avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dizolvare asociatie de proprietari !
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dizolvare asociatie de proprietari !

Buna seara !
As dori sa cunosc cum pot dizolva o asociatie de proprietari . Practic , nu teoretic .
Ma refer in mod special la acte necesare , taxe de platit , autoritatea competenta a solutiona cererea. Legea nu e deloc clara. Ba administratia financiara , ba instanta de judecata. Poate ma lamureste cineva cu privire la aceste aspecte .Cineva care s-a ocupat cu o asemenea problema.
Multumesc anticipat !:)
Cel mai recent răspuns: cerban , utilizator 12:27, 15 Martie 2018
In temeiul art 5 (2) din L nr 230/2007 aveti posibilitatea legala a va constitui asociatie de proprietari independenta."pe fiecare tronson ori scara in parte,in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronosoanelor sau scarilor care nu poate delimitata "
Am si eu o situatie asemanatoare. O asociatie de propietari cu 2 scari doresc dizolvarea si apoi infintarea a doua noi asociati de propietari.Vreau sa tin cont si de faptul ca nici una dintre scari A si B nu vor sa mai fie asociatia veche.
Exista si alte solutii in afara de metoda pe care eu incerc sa-i conving sa o accepte ???-Infiinatarea unei noi asociatie de propietari pentru una din scari .(bineinteles cea care accepta).
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2012
MARIUS DRAGU, Avocat
Nu asa se rezolva problema despartitii celor doua scari, prin dizolvare!

Una din scari, si anume aceea care a avut initiativa, sa porneasca procedura de separare, iar cealalta ramane neschimbata, cu aceeasi denumire si acelasi CIF.

Pentru separare, este important de stiut si de facut in cazul in care nu exista, bransament separat la apa rece indeobste, dar si la alte utilitati - daca nu exista deja o separare de consum pe scari, pana acum.

Dupa ce se alege un comitet de initiativa pentru infiintarea asociatiei noi, acesta sa ia legatura cu comitetul care ramane la vechea asociatie pentru impartirea debitelor si creditelor vechii asociatii - sume restante la furnizori proportional cu suma totala a restantelor de la proprietari, fond de rulment, fond de reparatii, delimitarea proprietatii comune la terasa si subsol, astfel incat sa nu apara probleme greu de rezolvat dupa constituirea celei de-a doua asociatii.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
elga50, moderator
Trebuie facuta adunare generala , facut proces- verbal cu hotararea majoritatii ca s-a hotarat dizolvarea si imputernicit cineva sa reprezinte proprietarii in instanta.
Hotararea adunarii generale luata cu majoritate poate fi un motiv serios sa se ceara dizolvarea dar mai puteti adauga situatia exacta care exista acolo, ca de exemplu conducerea nu va mai reprezinta , nu mai aveti deloc organe de conducere, etc.
Neaparat, trebuie sa demonstrati ca se vorbeste in numele unei majoritati si sa demonstrati acest lucru. Instanta poate cere semnaturi notariale.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
johnpescar, utilizator
Dar oare in statut ce scrie? Dizolvarea se face in functie de ce s-a prevazut in statut, cel putin asa spune HG 1588

art.6, alin (6)

(6) In adunarea generala de constituire se prezinta si se adopta statutul asociatiei de proprietari, in care se vor cuprinde precizari cu privire Ia:
a) denumirea, forma junidica, sediul, durata de functionare ale asociatiei de proprietari;
b) scopul si obiectul de activitate ale asociatiei de proprietari;
c) mijloacele materiale si banesti de care poate dispune asociatia de proprietari; structura venitunilor si a cheltuielilor;
d) membrii asociatiei de proprietari, drepturile si obIigatiile acestora;
e) structura organizatorica, modul de functionare, managementul asociatiei de proprietari;
f) repartizarea cheltuielilor asociatiei de proprietari;
g) conditiile In cane se dizolva asociatia de proprietari;



@johnpescar
Faptul ca nu mai are organe de conducere, sau ca nu ii mai reprezinta nu sunt argumente, si cred ca vor fi si respinse ca necesitate de dizolvare.
Se impune, eventual sub subravegherea serviciului specializat din primarie, sa se faca AG si sa se aleaga aceste structuri/ organe/ persoane.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
arockz, utilizator

Alte discuții în legătură

Desprinderea din actuala asociatie si infiintarea uneia noi jon_jery jon_jery Nu reusesc sa gasesc in legislatie clarificari in legatura cu aceasta problema: - in prezent blocul (cu o singura scara) face parte dintr-o asociatie mai ... (vezi toată discuția)
Despartire asociatie pe scari dalv dalv Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea situatie Urmeaza sa ne rupem de asociatie si sa ne constituim in tr-o noua asociatie pe scara ... (vezi toată discuția)
Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)