avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2011

Stiu ca e cu o zi mai devreme, dar....;) hai sa-l demaram. Topicul, adica.
De postat, eu zic ca de maine:) , dupa afisarea baremului din inm 2010.
Gata executron- pregatita pt. irevocabilitatea donatiilor.
Deci sa incepem cu irevocabilitatea de gr. I
Acesta - daca ne ducem la definitia cotractului este un contract unilateral, nu poate fi desfiintat prin vointa uneia dintre parti- principiul fortei obligatorii.
Este o conditie de valabilitate - este insasi esenta liberalitatii- irevocabilitate de gr. I
Irevocabilitatea de gr. II - este cea care te intereseaza pe tine -consta in caracterul special pe care il are irevocabilitatea in ce priveste donatiile, aici apar conditiile - de la actul juridic civil stim ca donatia este in principiu un act juridic neafectat de modalitati exceptia fiind donatia cu sarcini.In cazul conditiilor potestative (sunt acelea care depind numai de vointa donatorului sau de aceasta si o circumstanta exterioara) ce se intampla ? - daca ar fi acceptata o astfel de conditie contractului i-ar lipsi insasi esenta, intentia de a gratifica, lipsa lui animus donandi duce la insasi nulitatea contractului.De aici irevocabilitatea donatiei sub conditie potestativa.
Un exemplu - care a fost vehiculat pe sit-ul 2010- Iti donez casa mea cu conditia sa nu mi se nasca un copil.Desi survenienta de copil este una din exceptiile de la principiul irevocabilitatii, aceasta intervine numai in cazul in care la intocmirea actului, aceasta nu reprezinta o conditie, donatia nu poate avea carect temporal, ea este in principiu permanenta. Daca eu iti dau ceva stiind ca intr-un termen chiar si nedeterminat lucrul se intoarce la mine datorita unei conditii care depinde de vointa mea, sau de vointa mea si o alta circumstanta (sa ma casatoresc, sotia sa poata avea copii etc) aceasta este nula, pentru ca dintr-un principiu eu nu pot urmari altceva decat liberalitatea, micsorarea patrimoniului fara obtinerea nici unui alt folos patrimonial in schimb.
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
Vasile Mihaela, Consilier juridic
cine a zis ca este examen in Ianuarie?---poate ptr cei cu 5 ani vechime.da.
geamira a scris:

cine a zis ca este examen in Ianuarie?---poate ptr cei cu 5 ani vechime.da.

se pare ca va fi un noua examen de admitere la inm , in ianuarie 2011 , fara vechime.
[ link extern ]
punctele 31 si 32 , la sfarsit

Deci , cine se inscrie pentru ianuarie 2011?
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
adrian_t87, utilizator
Mergem toti :D.Se mai pune problema, mai ales ca mai avem 4 luni de pregatire.
@m13d

Multumesc mult de explicatie!!

Sincer, intuiam aspectele care mi le-ai mentionat (animus donandi se afla la cheia intregului contract, daca eu am alte "idei" in cap sau ma asigur ca ulterior bunul mi se intoarce constituie o incompatibilitate cu spiritul "gratuit" al donatiei) dar eu tot sunt nedumerit de ce atat Deak cat si Birsan ma trimit la 822 in cazul nulitatii donatiei sub conditie simpla potestativa din partea debitorului....

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2010 ENGFULL ENGFULL haideti sa ne apucam de treaba sa incepem cu cartile necesare pentru studiu poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de ... (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)