m13d a scris:
Este vorba de irevocabilitatea donatiilor facute sub conditie potestativa indiferent daca este pura, simpla sau mixta(care depind de vointa donatorului), fiid valabila numai cea sub conditie cauzala, dute la conditii si vei intelege mai bine.
Daca ai putea fi mai explicit in ceea ce priveste reglementarea legala, as fi recunoscator.
Statescu mentioneaza urmatoarele " obligatia asuma sub conditie potestativa simpla este valabila chiar daca depinde de vointa debitorului,
cu exceptia contractului de donatie, care potrivit art. 822 este nul daca este facut sub o asemenea conditie".
Deci ma trimite tot la art. 822 care din punctul meu de vedere e evident ca prevede doar o conditie PUR potestativa -
"atarna NUMAI de vointa donatorului"
Am inteles ca daca un act juridic (altul decat donatia) poate fi revocat prin acordul partilor (mutual), in cazul donatiei acesta revocare mutuala nu este posibila (asta ar fi irevocabilitatea de grad II).
Eu am inteles la ce se refera Deak & Birsan dar nu inteleg fundamentul legal al acestei concluzii si niciunul dintre cei doi autori nu explica acest rezultat ci doar il enunteaza.