avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dizolvare asociatie de proprietari !
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dizolvare asociatie de proprietari !

Buna seara !
As dori sa cunosc cum pot dizolva o asociatie de proprietari . Practic , nu teoretic .
Ma refer in mod special la acte necesare , taxe de platit , autoritatea competenta a solutiona cererea. Legea nu e deloc clara. Ba administratia financiara , ba instanta de judecata. Poate ma lamureste cineva cu privire la aceste aspecte .Cineva care s-a ocupat cu o asemenea problema.
Multumesc anticipat !:)
Cel mai recent răspuns: cerban , utilizator 12:27, 15 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai studiati putin si Codul Civil. La art.245 spune clar, ca persoanele juridice se pot dizolva cand; a] daca termenul pentru care au fost constituite s-a implinit, b] daca scopul a fost realizat ori nu mai poate fi indeplinit, c] daca scopul pe care il urmaresc sau mijloacele intrebuintate pentru realizarea acestuia a devenit contrare legii, d] prin hotararea organelor competente ale acestora, e] prin orice alt mod prevazut de lege, actul de constituire sau statut. Dl UtilizatorX-( mai reactualizati, modificati statutul dupa legislatia actuala si nu va mai ascundeti dupa niste statute de pe vremea lui Ceausescu. Asociatia are personalitate juridica si in consecinta se respecta cele de mai sus mentionate. Bafta si nu mai tot plangeti. :hugall::hm::tomato:




Atat @stelutaalistar cat si @mario75 au cateva probleme mai mult sau mai putin grave in asociatiile lor. Desi topicul a fost deschis si continuat pe ideea de dizolvare, eu cred ca interesul lor este sa se separe si sa isi conduca viata cum cred ei de cuviinta.

Deci nu pe principiu celebrei reclame cu: am un bec ars la masina ... tre sa schimbam motoru.

In acest crez le dam sfaturi cum sa o faca mai repede, mai usor, mai legal.


Deci se pot dizolva si fara sa facem uz de art. 245 din CC. Si legile specifice asociatiilor te lasa: l230/ hg1588/ statut (da e lege daca nu incalca alta lege), dar e nevoie de dizolvare?

I-a explicati-mi si mie logica dizolvarii in cazul @stelutaalistar. De ce sa dizolvi o asociatie de 6 blocuri ca vrea un bloc sau o scara sa se separe? Care e logica sa pui pe drum o mare majoritate pentru o mica minoritate. Cei din asociatie, daca sunt cu capu pe umeri vor analiza posibilitatea de separe. Daca considera ca nu sunt afectate asociatia (cumulul de proprietari) si a marii majoritati, ar trebui sa-si dea acordul atat CEx cat si AG.
Sunt si probleme tehnice, nu numai teoretice si legale de rezolvat.

Sunt 'nspe mii de asociatii separate aiurea pe tronsoane care nu s-au putut separa din punct de vedere tehnic la utilitati si/ sau spatii comune. Si s-au facut acorduri aiurea intre ele, si se injura intre ei presedinti sau administratori sau vecini ca unii au mai multi restantieri, ca raman fara apa/ gaze/ curent/ caldura din cauza celorlati etc.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
arockz, utilizator
Pentru iesirea unei scari dintr-o asociatie creata intr-un bloc cu mai multe scari sau a unui bloc dintr-o asociatie constituita din mai multe blocuri, in mare, trebuie sa se urmeze urmatorii pasi:
- convocarea unei adunari constitutive formata din proprietarii acelei entitati care vrea sa se separe si punerea de acord asupra acestui tel.

- constituirea unui comitet de initiativa care sa se ocupe de discutii asupra impartirii gestiunii cu vechea asociatie, a delimitarii proprietatii comune (numai in cadrul unui condominiu), discutii cu furnizorii despre separarea de consum, daca ea nu exista (in special pentru apa rece) si in final pentru elaborarea documentelor necesare constituirii dosarului pentru infiintare (statut, acord de asociere, act constitutiv, iar in urma AG a proprietarilor din noua asociatie, PV de AG in care s-a hotarat infiintarea noii asociatii), dar si desemnarea celui (celor) care se vor ocupa de reprezentarea la terti.

- NU se cere acordul vechii asociatii, ci numa' se discuta asupra celor de mai sus, se negociaza, se elaboreaza un acord "de cooperare" pana la separare, dar si asupra unor aspecte de ordin comun care sunt greu de separat chiar si dupa delimitarea proprietatii din cauza dependentei (de ex. in ce mod se repara si se suporta cheltuielile pentru reparatia coloanei de caldura care deserveste tot blocul sau a coloanelor principale de apa din care se ramifica tevile verticale, curatenia generala, dezinsectie, deratizare in subsol, reparatia terasei etc)

- vechea asociatie din care s-a desprins noua asociatie ramane asa cum a fost si pana acum, cu o singura anexa in plus la acordul de asociere unde se specifica scara si apartamentele care au iesit din asociatie. Nu se duce nicaieri, nu se cere aviz, acord, de nicaieri, ea nu da acordul, avizul, nimanui. Eventual isi convoaca o AG pentru completarea comitetului executiv cu membrii, daca prin desprinderea asociatiei noi, aceasta din urma a avut reprezentanti in comitet.

stelutaalistar a scris:
Presedintele ,administratorul si contabilul taie si spanzura dupa pofta inimii. Nu avem cui sa ne adresam daca se sparge o teava de apa sau daca ploua prin acoperis. Chitantele la intretinere sunt incarcate grosolan fara explicatie , ,, ptr ca asa vor ei ". Le-am trimis controale dar au scapat de fiecare data. Fac doar ce vor ei si cum vor ei. Dorim sa scapam odata de clica asta dar nu stim cum.

Solutia nu este desfiintarea sau dizolvarea asociatiei, ci schimbarea conducerii.
Fara a face politica aici, seamana cumva necazurile din asociatia dumneavoastra, la alta scara, cu necazurile oamenilor din unele tari unde cei care conduc (presedinte, prim ministru, ministrul finantelor, al muncii...), "taie si spanzura dupa pofta inimii" asa cum spuneti dumneavoastra. Nicaieri nu s-a pus problema desfiintarii sau dizolvarii statelor, tarilor respective si s-au gasit solutii, prin eforturi celor din interior cu asistenta celor din exterior, cea mai aplicata fiind schimbarea puterii. Prin violenta in Irak, Libia, Egipt, Siria...
Sau mai pasnic in Grecia, Italia...si ce va mai urma.
Amintiti-le in adunarea generala ca pot si cei alesi de dv sa fie schimbati pe cale pasnica sau mai putin pasnica.
vedeti legislatia privind ...asociatii si organizatii..
la desprinderea unei parti dintr o asociatie nu este necesar dizolvarea.

Alte discuții în legătură

Desprinderea din actuala asociatie si infiintarea uneia noi jon_jery jon_jery Nu reusesc sa gasesc in legislatie clarificari in legatura cu aceasta problema: - in prezent blocul (cu o singura scara) face parte dintr-o asociatie mai ... (vezi toată discuția)
Despartire asociatie pe scari dalv dalv Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea situatie Urmeaza sa ne rupem de asociatie si sa ne constituim in tr-o noua asociatie pe scara ... (vezi toată discuția)
Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)