avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Urgent..pot sa-mi pierd copilul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Urgent..pot sa-mi pierd copilul?

Sa va spun pe scurt...Am un copil in urma concubinajului cu tatal lui.L-a recunoscut.Noi ne-am despartit cand eram insarcinata prin 7 luni. A platit lunar o anumita suma de bani darla intelegere.Si l-a vazut sporadic..cam asa...a fost la el imediat dupa nestere de vreo 3 ori..dupa aia o pauza destul de mare de cateva luni bune...si a inceput sa vina lunar sau la 2 -3 luni..scurt cate o dupamiaza.Pe langa bani i-a mai adus cadouri, hainute, jucarii.
Eu m-am casatorit anul trecut..copilul sta cu noi.L-am chemat in judecata pentru incredintare copil si pensie alimentara. Pe mina ma intereseaza in mod deosebit hotararea de incredintare pentru ca ma lovesc de adeverinte si analize de la tatal biologic la inscrierea la cresa, gradi...si nu mai vreau sa tot duc plase ca sa se treaca peste astea.
Acum ..am avut prima infatisare vineri pe 7 martie.A fost avocatul lui.A facut cerere reconventionala cu 4 capete
- incredintare copil catre tata
- domiciliu copil tot la el
- pensie alimentara
- drept de vizita
Avocatul lui spune ca daca ne intelegem la programul ce il vrea el ...terminam.Mie mi se pare mult 2 week-enduri pe luna, 15 zile din vacanta, 4 zile da sarbatori, 4 zile de ziua copilului din 2 in 2 ani.Mi se pare mult avand in vedere ca niciodata copilul nu a fost la el in casa, copilul are 3 ani, distanta dintre noi si el este de vreo 150 km si copilul este puternica atasat de mine, e in plin proces de educare..program de masa, somn..cat si ce mananca, sensibil inca la raceli.POATE SA OBTINA PROGRAMUL ASTA?SAU POT SA OBTIN MAI PUTIN?
Asa..zice ca daca nu ne intelegem..o sa ceara mutarea procesului la Craiova (noi suntem in pitesti) POATE OBTINE ASTA?Avocatul lui spune ca da pentru ca noia am cerut DOMICILIU MINOR nu INCREDINTARE MINOR..dar avocata mea zice ca in caz de divort se cere INCREDINTARE si cum noi nu am fost casatoriti e ok cu DOMICILIU MINOR.Mie nu-mi suna bine...a gresit avocata mea?Trebuia sa ceara INCREDINTARE?
Multumesc
Elis are dreptate privitor la iesirea din tara, e lege in acest sens, nu retin numarul ei, dar o voi cauta. Daca vreti mai clar, treceti in tranzactie.
Conform teoriei dreptului civil, nu pot face obiectul tranzactiei bunurile care nu se afla in circuitul civil, printre cere: statutul civil al persoanei (de aceea nu auzim niciodata de tranzactie pe divort!:D), pensia alimentara etc.
Din pacate, nu inseamna ca o instanta nu ar putea sa vrea sa scape de dosar atat de mult incat sa o admita! Eu nu as admite asa ceva.
Corecta observatia colegului referitoare la incredintare, daca nu face obiectul litigiului nu ar trebui, iar, admis ca obiect al tranzactiei. Insa se poate aplica ce am spus mai sus despre judecatori.

Tranzactia in sine mi se pare facuta de mantuiala.
In primul rand, desi multe instante inca mai stabilesc pensia de intretinere ca procent, acest lucru e gresit; poprire nu se poate face decat pe o suma certa, nu determinabila. Dar... inca se practica si cat merge va avantajeaza, asa ca daca ati fi clienta mea as incerca si eu asa. Daca as fi avocatul dumnealui insa, nu as face asa ceva ca nu l-ar avantaja. Deci... e proasta din acest punct de vedere pentru el.

Referitor la program... #-o Va intreb: daca vine de Paste 2008, Craciun 2008 si Paste 2009 cu executor sa va ia copilul, cum demonstrati alternanta? Ca el l-a luat de toate aceste sarbatori inainte si acum nu e randul lui? :)) Cum demonstreaza el acelasi lucru? :O Bara aceea dintre Paste si Craciun ce inseamna, sau, si? Il ia de Paste prin rotatie si de Craciun prin rotatie? Cum? Inteleg cum e logic, dar nu inteleg cum e redactat...
Stabilirea domiciliului mnorului nu e cazul, dar nu va dezavantajeaza si nu are ce face rau; doar poate fi un alt motiv ca judele (daca ar aplica legea corect) sa respinga sau sa cenzureze acest punct.

15 zile in cursul concediului de odihna sau al vacantelor... concediul cui? Al dv., al lui? Cine decide daca-l ia in vacanta sau in concediu? Poate fi subiect de disputa intre parinti, or scopul unei tranzactii e acela de a stinge un litigiu aratand in mod clar cum se inteleg partile, nu lasand iar loc de interpretari...
Va dati seama ca se poate ca intr-un an sa nu vedeti copilul nici de Paste, nici de ziua lui... Ca nu spune in care an si cum se alterneaza... :((
E destul de greu sa trimiteti copilul in perioada tezelor (de exemplu, cand va fi cazul) la tata cu toate cartile, stresul etc... daca acesta decide sa-l ia la el in perioada concediului sau care nu se suprapune cu cea a vacantelor copilului... :( Sa invete in alt mediu...

2 weekenduri pe luna, ok, dar primul si ultimul inseamna 2 weekenduri consecutive, intelegeti?...

Sunt absolut de acord ca tatal sa aiba relatii cu minorul, orice parinte cu al sau copil dealtfel... dar intr-o maniera care sa serveasca intereselor copilului si nu tatalui sau mamei... Acest program imi pare ca poate da nastere la neintelegeri ulterioare care, inevitabil, se pot rasfrange asupra copilului. Eu nu sunt de acord cu aceasta tranzactie.

Evident ca dv. decideti ce credeti ca e mai bine si sa nu intelegeti ca eu va spun sa nu semnati... eu va spun doar punctul meu de vedere juridic. Asta e parerea mea.
Oricum tranzactia e proasta si pentru el in oarece masura, asa cum am aratat...
Era bine sa mergeti la un avocat care sa va convinga ca stie ce face si sa o redacteze ca lumea...
Multa bafta si sa decideti ce e mai bine pentru copil!!!

In ce oras e dosarul? Ca am uitat...
Ideea cu trecerea in tranzactie a iesirii din tara a minorului si sa isi exprime tatal acordul in acest sens este buna ( a se vedea mai sus) , dar CU PRECIZAREA ca, recomand (eu) sa treceti in tranzactie ( sau intelegerea partilor scrisa) termenul pentru care este de acord tatal sa iasa din tara mama cu minorul.
Daca nu este trecut termenul ( de ex, 1 an sau 2 ani) exista riscul ca tranzactia sa fie respinsa pe considerentul ca in mod implicit tatal renunta la exercitarea drepturilor parintesti.Si nu are dreptul de a renunta definitiv la exercitarea acestui drept pentru ca nu este in interesul superior al minorului, in sensul prevazut de lege.
Este vorba de un termen nedeterminat si de aceea consider ca se poate aprecia astfel.
De aceea, recomand atentie.

avocat Claudiu Lascoschi
Faptul ca am un copil cu un roman nu inseamna ca mi se ingradeste libertatea de a ma muta in Franta daca vreau!!! Oricum mama poate pleca peste hotare cu minorul daca ii e incredintat, astfel ca trecerea acestui fapt in tranzactia aceea si-asa aiurea era numai pentru linistea ei sufleteasca. ;)
Vezi legea 248/2005, ca am cautat-o... e in vogoare de 3 ani acusi, sigur ai auzit de ea. Nu?


Completez: si tatal poate sa plece cu minorul peste hotare daca doreste. Nu vreau ca cititorii de alt sex sa creada ca am facut discriminare, mama e in cazul de fata. Copnsider mereu ca ambii parinti au aceleasi drepturi.
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Si daca se trece un termen de 2 ani in tranzactie tot acolo cred eu ca ajunge (Elis stie de ce dar nu vreau sa spuna).
De ce sa riste daca nu are rost.
Sau poate sa aiba 2 variante de tranzactii si sa fie intrebata instanta daca este de acord cu trecerea unui termen nedeterminat.
In procesele de dreptul familiei nu prea se considera antepronutare din partea instantei pt ca toata lumea urmareste finalitatea procesului fara scandaluri si deseori instantele sunt conciliante pentru a nu se certa partile din motive care pot fi evitate.
Important este ca instanta sa verifice legalitatea intelegerii partilor si nu sa le invrajbeasca, mai ales ca daca incep sa se certe exista riscul sa nu mai vrea sa se inteleaga.
Cateodata si instantele stiu de ce...

avocat Claudiu Lascoschi
Imi vine sa urlu....
Eu vreau sa fiu de acord cu tranzactia....sa se termine odata (dosarul e la PItesti intreba cineva).
AM vb cu "taticul" la tf ieri si a zis ca nu o sa vina oricum sa-l ia asa cum scrie in program ca nu are timp.Oricum nu conteaza. Ar fi bine sa respecte programul.
Si nici iesirea din tara nu prea ma intereseaza, a fost doar asa intrebarea, ca nu-mi permit sa ies din tara.Si probabil daca o sa fie copilu bun in ceva si o sa plece la oimpiade, tabere, antrenamente inafara eu sper ca el sa inteleaga si sa fie ok.
Acum ce ma "doare"...din tranzactia ce v-am scris-o...imi va fi incredintat copilul?Avocata mea nu vrea sa faca nici o hartie de incredintare.Nu vrea, zice ca nu e nevoie.
Azi la 12 am infatisarea....

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si dreptul la vizite ruximani ruximani Buna ziua, vorbesc in numele fratelui meu, care are probleme cu fosta prietena cu care a trait timp de 4ani si au locuit la dom. fratelui ,rezultand un ... (vezi toată discuția)
Programul de vizita al minorului care locuieste in strainatate la parintele caruia nu ia fost incredintat spre crestere si educare HorynaGabriela HorynaGabriela ma aflu in danemarca impreuna cu fiul meu in varsta de 7 ani,acesta imi este incredintat mie spre crestere si educare.Eu sunt inregistrata iar pentru a-mi ... (vezi toată discuția)
Drept de vizita copil! ginutzajoco ginutzajoco din cite am inteles dreptul de vizita este 2 week pe luna si jumatate din vacante. Insa cite ore pe zi sunt permise? tot week.endul ? adica copilul va merge ... (vezi toată discuția)