avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Scandal între Barou ºi Judecãtoria ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Scandal între Barou ºi Judecãtoria Galaþi...preºedinta Judecãtoriei Galaþi a dispus ca pe citaþii sã se facã reclamã la mediatori

[editat de admin. va rog sa va lasati blogul departe. aici nu se face reclama, se discuta pe un subiect] am postat articolul de mai sus.
As vrea sa-l discutam putin si aici.
Motivul disputei: preşedinta Judecătoriei Galaţi a dispus ca pe citaţii să se facă reclamă la mediatorii juridici!Avocaţii ameninţă cu proteste şi cu sesizarea CSM, deoarece consideră că este vorba despre consurenţă neloială şi depspre încălcarea flagrantă a legii.
Totul a pornit de la o decizie controversată a conducerii Judecătoriei, care a stabilit ca, pe citaţiile trimise părţilor în diferite procese, să se facă promovarea mediatorilor juridici ca principal instrument de stingere a litigiilor.Practic, avem de-a face.............................

Acum am o mare intrebare:
De ce avocatii vor sa protesteze?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
Alin Popescu, administrator
Cate fire am pierdut…! :) De fapt, nu sunt fire pierdute, ci e o exemplificare a “non-sensului” de “mediere obligatorie” – cum se “vorbeste (deocamdata) pe la colturi”.

Da, ai dreptate! Dar… de ce ar face avocatii loc pe banca mediatorilor? :D Parca nu stateau pe aceeasi banca. Glumesc!!! :tomato:
Stii foarte bine ca nu m-am referit la banca din sala de judecata sau din holul judecatoriei....m-am referit la banca din piata.....banca pietei.....sau cum vrei tu sa-i spui....daca tot vb de piata :tease:
Cum stau avocatii pe banca in piata.....asa pot sta si mediatorii....piata e mare si plina....de ce n-ar sta avocatii alaturi de mediatori?:magic:

Dediu Nicolae a scris:

E ridicol ca un absolvent de studii universitare, textilist, si angajat in domeniul, avand la baza studiile universitare, poate media?

Ar fi trebuit tot cu dreptul sa fie angajati. Numai cu dreptul.

Pentru imparat.
Cand te duci la nunta ai nevoie de un croitor.
Daca te duci la tara si vrei sa cultivi ceva ai nevoie de un agronom.
Daca masina se strica ai nevoie de un mecanic.
De ce nu le faci dumneata pe toate domnule jurist daca tot crezi ca ei sunt din multe puncte de vedere mai putini intelectuali ca dumneata?
Ai dumneata cunostinta cata ata sau material intra la un costum...stii cumva de ce se cearta intre ei croitorii?Stii cumva sa iei masuri la un costum?
Cunosti cumva ce cantitate de samanta trebuie la un ha de cultura(nu conteaza care) si la ce distanta,adancime...etc?
Stii cumva cum sa-ti repari masina cand ai o problema tehnica, de ce bate motorul, de ce nu ai aprinderea buna sau de ce nu au tinut franele?
Acesti mediatori cu studii superioare au invatat 5 ani o facultate.Pe deasupra au si minim 3 ani de zile experienta in a lucra cu oamenii.
Am explicat in toate felurile....de cate ori vreti sa va mai spun...Medierea nu apartine domeniului juridic!!!!
Si ca sa inchei la fel ca imparatul...E ridicol ca unui jurist sa-i explici de 10 ori ca medierea nu tine de domeniul juridic iar el sa nu inteleaga asta....#-o


Nu ati inteles ce am spus eu.

Aici e buba. Ca aici sa nu intre domeniul juridic, tocmai unde este nevoie?
Ca sa poti percepe problemele legale, contractuale, ai nevoie de cunostinte juridice, in mod clar.
Nu te inveti sa negociezi "problemele oamenilor" ca la coltzul blocului cand vinzi semintze.
Vrei sa fii mediator, faci dreptul.
Si daca in legea avocatului, scrie ca avocatul poate fi si mediator si arbitru, dc a mai fost nevoie de o alta organizare?
Am mai raspuns in celelalte posturi, pt. a se scoate taxe.
Nu conteaza cine le plateste cat timp "se simte bine cu cele 3 luni de curs" si crede ca e apt sa fie un bun psiholog si sa cunoasca vointza clientilor si sa stie sa negocieze.
Asa mediere, gen "negociere camatar" e la indemana multora. Sau "mediere" gen combinatori auto, nu e greu.

Ce nu implica o facultate grea, cu studii aprofundate in domeniu, nu e greu.

Asa este. Trebuie sa fii un bun psiholog, si sa ai o facultate in domeniu ca sa poti media contracte, litigii de tot felul care necesita cunostinte juridice. Poti sa mediezi daca nu esti tot felul de enormitati, care nu vor fi asa cu una cu doua ratificate de instanta.

Sa vina unul care a facut ingineria manageriala, sau facultatea de zootehnie, si care nici nu stie ce-i ala un contract, face 3 luni cursuri in care invatza mai nimica.
Ce poti invatza in 3 luni? Materiile de drept?
Deci, vine ala care nu poate fi caracterizat decat cu apelativul "bre" si cauta el in mintea sa de zootehnist, de bioinginer si de profesor delucru manual, conexiunile dreptului roman ca sa medieze un conflict economic intre 2 firme.

Sigur, va face greseli de ortografie si punctuatie colosale, asta in cazul in care stie sa faca acordul dintre subiect si predicat corect.

Dc nu ajung magistrati sau procurori tot asa simplu?

Acte cu consecinte juridice, trebuie facute de persoane cu facultatea de drept.

Asa poate si Tanti Culina harbuzareasa, la coltz de taraba de piatza, sa ii scrie pe o coala de ziuar cu un creion murdar de zamos, o tranzactie cu care sa se prezinte prietena ei la notar si judecator.
O scrie corect si e Mediator fara sa achite taxe, nu?

Cel mai bine e sa vedem limpede si clar realitatea.

Va doresc o Romanie, asa cum nu mai avem demult.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
Imparatul, utilizator
Slaurentiu a scris:

Legea 192/2006 modificata prin Legea nr. 370/2009 in art. 6 stipuleaza:
"Organele judiciare si arbitrale, precum si alte autoritati cu atributii jurisdictionale informeaza partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele."



Mediere pe care o face avocatul. E foarte simplu si usor, mai ales ca este cunoscator de legi.

Poate face avocatul medierea si sa o incheie printr-o tranzactie.

"Este adevarat ca o poate face formal sau poate “starui”…… clar ca ramane la aprecierea magistratului pana unde poate merge cu “staruinta”.
Da….este in interesul nostru aceasta staruinta…..dar sa privim si din punctul de vedere al magistratului….cate dosare vrea sa rezolve magistratul intr-o luna?30 sau70?
Si daca ne mai gandim ca majoritatea dosarelor sunt cu loviri sau furturi de "oua si rate din cotet"…..credeti ca magistratii o sa piarda ore intregi, termene si amanari cerute de avocati ca sa rezolve cazurile "catelusilor cu parul cret" cand pot fi ajutati?"

La cele trei luni de pregatire, dupa care ti se da o tzidula la mana, "gen spiru haret", fara facultate de drept, e normal ca mediatorii sa rezolve cazurile "cateilor cu parul cretz, si sa tranzactioneze ouale pe gaini sau curci".

"Clientul sau avocatul din IMENSUL onorariu pe care il ia de la client."

Deci asta e problema: Banii, in nici un caz solutia echitabila si rapida ;)

"Daca vorbim de mediere in agricultura...exista mediator care a terminat facultatea de agronomie."

Acest mediator poate sa-i spuna ce calitate are graul si daca e bun sau nu. De unde sa stie el ce clauze sunt ilicite sau nu intr-un contract. Poate insera n termeni, n clauze care poate nu toate sunt conforme legislatiei.

Dar de, de unde sa stie el un agronom? Mai bine sa ramana la ce stie el.

"Doar nu vreti sa-mi spuneti ca avocatul le stie pe toate...avocatul nu cere parerea unui specialist atunci cand are nevoie?Cine il plateste pe acel specialist?"

Acesta este un expert care a facut studii superioare aprofundate pentru a fi expertul respectiv. Nu doar vreo 3 luni si orice fel de facultate.
Si cand este chemat un expert, acesta se limiteaza doar la studiile sale. Expertul gricol nu poate evalua o cladire sau altceva.
El spune efectiv cat de buna si ce valoare are vitza de vie si etc.
Ca sa expertizeze cladirile trebuie un alt expert cu studii in domeniul respectiv.

Deci un "mediator" care a facut facultatea de veterinara, mediaza in absolut orice doreste? Logic ca da. E in functie de bani ;).

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
Imparatul, utilizator
Medierea care se face in cadrul profesiei de avocat este una si medierea pe care o fac mediatorii profesionisti este alta. Mediatorul nu trebuie sa intre in amanunte tehnice deoarece acestea sunt cele care duc in sine la conflict. Amanuntele, gen : contract, calitate grau, marime pantaloni, calitate material, etc, sunt in fapt problema si sursa conflictului de multe ori. Daca cineva vine la tine la mediere si incepi sa bati apa in piua pe marginea acestor amanunte, medierea ta va fi sigur un esec.
Am spus-o si o mai spun inca de o suta de ori daca va fi nevoie ca mediatorul mediaza un conflict nu o situatie tehnica, el nu ofera consultatii de specialitate intr-un domeniu. Medierea gestioneaza conflictul si sursa acestuia nu clauzele contractuale sau soiurile de grau. Conflictul apare tocmai din cauza faptului ca partile se pierd in aceste amanunte tehnice si renunta la comunicare. Mediatorul trebuie sa ghideze partile spre o discutie civilizata si sa le evidentieze ceea ce au de pierdut daca nu ajung la o intelegere prin care ambii sa fie satisfacuti.

EX : Doi parteneri vechi de afaceri intra in conflict din cauza faptului ca unul dintre ei( sa-i spunem Z) nu isi executa obligatiile conform contractului . Motivul neexecutarii este legat de blocajul financiar in care se afla Z. Conform contractului celalat partener( Sa- ispunem X) poate sa-i perceapa lui Z penalizari de 1% pe fiecare zi de intarziere si chiar face acest lucru. Z este detinatorul unei fabrici de procesare a fructelor iar X este detinatorul unor vaste livezi de diferite fructe. Cei doi se intalnesc la un moment dat si incearca sa rezolve problema insa conflictul se adanceste si mai mult. X il da in judecata pe Z iar judecatorul ii trimite la o sedinta de informare la mediator. In urma sedintei X si Z accepta sa fie mediati.

In cazul in care mediatorul ii mediaza pe X si Z si va incepe sa puna accentul pe prevederile contractuale, exact ce va fi un avocat tentat sa faca, atunci medierea este din start compromisa deoarece mediatorul va trebui sa conduca discutia dintre cei doi spre relatia veche de afaceri dintre cei doi i despre ce au amandoi de pierdut poe viitor daca nu gassec o solutie de rezolvare a problemei astfel incat sa fie in egala masura satisfacuti. De exemplu Z poate sa-i ofere lui X spatiu de depozitare in camerele frigorifice pe care le detine astfel incat marfa perisabila a lui X sa-si pastreze calitatile intacte pana la livrarea catre alti procesatori care sunt solvabili la acel moment. O alta solutie poate fi aceea in care Z sa-i asigure servicii de transport lui X si sa-l scuteasca pe acesta de o cheltuiala in plus, etc. Se pot gasi multe solutii amiabile in afara prevederilor imperative ale contractului. Prin urmare nu trebuie sa fi jurist pentru a gasi solutii. O astfel de gandire exclusivista si superioara este incorecta si lipsita de tact fata de celelalte profesii. Pentru a media ai nevoie de tact, inteligenta si diplomatie si nu de cunostinte tehnice deoarece prevederile tehnice sunt de cele mai multe ori sursa conflictului si din acest motiv vor trebui evitate in discutie ! In aceste conditii, tact, inteligenta si diplomatie poate sa aiba orice persoana, cu atat mai mult o persoana care are studii superioare. In tarile cu traditie in mediere ( Canada, Australia) medierea este inteleasa asa cum am aratat mai sus . In momentul in care intri in cabinetul de mediere trebuie sa lasi haina celeilalte profesii pe care o ai la usa deoarece daca faci altfel nu ai cum sa fi mediator deoarece iti va lipsi un element esential in mediere si anume impartialitatea mediatorului.
Toate lucrurile de mai sus le spun in calitate de consilier juridic practicant si mediator autorizat pentru a nu exisat dubii despre calitatea din care vorbesc.

Alte discuții în legătură

Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Medierea = justitia simplificata ? Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Cum e cu medierea ? Cand doua parti sunt in conflict, acestea au nevoie de o a treia parte care sa dezamorseze starea de conflict a celor doua parti. Pesoana ... (vezi toată discuția)
Avocat - procedura informare mediere adi_09 adi_09 Avocatul care realizeaza procedura informarii poate asista/reprezenta partea in proces ? (vezi toată discuția)