avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna ziua,
Tocmai am fost concediata si am cateva intrebari,poate ma puteti ajuta :
- am fost disponibilizata cu art.65,lit.1,din motive ce nu tin de persoana angajatului,prin desfiintarea postului - mentionez ca la aceasta ora mai exista un angajat pe acelasi post.
- sunt o mama singura,divortata care are in intretinere un copil de 5 ani

Va rog sa-mi spuneti daca concedierea este legala.
Multumesc anticipat,
Cristina Vulpe
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 15:13, 24 August 2010
tudorvaleriu a scris:

freeelis a scris:

2. Nu exista insa parghiile legale pentru refuzarea inregistrarii unui act ... cand se inregistreaza un act la ITM sunt analizate numai anumite elemente ale acelui act.

1. Asa o fi dar intre acele "anumite elemente" nu are cum sa nu fie principalele elemente componente ale unei decizii de concediere. ;)
2. Daca as duce o hartie semnata si stampilata in care,sub titlul de "decizie", injur pe seful ITM respectiv sau folosesc cuvinte indecente etc.?

Valeriu,
Nu te-as contrazice in ceea ce zici .. ... dar stiu bine ce zic ...
Daca nu te superi o intrebare retorica iti pun .... cand s-a refuzat vizarea unui act de catre ITM s-a specificat pe document care este cauza refuzului?
Extras dintr-un articol scris de catre D-na Liliana Zoleta Korosi, judecator la Tribunalul Bucuresti in numarul 4/2003 al Revistei Romane de Dreptul Muncii,
In continuarea articolului, referindu-se la conditiile de forma, autoarea arata ca decizia de concediere trebuie sa contina si o serie de mentiuni necesare, a caror lipsa nu afecteaza insa validitatea deciziei, respectiv : unitatea emitenta si sediul acesteia ; data emiterii ; temeiul de drept ; dreptul de a contesta decizia ; termenul in care se poate contesta decizia, de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii deciziei ; instanta competenta sa solutioneze contestatia. Autoarea face cu aceasta ocazie si o propunere de lege ferenda, de a se include in categoria mentiunilor necesare, iar nu a acelor obligatorii sub sanctiunea nulitatii absolute, mentiunea termenului in care se poate contesta decizia de concediere si a instantei judecatoresti la care se contesta, cuprinse in decizia de concediere pentru motive care tin de persoana salariatului, argumentand prin faptul ca salariatul nu se poate prevala de necunoasterea legii.

Cam asta-i si parerea mea.....
Nu cred ca vor sta in picioare argumentele privind o eventuala nulitate, nici macar relativa.
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
Cosmin-Traian Maglas, Consilier juridic
Legea este clara in ceea ce priveste nulitatea absoluta a deciziei de concediere .. un articol dintr-o revista nu constituie izvor de drept , astfel incat instanta sa fac uz de el.

Intrebarea userului era clara in ceea ce priveste invocarea nulitatii absolute a deciziei de concediere , citez deci,decizia pe care mi-au dat-o ,desi neinregistrata la ITM,este practic nula pt ca nu e trecuta treaba cu tribunalul,gresesc? ... iar Codul muncii prevede expres ca , decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute , trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.
maglas a scris:

Extras dintr-un articol scris de catre D-na Liliana Zoleta Korosi, judecator la Tribunalul Bucuresti in numarul 4/2003 al Revistei Romane de Dreptul Muncii,
In continuarea articolului, referindu-se la conditiile de forma, autoarea arata ca decizia de concediere trebuie sa contina si o serie de mentiuni necesare, a caror lipsa nu afecteaza insa validitatea deciziei, respectiv : unitatea emitenta si sediul acesteia ; data emiterii ; temeiul de drept ; dreptul de a contesta decizia ; termenul in care se poate contesta decizia, de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii deciziei ; instanta competenta sa solutioneze contestatia. Autoarea face cu aceasta ocazie si o propunere de lege ferenda, de a se include in categoria mentiunilor necesare, iar nu a acelor obligatorii sub sanctiunea nulitatii absolute, mentiunea termenului in care se poate contesta decizia de concediere si a instantei judecatoresti la care se contesta, cuprinse in decizia de concediere pentru motive care tin de persoana salariatului, argumentand prin faptul ca salariatul nu se poate prevala de necunoasterea legii.

Cam asta-i si parerea mea.....
Nu cred ca vor sta in picioare argumentele privind o eventuala nulitate, nici macar relativa.

art. 76 c. mun. este nemodificat de la aparitia legii 53/2003 c. mun. prin urmare nerespectarea procedurii de concediere se sanctioneaza cu nulitate absoluta ( unele instante considera nulitatea absoluta prev. de c. mun. ca fiind de ordine publica ;) )

interesant este ca c. mun. nu poate sactiona in niciun fel decizia de concediere daca aceasta nu respecta conditiile de forma si continut ale unui simplu act al unei persoane juridice, ma refer aici la eventualele alte lipsuri posibile si anume: numarul de inregistrare inexistent, semnatura reprezentatului legal inexistenta, inexistenta stampilei rotunde ... cateva dintre elementele prin care se defineste o persoana juridica.
art. 76 c. mun. este nemodificat de la aparitia legii 53/2003 c. mun. prin urmare nerespectarea procedurii de concediere se sanctioneaza cu nulitate absoluta ( unele instante considera nulitatea absoluta prev. de c. mun. ca fiind de ordine publica )

Sunt de acord cu dumneavoastra. Dar :
Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:

a) motivele care determina concedierea;

b) durata preavizului;

″c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 70 lit. d), numai in cazul concedierilor colective;″ (O.U.G. nr. 65/2005)

d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
(2) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corepunzator. (Abrogat de O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 75. - Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.

Nu vad unde scrie ca sunt obligatorii mentiunile privind termenul de contestatie si instanta competenta. Mentiunile, parerea mea, nu afecteaza validitatea deciziei. Repet, e parerea mea.
Vezi Decizia nr. 449/2009-ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ªI JUSTIŢIE

SECŢIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ªI FISCAL

Cât timp recurentul-reclamant a uzat de calea de atac la instanţa competentă, dreptul său nu a fost lezat în nici un fel prin neindicarea punctuală a instanţei.

Am extras doar partea care are legatura cu cazul de fata.

Mentiunile privind termenul si instanta competenta sunt cerinte obligatorii in cazul in care concedierea se face pentru motivr ce tin de persoana salariatului (vezi art 61-64 C. Muncii. De altfel, in aceste cazuri, este prevazut expres atat continutul deciziei in art.62 alin 2, cat si conditiile pe care angajatorul trebuie sa le indepineasca(cercetarea disciplinara). Vezi
:Curtea de Apel Cluj, Sectia civila, de munca si asigurari sociale, pentru minori si familie, decizia nr. 89/R din 18 ianuarie 2010
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
Cosmin-Traian Maglas, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediere art.65, instiintare vikipatru vikipatru Buna ziua! As vrea sa va intreb, mi-a fost comunicata instiintarea de concediere pe 01/10/2008, unii angajati de la RU spun ca este decizia de concediere. La ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie de concediere Rih85 Rih85 Buna ziua. Ma numesc Adrian si as dori sa primesc anumite lamuriri cu privire la decizia de concediere care nu tine de salariat conform art 65 din codul ... (vezi toată discuția)
Termen invocare - motive nul abs dumitru2000 dumitru2000 - am trecut de prima zi de infatisare cf art. 134 cpc. 1. Mai este posibil sa invocam acum motive de nulitate abs a deciziei de concediere, motive care ... (vezi toată discuția)