avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2011

Stiu ca e cu o zi mai devreme, dar....;) hai sa-l demaram. Topicul, adica.
De postat, eu zic ca de maine:) , dupa afisarea baremului din inm 2010.
Executron a scris:

Acum acea mentione a putut fi facuta fie spre a evidentia o asemenea "irevocabilitate de gradul II'', fie din dorinta de a o diferentia de testament de la art. 802 fie pur si simplu pentru o mai buna evidentiere a aspectelor definitorii pentru donatiune.

Ai dreptate Executron.
Cred ca cel mai bine e sa luam aceasta irevocabilitate asa cum e fara sa ne mai batem capul de ce, de unde provine si cum se explica.
Irevocabilitatea donatiilor de gradul II este interpretarea per a contrario a art. 1051 alin 1 C.civ (noul cod ca pe asta il am la indemana)care dispune '' donatia nu este valabila atunci cand cuprinde clauze ce permit donatorului sa o revoce prin vointa sa'' - prin urmare sunt valabile toate clauzele care nu depind de vointa donatorului. Vei observa ca nu intervine numai vointa exclusiva a acestuia, aceasta este tratata separat in alin.2
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Mapa lui Neagu este o solutie pentru cei care vor sa dea in ianuarie, timpul fiind, cel mai probabil, prea scurt pentru a reciti ambele volume ale tratatului lui Neagu sau pentru a citi mai multe carti, pana sa gaseasca cel mai bun autor.

P.S. Ma pierd in discutii despre procedura penala si irevocabilitatea de gradul II:P
Eu am o vorba, cei care ma cunosc o stiu: Pi rand! Pi rand!
Neagu nu este inutil, dar nici suficient.
Patrick_ a scris:

Lasand gluma la o parte, chiar nu stiu care este temeiul legal al acestei "irevocabilitati de gradul II". Cred ca totusi este doar o "deductie" logica a unor norme juridice sau poate e doar o cutuma "statornicita" de catre doctrina.
Stie cineva vreun articol de lege care sa defineasca aceasta irevocabilitate in cazul donatiilor?

Nu exisa articol de lege care sa iti defineasca aceasta irevocabilitate. Am gasit aceeasi explicatie si la irevocabilitatea actului juridic - unde spune destul de clar ca, in general, pentru irevocabilitatea actelor juridice civile se foloseste termenul de irevocabilitate de gr 1 si - special pentru donatii - se foloseste termenul de irevocabilitate de gr. 2. Singura trimitere spre interpretarea data de doctrina este cea din cartea aparuta la Paris in 1997 - de care am zis intr.un post anterior, scrisa de Fr. Terre. Ca si altii, consider ca este o ,,inventie,, a doctrinei. Singura baza legala de care ne putem agata sunt art. 801 si art. 822-824.

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2010 ENGFULL ENGFULL haideti sa ne apucam de treaba sa incepem cu cartile necesare pentru studiu poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de ... (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)