avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Scandal între Barou ºi Judecãtoria ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Scandal între Barou ºi Judecãtoria Galaþi...preºedinta Judecãtoriei Galaþi a dispus ca pe citaþii sã se facã reclamã la mediatori

[editat de admin. va rog sa va lasati blogul departe. aici nu se face reclama, se discuta pe un subiect] am postat articolul de mai sus.
As vrea sa-l discutam putin si aici.
Motivul disputei: preşedinta Judecătoriei Galaţi a dispus ca pe citaţii să se facă reclamă la mediatorii juridici!Avocaţii ameninţă cu proteste şi cu sesizarea CSM, deoarece consideră că este vorba despre consurenţă neloială şi depspre încălcarea flagrantă a legii.
Totul a pornit de la o decizie controversată a conducerii Judecătoriei, care a stabilit ca, pe citaţiile trimise părţilor în diferite procese, să se facă promovarea mediatorilor juridici ca principal instrument de stingere a litigiilor.Practic, avem de-a face.............................

Acum am o mare intrebare:
De ce avocatii vor sa protesteze?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
Alin Popescu, administrator
Sincer nu stiu de ce va mira atitudinea unor avocati asa zisi tradititionali desfiintati prin Legea nr. 3 din 1948 care considera ca legea nr. 51/1995 de organizare a avocaturi este de infiintare? Iar prin acest fapt lor li se cuvine totul drept pentru care pun monopol pe tot ce este legat de parte juridica. Credeti ca este normal aceste fapte?
@romania inedit a scris:
Eu cred ca la foarte multi avocati le este frica de faptul ca serviciile oferite de mediatori ar putea sa-i lase fara obiect de activitate.

Oare chiar crede cineva – sincer! – ca avocatii ar castiga mai putin decat castiga acum? Cei care castiga azi bine vor castiga in continuare… cu sau fara procedura medierii obligatorii.
Ii impiedica cineva pe avocati sa devina (si) mediatori? Si ghiciti! In asemenea cazuri ce fel de mediatori ar cauta potentialii justitiabili daca tot sunt obligati sa parcurga procedura medierii?

@radusava a scris:
Nu se poate considera "reclama" ceea ce este instituit de lege privind obligativitatea judecatorilor de a informa partile aflate in litigiu.

Imi spuneti va rog care este legea – si articolul – prin care judecatorii sunt obligati sa informeze partile aflate in litigiu?
Apoi: nu ar fi mai corect ca informarea sa fie generala, nu doar pentru partile care sunt deja in litigiu?
Care alta procedura juridica se mai promoveaza (sau a fost promovata vreodata) prin “scrierea pe citatii”? :)
Legea 192/2006 modificata prin Legea nr. 370/2009 in art. 6 stipuleaza:
"Organele judiciare si arbitrale, precum si alte autoritati cu atributii jurisdictionale informeaza partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele."
Multumesc, @Slaurentiu.

Dar textul informeaza partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele poate fi interpretat... Partile pot fi instiintate "prin viu grai" - pt ca sunt oricum deja justitiabili.

Pentru celelalte intrebari exista un raspuns posibil?
Nu ar fi mai corect ca informarea sa fie generala, nu doar pentru partile care sunt deja in litigiu?

Care alta procedura juridica se mai promoveaza (sau a fost promovata vreodata) prin “scrierea pe citatii”?
Este adevarat ca o poate face formal sau poate “starui”…… clar ca ramane la aprecierea magistratului pana unde poate merge cu “staruinta”.
Da….este in interesul nostru aceasta staruinta…..dar sa privim si din punctul de vedere al magistratului….cate dosare vrea sa rezolve magistratul intr-o luna?30 sau70?
Si daca ne mai gandim ca majoritatea dosarelor sunt cu loviri sau furturi de "oua si rate din cotet"…..credeti ca magistratii o sa piarda ore intregi, termene si amanari cerute de avocati ca sa rezolve cazurile "catelusilor cu parul cret" cand pot fi ajutati?=D>
Nu ar fi mai corect ca informarea sa fie generala, nu doar pentru partile care sunt deja in litigiu?

Dar cine a spus ca nu se face?
Am fost cu pliante la Inspectoratul de Politie, la primarii, la alte institutii ale statului.
Impartim pliante, iar mediatorii din tara posteaza articole in presa si dau interviuri.
Informarea prin citatii face parte din protocolul semnat de mediatori si judecatorie.Chiar eu am participat la semnarea unui astfel de protocol.
Se practica in mai multe instante din tara acest mod de informare nu doar la Galati.....problema e ca doar cei de la Galati fac scandal!!!
Care alta procedura juridica se mai promoveaza (sau a fost promovata vreodata) prin “scrierea pe citatii”?

Nu cred ca asta e nemultumirea celor de la Galati.Aceasta reclama cum o numesc ei.Adevarata nemultumire a lor este aceea ca se informeaza despre posibilitatea rezolvarii conflictului prin mediere.Asta e durerea lor!!!!!
Acum am si eu 3 intrebari:
1)Cand judecatorul spune: Puteti sa va angajati un avocat sau va puteti reprezenta singur...nu e o reclama pentru avocati?Sau mai bine zis un mod de informare?
2)Daca medierea nu este un pericol pentru avocati....de ce fac scandal?
3)De ce se supara avocatii daca judecatorii ar spune ceva de genul:Puteti sa va reprezentati singur, sa va alegeti un avocat sau sa va rezolvati conflictul prin mediere?

Alte discuții în legătură

Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Medierea = justitia simplificata ? Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Cum e cu medierea ? Cand doua parti sunt in conflict, acestea au nevoie de o a treia parte care sa dezamorseze starea de conflict a celor doua parti. Pesoana ... (vezi toată discuția)
Avocat - procedura informare mediere adi_09 adi_09 Avocatul care realizeaza procedura informarii poate asista/reprezenta partea in proces ? (vezi toată discuția)