avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lamurire

Buna ziua!
Probema mea se prezinta in felul urmator: in 1996 bunicul meu a inceput sa plateasca ratele la o garsoniera luata pe legea 112. Ratele s-au terminat de achitat in mai 2001, moment in care el a intrat in posesia actului de proprietate. La momentul contractarii casei era necasatorit, insa ulterior, mai exact in martie 1999 s-a casatorit. Singurul lui mostenitor ar fi trebuit sa fie tatal meu, insa in situatia de fata, termenii problemei s-au schimbat din pacate.
Noi nu am stiut pana in prezent de aceasta casatorie si acum am dori sa facem in asa fel incat casa sa ramana tatalui meu. Bunicul si sotia sunt de acord cu acest act, insa momentan noi nu dispunem de banii necesari unui contract de vanzare-cumparare si doream sa stiu care ar fi alternativa, in asa fel incat, dupa decesul bunicului sa nu ne trezim ca actuala sotie contesta actul, desi acum e de acord (poate de gura bunicului).
Va multumesc!
In acest moment singurul proprietar este bunicul tau, avand in vedere ca a contractat in anul 1996. Bunica vitrega ar putea pretinde, cel mult un drept de creanta pentru sumele platite cu titlul de rata intre 1999-2001, daca dovedeste ca a participat la achitarea lor. Sa faca bunicul un testament in favoarea tatalui ar fi solutia cea mai ieftina. Urmatoarea solutie ceva mai ieftina ar fi un contract de v-c cu clauza de intretinere.
Mai sunt si alte solutii, dar pentru acuratetea informatiilor cred ca este mai indicat sa mergi cu toate actele la un avocat:)
da. daca moare ea prima totul se rezolva. ce ziceti de idee?
dar si asa ar putea veni mostenitorii ei la mostenire, daca are cota parte, ma gandesc.
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2008
muntean t.i., utilizator
termenul de incepere a interdictiei de vanzare incepe sa curga din momentul publicitatii dreptului de proprietar si nu din momentul achitarii pretului :D
" Art. 9. - Chiriaşii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora pot opta, după expirarea termenului prevăzut la art. 14, pentru cumpărarea acestor apartamente cu plata integrală sau în rate a preţului.
De prevederile alineatului precedent beneficiază şi chiriaşii care ocupă spaţii locative realizate prin extinderea spaţiului iniţial construit.
........
Apartamentele dobândite în condiţiile alin. 1 nu pot fi înstrăinate 10 ani de la data cumpărării."

Titlul tau opereaza din momentul semnarii contractului, moment in care opereaza si transferul de proprietate.
Unde iti trimit factura?
Diana, esti tare... Dar doamna de aici nu vrea sa dea bani, ca nu are, nici macar pentru taxele notariale ale unui contract de vanzare, darmite sa faca un contract ca lumea la avocat, sa-l autentifice, noteze peste tot... :)) Sau sa mai plateasca vreo factura in plus... :P

Alte discuții în legătură

Dreptul de prorietate ContSters48919 ContSters48919 In conditiile in care proprietarul nu se intereseaza de proprietatea sa timp de peste 20 de ani, nelocuind la adresa mentionata, neplatind impozite, nevizitand ... (vezi toată discuția)
Garantia pt.altul mony mony Societatea comerciala A isi divide patrimoniul si constituie o alta societate comerciala B ce detine in capitalul social un imobil rezultat in urma divizarii ... (vezi toată discuția)