avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... stabilire nivel salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

stabilire nivel salar

Daca am un angajat care nu are bacalaureatul dat, dar are un curs facut de "TEHNICI DE COMERCIALIZARE MARFURI" cu durata de 30 ore la Camera de Comert, pe ce salar ar trebuie sa-l angajez?#-o
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 07:30, 4 Martie 2008
adelaida_07 a scris:

Cum poti spune ca nu este important ce scrie pe diploma, ea iti da calificarea, cum altfel poti stii daca un om are calificarea necesara postului daca nu te uiti la diploma prezentata?

Nici tu nu m-ai inteles. Probabil nu ma exprim suficient de clar.
Deci, sustin,nu are importanta ce scrie pe diploma.
Daca ar scrie pe diploma doctor in istorie, ce salariu ar fi minimul pentru a-l angaja ca si vanzator ambulant de produse nealimentare (911102)?
In cazul asta ce importanta are ce scrie pe diploma?
Important este in primul rand sa stabileasca exact postul pe care vrea sa-l angajeze.
Salariul minim este stabilit functie de functia pe care este incadrat, nu functie de studii. Abia apoi, functia, necesita un anumit grad de pregatire. Asta tot incerc sa explic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2008
Adrian Copil, Consilier juridic
1. abcdeadi, Adelaida are dreptate - conteaza ceea ce scrie pe diploma - daca luam exemplu cazul prezentat de tine, in primul rand nu ai putea sa angajezi un doctor in istorie pe post de vanzator daca nu are cursurile comerciale, nu ti-ar inregistra ITM-ul un astfel de CIM ... concluzia este ca doctorul tau in istorie poate avea multe alte job-uri insa nu pe cele de frizer, lacatus, inspector RU... sau vanzator:);
2. si bineinteles ca la salariul minim de 600 lei se adauga si toate celelalte - CAS, CASS, impozit - asa zice ITM - stiu pe cineva care si-a luat o amenda pe tema asta de la ei. De asta ce parere aveti?
Doctorul in istorie are pregatirea necesara pentru functia specificata la codul 911102 (nivelul de instruire: 1 studii generale). Sau crezi ca si-a dat doctoratul fara a absolvi studiile generale?
Salariul minim de incadrare se stabileste pentru functia ocupata si nu pentru studiile angajatului.
Salarizarea personalului încadrat se va stabili ţinând seama şi de standardele ocupaţionale corespunzătoare ocupaţiei respective.
ametist a scris:

Daca am un angajat care nu are bacalaureatul dat, dar are un curs facut de \"TEHNICI DE COMERCIALIZARE MARFURI\" cu durata de 30 ore la Camera de Comert, pe ce salar ar trebuie sa-l angajez?#-o



Elemente generale:
1 Cerinte legale:
1.1 să aibe iniţierea şi / sau calificarea şi / sau perfecţionarea necesară fişei postului codificat conform COR certificată printro diploma eliberata de Min. Educaţiei şi ( la cele postliceale sau postuniversitare ) în comun cu Min. Muncii printrun curs autorizat de Consiliul National de Formare Profesională.
1.2 să nu fie plătit mai puţin decât salariul minin actualizat inmultit cu coeficientul de ierarhizare prevăzut în Contractul colectiv de muncă la nivel naţional.
2. Cerinţe ale pieţii:
2.1 angajat priceput în ceea ce are de făcut.
2.2 interesat direct de bunul mers al firmei prin participarea directă la un coeficient ( prestabilit prin negociere) din profit ( lunar sau trimestrial ).
3. Cerinţe pentru angajat:
3.1 să cunoască aprioric, să ii placă şi să poată indeplini cerinţele standardului ocupaţional pentru postul pe care voieşte să îl ocupe sau îl ocupă.
3.2 să îi convină ceea ce angajatorul îi cere să facă şi cât timp să lucreze efectiv pentru salariul pe care îl primeşte.
4. Cerinţe pentru angajator:
4.1 angajatul să îi aducă profitul pe care îl estimează.
4.2 să aibe un angajat stabil şi relativ mulţumit.

Elemente particulare:
1. Cerinţe legale:
1.1 Cursul Tehnici de comercializare a mărfurilor dacă nu are ca emitent Guvernul României prin Min. Educaţiei şi MIn. Muncii nu reprezintă calificare oficială. El arată dorinţa angajatului de perfecţionare pentru o mai mare eficienţă la locul de vânzare şi reprezintă calificare personală de care e bine să ţineţi seamă.
1.1 Puteţi plăti minim 600 lei / lună pentru vânzător calificat ceea ce nu vă recomand dar pentru că la salar minim implicarea angajatului e tot minimă sau găseşte el nişte portiţe personale de completare ).
2. Cerinţe ale pieţei:
2.1 Dacă e priceput ajutaţi-l să îşi obţină calificarea ca să fiţi în regulă cu ITM. Se face câteva săptămâni ( vre-o 6 sau 7 dupăaminază ) şi costă în jur de 700 - 800 lei.
2.2 Cointeresaţi-l direct în vânzare acordându-i un procent lunar din vânzări.
3. Cerinţe ale angajatului:
3.1 Cu siguranţă îi place ceea ce face dacă a urmat de bună voie cursul pe care îl menţionaţi.
3.2 Dacă îi plătiţi cursul puteţi face act aditional la CIM prin care să impuneţi anumite condiţii la eventualitatea plecării înainte de o dată prestabilită ( atenţie să nu depăşiţi termenii legali admişi ).
4. Cerinţe pentru angajator:
4.1 Dacă activitatea angajatului e profitabilă merită să investiţi în el.
4.2 Dacă relaţia angajat-angajator este bună, stabilitatea şi mulţumirea reciprocă se intăreşte.



Alte discuții în legătură

Angajare cu 8 clase scorus69 scorus69 Buna ziua Pot sa angajez o persoana in comert cu ridicata produse nealimentare pe post de vanzator dar are 8 clase fara nici o alta calificare?Daca nu se ... (vezi toată discuția)
Angajare persoana fara calificare ncris78 ncris78 Sunt PFA, cod caen 4779, si as dori sa imi angajez o persoana care sa se ocupe de magazinul de mobila second-hand. Pe ce post as putea angaja persoana ... (vezi toată discuția)
Angajare muncitor priceput dar fara calificare atestata atenastef atenastef [i]Buna ziua, Societatea noastra doreste angajarea unei persoane calificata in meseria de presator metale la rece. In urma anuntului s-au prezentat doua ... (vezi toată discuția)