avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... corupere de minori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

corupere de minori

numele meu este amalia si am nevoie de o lamurire cu privire la cazuri de corupere de minori. un ex: cand este vorba de corupere de minori?daca fata are 17 si un copil iar tatal este major...fata nu vrea sa il denunte si nici sa isi asume raspunderea pt copil...este vorba de corupere de minori?multumesc
am vrut sa va raspund pe privat dar din pacate nu am putut.Aveti dreptate am gresit stergand acele mesaje si fara sa incerc sa gasesc o scuza pt ce am facut mi am dat seama prea tarziu ca nu ar fi putut reprezenta un pericol si de aceea cu tot respectul inca o data imi cer scuze, fata de dumneavoastra, fata de administratori si moderatori si nu in ultimul rand fata de cei de pe forum.Cu tot respectul va multumesc pt intelegere.
Insulta si calomnia sunt abrogate ca infractiuni dupa cate imi amintesc... de peste un an!
Puteti insa face o cerere pe civil in acest sens, insa nu stiu in ce masura puteti demonstra faptul ca acele cuvinte grele v-au pagubit cumva imaginea, locul de munca, stima de sine etc.

Privitor la prietena dv., faceti plangere si la Autoritatea tutelara din cadrul primariei...
AVLIL a scris:

Insulta si calomnia sunt abrogate ca infractiuni dupa cate imi amintesc... de peste un an!
......................

Art. 205. - Abrogat.
- Prin Decizia nr. 62/2007 Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art. 205, 206 şi 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.
"Art. 205. - Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu amendă.
Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebuie relevate.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Calomnia
Art. 206. - Abrogat.
- Prin Decizia nr. 62/2007 Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art. 205, 206 şi 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.
"Art. 206. - Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 2.500.000 lei la 130.000.000 lei.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Proba verităţii
Art. 207. - Abrogat.
"Art. 207. - Proba verităţii celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârşită pentru apărarea unui interes legitim. Fapta cu privire la care s-a făcut proba verităţii nu constituie infracţiunea de insultă sau calomnie."
Sentinţa penală nr. 523/09.03.2007 a Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti:

"Prin decizia Curţii Constituţionale nr. 62/18.01.2007 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completare Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi, publicată în Monitorul Oficial nr. 104 din 12 februarie 2007 a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate ridicată în Dosarul nr. 3.003/325/2006 al Judecătoriei Timişoara, în Dosarul nr. 2.414/P/2006 al Judecătoriei Târgu Jiu, respectiv în Dosarul nr. 1.462/85/2006 al Tribunalului Sibiu - Secţia penală şi s-a constatat că dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art. 205, art. 206 şi art. 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.
Astfel, instanţa constată că se impune analizarea efectelor deciziei Curţii Constituţionale prin care un text legal abrogator a fost lipsit de eficienţă juridică, ca urmare a constatării neconstituţionalităţii sale.
Potrivit prevederilor art. 147 alin. (1) din Constituţie, pe durata a 45 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, textul legal constatat ca fiind neconstituţional este suspendat de drept, iar după expirarea acestui termen îşi încetează efectele, dacă nu a fost pus de acord cu prevederile Constituţiei. Pe cale de consecinţă, suspendarea de drept a textului abrogator determină reintrarea în vigoare a dispoziţiilor abrogate.
Decizia amintită a fost pronunţată în cadrul controlului concret a posteriori de constituţionalitate. Art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 a produs efecte juridice de la data intrării în vigoare a legii – 12.08.2006 -, după acea dată nemaifiind posibilă tragerea la răspundere penală a celor care au săvârşit faptele prevăzute de fostele articole 205 şi 206 din Codul penal. Decizia Curţii Constituţionale, determinând, prin efectele sale, suspendarea efectelor normei juridice declarate ca fiind neconstituţionale, face ca de la data publicării sale în Monitorul Oficial al României, Partea I – respectiv 12.02.2007, să reintre în vigoare dispoziţiile art. 205 şi 206 din Codul penal, ceea ce echivalează cu incriminarea din nou a faptelor de insultă şi de calomnie.
Această situaţie nu duce, însă, la însuşirea de către Curtea Constituţională a rolului de legislator pozitiv – care revine exclusiv Parlamentului – în baza a 2 argumente dezvoltate în opinia concurentă consemnată în cadrul deciziei: 1. prin efectul constatării neconstituţionalităţii dispoziţiei abrogatoare reintră în vigoare aceleaşi dispoziţii care fuseseră abrogate şi nu altele noi; 2. reintrarea în vigoare a dispoziţiilor abrogate nu constituie decât un efect mediat al deciziei Curţii, de constatare a neconstituţionalităţii dispoziţiei abrogatoare, şi nu un efect direct al acesteia.
Faţă de aceste dispoziţii, instanţa constată că în prezent este din nou incriminată infracţiunea de insultă."

In paranteza, mentionez ca nu sunt de acord cu solutia data, in sensul ca in opinia mea textele nu sunt in vigoare, iar o eventuala condamnare pentru savarsirea infractiunilor de insulta si calomnie nu ar fi compatibila cu exigentele Conventiei E.D.O. in materie penala. Dar pana cand judecatorii nationali vor tine seama de opiniile mele :P sau vor fi interesati de statuarile Curtii, este cale lunga, astfel ca puteti face plangere penala pentru savarsirea infractiunii de insulta si calomnie, chiar obtine o condamnare. (nelegala)
buna ziua ma numesc diana si am 15 ani jumate .Mama mea l-ar fi acuzat pe prietenul meu de coruptie de minori(el implineshte 20 de ani anul acesta in septembrie).vreau sa stiu daca prietenul meu poate intra in inchisoare daca eo nu imi dau acordul.Mentionez ca am intretinut relatii sexuale cu el de buna voie.Nu am fost violata,nu am ramas insarcinata si nici nu am fugit de acasa cu el.Imi poate spune cineva ce se paote intampla cu prietenul meu?

Alte discuții în legătură

Corupere de minori? mihaela_mimi_ro mihaela_mimi_ro Am o verisoara de 15 ani si 6 luni care intretine relatii sexuale cu un barbat de 43 de ani. Parintii doresc sa depuna plangere penala impotriva barbatului, ... (vezi toată discuția)
Corupere de minori? amein amein Stimati avocati,as dori sa imi comunicati parerea dumneavoastra in legatura cu urmatoarea situatie: unu baiat de 19 ani e impreuna cu o fata in varsta de 15 ... (vezi toată discuția)
Act sexual cu un minor Xandra_ymy Xandra_ymy buna...am si eu o intrebare ...as dori sa mi raspunda cineva cu experinta ,as vrea sa stiu ce se poate intampla in cazul actului sexual cu un minor daca fata ... (vezi toată discuția)