avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... meseria de consilier juridic= meserie discriminata?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

meseria de consilier juridic= meserie discriminata?

este adevarat ca s-a obtinut de la oficiul discriminarii o decizie prin care profrsia de consilier juridic este declarata profesie discriminata?:((
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2007
Romică Stoica, Consilier juridic
O fi nimerit la un judecator ce si-o fi zis in sinea lui: mie-mi spui ca n-ai avut timp in cateva zile sa pregatesti un dosar? Pai sa-ti povestesc eu cum e sa pregatesti o sedinta cu 140 de dosare tot in cateva zile. (cum avea, spre pilda, vineri un complet de la sectia de conflicte de munca). Unii, din pacate, uita tonul pe care ar trebui sa adreseze o cerere, si se simte atat de tare in atitudinea lor convingerea ca il vor primi, incat mie nu mi se pare deloc surprinzator cand nu-l capata. Si asta, din pacate, nu tine de nici o calitate. Mi-a fost dat sa vad si consilieri juridici extrem de bine pregatiti, in comparatie cu avocati pe dinafara, si viceversa.
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2008
romascanu, moderator
Mie nu mi se pare normal sa i se ceara contractul de munca unui consilier, insa am mers pe ceea ce spunea el... juristconsult a scris:
Problema care ma intriga este discriminarea in fata instantei, dintre o solicitare de exemplu : "solicita aminarea pentru ca abia am fost angajat" a unui avocat si o solicitare de aceeasi natura a unui consilier juridic, exemplele putind continua .

Caci ceea ce a povestit nu cred ca este relevant datorita faptului ca lipseste... argumentul. Si daca si in fata instantei apare un om fara argumente ale unei cereri, e normal sa nu i se admita.
De aceea esential mi se parea ce argument a folosit consilierul caruia i s-a respins un astfel de termen, precum si de ce s-a prezentat in instanta daca voia un astfel de termen... :D
Asa ca, probabil ca in mod grresit, in mesajul anterior am "speculat" exprimarea colegului, presupunand ca acelasi argument ca si avocatul a folosit si consilierul. A fost fortat, numai ca sa se vada ca orice cerere trebuie argumentata, ca asta e presupunerea generala in drept... :) ca totul se argumenteaza... sperand ca din raspunsul meu sa-si dea seama ca nu a fost complet exemplul sau... :O
Oricum, asa ca si Nicoleta, am vazut cum oamenii se bazeaza ca primesc termen pentru aparare; eu ma opun uneori, in functie si de procedura si de specificitatea cazului, de multe ori am succes.
Mai mult, daca vrei sa-ti castigi simpatia unui jude, fa-te preocupata de timpul lung de solutionare a dosarului si arata ca faci tot ce poti sa nu amani. :"> Ca sa nu ajunga sedinta cu peste suta de dosare, te va iubi putin mai mult... B-) pentru ca este exact ce vrea si el. :P

La TB ai vazut sedinta cu 140 de dosare? N-am mai vazut demult asa... #-o


Discriminare ?
Nu cred, ca nu corespunde nici unei definiţii date de DEX pentru discriminare . Cred doar în calitatea persoanei şi a prestanţei profesionale a actului juridic, indiferent de titulatura oficială atribuită ( consilier juridic sau avocat ) , legată de modul de integrare socială a activităţălor, de sursa şi modul de impozitare a veniturilor ( angajată sau liberală ) .



De ce sa se ceara c.i.m-ul unui consilier juridic, in aczul in care sustine ca abia a fost angajat ? #-o
Acelasi lucru se poate intampla si unui avocat care sustine ca de abia a fost angajat ... sa i se ceara contractul de asistenta juridica incheiat cu partea pe care o asista sau o reprezinta ....;)

In speta prezentata, cred ca s-a invocat alt motiv pentru respingerea cererii de amanare .... oricum daca ar fi prezentat mai amplu speta poate ne-am fi dat seama mai bine despre ce este vorba.

Lipsa de judecatori duce la faptul ca un singur judecator sau complet sa solutioneze atatea dosare .... :)
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Iti spun eu de ce. Eu vin in fata instantei si sustin ca lucrez de ieri. Avocatul partii adverse spune ca nu crede asa ceva. :D Demonstrez cumva, nu?
Daca vii in instanta fara dovezi, mai bine cere termen in scris, fara sa te prezinti!!! Mai ales daca e prim termen. ;)
Ca e stupid sa spui ceva si sa nu ai sustinere. Avem un principiu care spune ca cel ce afirma trebuie sa dovedeasca. Deci... evident ca simpla afirmatie nu este proba.
Da, afirmatiile unei parti creeaza o aparenta de drept pana la momentul in care partea adversa solicita proba sau instanta cere aplicarea principiului enuntat de mine.

Avocatul nu are nevoie sa prezinte contractul, desi acest lucru, din pacate, e cerut uneori de instante. Pentru ca in imputernicire scrie ca avocatul e mandatat in baza contractului nr. ... din data de ... Deci o dovada a datei este.
Daca partile ataca in fals acea delegatie avocatiala abia e nevoie de prezentarea contractului care, din punct de vedere al datei nu face nici cat o ceapa degerata fara registrul in care se tine socoteala contractelor. :) Din contract si registru se vede data certa acelui contract.
De asemenea, in executarea unui contract de asistenta juridica, avocatului i se poate cere registrul, pentru a dovedi, la nevoie, data contractului.

De aceea exista o diferenta. Diferenta de ce anume date i se pot cere in sustinerea cererii de amanare, nu discriminare in sensul ca unuia i se cer si celuilalt nu.
Daca in instanta consilierul aduce imputernicire in care se arata si data angajarii ori documente interne de unde sa reiasa data de la care i s-a dat un anumit dosar in grija... atunci e alta treaba si nu mai e nevoie de altceva.
Dar fara probe... #-o

Alte discuții în legătură

Ce sunt firmele de consultanta juridica si in afaceri? Iulian81 Iulian81 Am gasit codul acesta CAEN : 741 : Activitati juridice, de contabilitate si revizie contabila, consultanta in domeniul fiscal; activitati de studii de piata si ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic poate infiinta un srl? Eliza Matei Eliza Matei in calitate de consilier juridic ma pot ocupa de infiintarea unei societati comerciale? multumesc (vezi toată discuția)
Ccj pro sau contra? Spatiu destinat opiniilor Dumneavoastra.
Ne inscriem? Nu ne inscriem?
Avantaje? Dezavantaje ? (vezi toată discuția)