puppet a scris:
In ceea ce priveste speta cu sotul inselat, instanta nu avea cum sa retina vatamare corporala din moment ce fapta a rezultat o invaliditate permanenta, in acest caz fiind incidente prevederile art. 182 - VCG, iar aceasta infractiune poate fi savarsita doar sub forma intentiei directe/indirecte/depasita, iar nu si sub forma cculpei. Iar tot sub acest aspect e absolut normal sa consideram ca se putea prevede faptul ca pe trotuar sa fi aflat vreo persoana in acel moment... Inculpatul nu are cum sa invoce imposibilitatea de prevedere. Deci in consecinta fapta descrisa de tine e VCG savarsita cu intentie indirecta.
Parerea mea...
Ai dreptate, VCG vroiam sa spun si eu.
Ceea ce nu reusesc sa inteleg este cum distingem, de exemplu in acest caz, culpa cu prevedere de intentia indirecta? ("prevede rezultatul dar considera fara temei ca el nu se va produce" si "nu urmareste rezultatul dar accepta producerea lui"). Putea sa prevada ca pe trotuar exista vreun trecator dar sa considere fara temei ca nu se va intampla sa "cada" exact peste el, sau, sa nu urmareasca faptul de a "cadea" exact peste vreun trecator dar in acelasi timp sa accepte si aceasta posibilitate.
Cred ca e important sa se faca foarte bine aceasta distinctie avand in vedere faptul ca pedepsele difera destul de mult de la culpa la intentie (in cazul de fata vatamare corporala grava fata de vatamare corporala din culpa).
Exista vreun autor care prezinta vreo metoda mai "didactica" ce poate fi aplicata pentru a face mai usoara si sigura aceasta distinctie?