avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... notificare de preaviz in concediu de crestere si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

notificare de preaviz in concediu de crestere si ingrijire copil pina la 2 ani

sunt in concediu de crestere si ingrijire copil pina la 2 ani si am primit din partea angajatorului notificare de preaviz in care se spune ca incepind cu prima zi lucratoare am 20 de zile preaviz dupa care se incheie contactul de munca.
mentionez ca postul meu s-a desfiintat dar in cadrul unitatii mai sunt alte posturi similare.
este legal?
ce trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:24, 8 August 2010
Foarte multa lume are dreptul sa isi exprime o parere vis-a vis de o oarecare speta, punand strict accentul pe temeiul legal
Insa, desfasurand procesul tehnologic, fizic, care a dus la speta in cauza, vom putea observa o alta interpretare a lucrurilor:
Exemplu:
Incepand cu 01.09.2010 se dispune o concediere individuala (sau colectiva) care inseamna disponibilizarea a 30 persoane sau mai multe daca conc este colectiva.
- C.A al firmei, dispune acest lucru indeplinind procedurile de instiintarea si acord a sindicatului (a ITM, AJOFM, daca este cazul)
- Conducerea firmei, prin serv RU, instiinteaza fiecare loc de munca la care urmeaza sa se reduca anumite posturi.
Pana aici, conducerea firmei a nominalizat POSTUL .... urmand ca in continuare, sectia/ punct lucru/ atelier/entitate de grup/etc, va nominaliza PERSOANA
- Este corect sa se emita preaviz unei persoane aflate in CIC pana la 01.05.2011, intrucat postul a fost desfiintat in acest proces de concediere a mai multor persoane.
In fapt, nu i se pune preavizul in functiune, nu i se emite decizie de concediere, si isi primeste drepturile de indemnizatie CIC, urmand ca la revenirea in firma sa beneficieze de acest preaviz

In cazul de fata, intrucat sunt mai multe posturi de acelasi tip cu al doamnei, angajatorul trebuie sa aiba argumente solide prin care sa faca dovada prioritatii de plecare. (vezi ccmn)
freeelis a scris:

ctynn a scris:

si scopul care ar fii? :hm:

Poate ne spuneti dvs care este scopul ca tot rastalmaciti cuvintele celor care posteaza pe forum ....:-/

eu am intrebat de ce va place sa imi rastalmaciti cuvintele mele pentru ca apoi sa incercati o fina discreditare!
am intrebat ceva simplu: care este baza legala a emiterii instiintarii de preaviz?
nu am spus ca ar fii sau nu interezis de lege dar totusi...

- Este corect sa se emita preaviz unei persoane aflate in CIC pana la 01.05.2011, intrucat postul a fost desfiintat in acest proces de concediere a mai multor persoane

cand c.i.m. este suspendat din cauza CCC este interzisa concedierea salariatelor!!! poate fii corect dar unde este baza legala care si obliga?

in caz de concediere colectiva instiintarea de concediere se face catre sindicate si celelalte institutii ale statului care oricum nu au posibilitatea de a dispune ceea ce poate doar instanta dispune!!!
cand c.i.m. este suspendat din cauza CCC este interzisa concedierea salariatelor!!! poate fii corect dar unde este baza legala care si obliga?

Angajatorul nu ii inceteaza CIM cand salariatul este in CIC, il instiinteaza ca de la data de ... postul s-a desfiintat, urmand ca la revenirea din CIC sa urmeze concedierea.

in caz de concediere colectiva instiintarea de concediere se face catre sindicate si celelalte institutii ale statului care oricum nu au posibilitatea de a dispune ceea ce poate doar instanta dispune!!!

Si dvs ce sugerati, ca atunci cand angajatorul dispune luarea unor masuri, sa trimita salariatul mai intai in instanta ?

Spre stiinta dvs , ca procedura, un angajator - prin politica firmei sale - isi poate lua toate masurile in prevenirea unui enventual conflict de munca cu salariatul
Faptul ca il instiinteaza cu cateva luni inainte sau cu o zi inainte de terminarea CIC, este acelasi lucru, el nu pune in aplicare incetarea contractului decat dupa data incetarii suspendarii de orice fel. Daca emitea decizie, inchidea carnetul de munca, lua viza ITM, atunci incalca art 60 alin (1)/c muncii
Si dvs ce sugerati, ca atunci cand angajatorul dispune luarea unor masuri, sa trimita salariatul mai intai in instanta ?

cine a sugerat asa ceva!?

Spre stiinta dvs , ca procedura, un angajator - prin politica firmei sale - isi poate lua toate masurile in prevenirea unui enventual conflict de munca cu salariatul
Faptul ca il instiinteaza cu cateva luni inainte sau cu o zi inainte de terminarea CIC, este acelasi lucru, el nu pune in aplicare incetarea contractului decat dupa data incetarii suspendarii de orice fel. Daca emitea decizie, inchidea carnetul de munca, lua viza ITM, atunci incalca art 60 alin (1)/c muncii

de ce nu s-ar aplica acelasi principiu ca si in cazul deciziei de concediere!?
poate fii corect ca instiintarea nu ar fii interzisa expres de lege dar care este scopul acestei instiintari de preaviz cu cateva luni inainte?
parca decizia de concediere trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa ori cum se mai poate demonstra acest lucru in timp ce angajatorului deja la momentul emiterii instiintarii de preaviz desfiinteaza postul avand ca efect concedierea teoretica a salariatului ... pentru ca asa cum stim pe durata preavizului poate renunta la prezenta salariatului la locul de munca.

" acelasi principiu " e vorba de " Ubi eadem est ratio, eadem solutio esse debet "
ctynn a scris:

freeelis a scris:

ctynn a scris:

si scopul care ar fii? :hm:

Poate ne spuneti dvs care este scopul ca tot rastalmaciti cuvintele celor care posteaza pe forum ....:-/

eu am intrebat de ce va place sa imi rastalmaciti cuvintele mele pentru ca apoi sa incercati o fina discreditare!
am intrebat ceva simplu: care este baza legala a emiterii instiintarii de preaviz?
nu am spus ca ar fii sau nu interezis de lege dar totusi...
.......

Oare chiar asa o fi ? ... discreditarea de care faceti aluzie o faceti dvs si nu eu sau altcineva de pe forum .. nu este pentru prima data cand va atentionez la modul in care postati pe forum.
Baza legala exista de emitere a acestei instiintari ... nu exista numai prevederi din codul Muncii aplicabile unui c.i.m. , mai sunt si alte prevederi care sunt aplicabile unui act juridic - c.i.m. este un act juridic bilateral .

Alte discuții în legătură

Dreptul la preaviz meri402003@yahoo.com meri402003@yahoo.com in perioada concediului de odihna de poate acorda preaviz pentru incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive care nu ... (vezi toată discuția)
Daca ? andrei dinu andrei dinu daca sunt in cm se poate emite preaviz de concediere? (vezi toată discuția)
Decizie de concediere sau preaviz? mamalui Stefan mamalui Stefan Sunt si eu in situatia in care odata reintoarsa din C.I.C,sa ma astept la concediere individuala,pe motivul desfiintarii postului.Am tot citit si pe forum si ... (vezi toată discuția)