate?:D