avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lamurire

Buna ziua!
Probema mea se prezinta in felul urmator: in 1996 bunicul meu a inceput sa plateasca ratele la o garsoniera luata pe legea 112. Ratele s-au terminat de achitat in mai 2001, moment in care el a intrat in posesia actului de proprietate. La momentul contractarii casei era necasatorit, insa ulterior, mai exact in martie 1999 s-a casatorit. Singurul lui mostenitor ar fi trebuit sa fie tatal meu, insa in situatia de fata, termenii problemei s-au schimbat din pacate.
Noi nu am stiut pana in prezent de aceasta casatorie si acum am dori sa facem in asa fel incat casa sa ramana tatalui meu. Bunicul si sotia sunt de acord cu acest act, insa momentan noi nu dispunem de banii necesari unui contract de vanzare-cumparare si doream sa stiu care ar fi alternativa, in asa fel incat, dupa decesul bunicului sa nu ne trezim ca actuala sotie contesta actul, desi acum e de acord (poate de gura bunicului).
Va multumesc!
Oare care ar fi fost scopul legiuitorului cand a prevazut interdictia ? Oare care este scopul publicitatii dreptului asupra imobilului script im rem? "Adica prevederea interdictiei facea parte din contract; in baza contractului se si facea inscrierea interdictiei in CF. "
De cand mi se aplica? De atunci...:))
Nu se intelege din mesajul tau cand e atunci: cand am spus eu sau atunci cand se inscrie in CF. Daca lasi sa se subinteleaga sensuri trebuie ca propozitia cu subinteles sa urmeze imediat celei din care preia acel subinteles...
Oricum, in afara instantei poti sa razi de altii fara argumente, dar in instanta te buseste plansul cand vezi ca ti se respinge actiunea pentru ca... instanta nu a inteles ce ai vrut sa comunici... :( Si nu mai e asa de :))
Poate aduci un argument juridic, mi se pare interesant acest punct de vedere pe care nu l-am mai auzit.
Poate iti poti explica de ce notarii nu au avut nicio problema la vanzare... De ce oamenilor care au vandut la 1 an dupa inscrierea in CF nu li s-a respins cererea de inscriere... De ce nimeni nu a atacat contractele... Asta ca sa vorbim practic si nu teoretic...;)
Art. 17. - Drepturile reale asupra imobilelor se vor dobândi numai dacă între cel care dă şi cel care primeşte dreptul este acord de voinţă asupra constituirii sau strămutării, în temeiul unei cauze arătate, iar constituirea sau strămutarea a fost înscrisă în cartea funciară.
Drepturile reale se vor stinge numai dacă radierea s-a înscris în cartea funciară cu consimţământul titularului; consimţământul nu va fi de trebuinţă dacă dreptul se stinge prin împlinirea termenului arătat în înscriere sau prin moartea titularului.
Dacă dreptul, care urmează să fie radiat, este grevat în folosul unei terţe persoane, radierea se va face cu păstrarea dreptului acestei persoane.
Hotărârea judecătorească sau, în cazurile anume prevăzute de lege, deciziunea autorităţii administrative, vor înlocui acordul de voinţă sau consimţământul.
acuma v-ati lamurit? :-/
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2008
ContSters7627, utilizator
DECRET-LEGE nr.115 din 27 aprilie 1938
pentru unificarea dispoziţiilor privitoare la cărţile funciare
Contestari | Trimiteri de la

Identificare act:
Numar/data: Decret-Lege nr.115 din 27 aprilie 1938
Emitent: Parlament
Încadrare: act normativ
Cu functie: de baza
În vigoare: nu: abrogat
Publicare: M.Of. nr. 95/27 apr. 1938
Functie pasiva:
Modificat: L. nr.450/1940
L. nr.241 (D.1.431)/1947 pentru punerea în aplicare în Transilvania a Legii pentru unificarea dispoziţiilor privitoare la cărţile funciare din 27 aprilie 1938
D. nr.378/1960 pentru modificarea unor dispozitii, in legatura cu reorganizarea activitatii Notariatului de Stat, din Decretul nr. 40/1953 privitor la procedura succesorala notariala, Decretul nr. 2142/1930 pentu functionarea cartilor funduare centrale pentru caile ferate si canaluri, Decretul Lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, Decretul Lege nr. 511/1938 pentru punerea in aplicare in Bucovina a legii pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, Legea nr. 163/1946 pentru inlocuirea provizorie cu carti de evidenta funciara a cartilor funciare distruse, sustrase sau pierdute, Legea nr. 241/1947 pentru punerea in aplicare in Transilvania a legii pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, Legea nr. 242/1947 pentru transformarea cartilor funciare provizorii din vechiul regat in carti de publicitate funciara, Codul de procedura civila si din alte acte normative
Abrogat: L. nr.7/1996 LEGEA cadastrului şi a publicităţii imobiliare
se abrogă după definitivarea cadastrului la nivelul întregii ţări
S-a definitivat cumva cadastrul la nivelul intregii tari ? Daca nu ma insel instantele continua sa tina cont de acest act normativ in judecarea actiunilor de CF

Alte discuții în legătură

Dreptul de prorietate ContSters48919 ContSters48919 In conditiile in care proprietarul nu se intereseaza de proprietatea sa timp de peste 20 de ani, nelocuind la adresa mentionata, neplatind impozite, nevizitand ... (vezi toată discuția)
Garantia pt.altul mony mony Societatea comerciala A isi divide patrimoniul si constituie o alta societate comerciala B ce detine in capitalul social un imobil rezultat in urma divizarii ... (vezi toată discuția)