avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lamurire

Buna ziua!
Probema mea se prezinta in felul urmator: in 1996 bunicul meu a inceput sa plateasca ratele la o garsoniera luata pe legea 112. Ratele s-au terminat de achitat in mai 2001, moment in care el a intrat in posesia actului de proprietate. La momentul contractarii casei era necasatorit, insa ulterior, mai exact in martie 1999 s-a casatorit. Singurul lui mostenitor ar fi trebuit sa fie tatal meu, insa in situatia de fata, termenii problemei s-au schimbat din pacate.
Noi nu am stiut pana in prezent de aceasta casatorie si acum am dori sa facem in asa fel incat casa sa ramana tatalui meu. Bunicul si sotia sunt de acord cu acest act, insa momentan noi nu dispunem de banii necesari unui contract de vanzare-cumparare si doream sa stiu care ar fi alternativa, in asa fel incat, dupa decesul bunicului sa nu ne trezim ca actuala sotie contesta actul, desi acum e de acord (poate de gura bunicului).
Va multumesc!
Fara a plati taxele unei instrainari a imobilului, spuneti bunicului sa faca un nou testament prin care va lasa voua casa. Acesta o sa fie destul de ieftin de autentificat la notar. Astfel, testmentul nou il va revoca de drept pe cel vechi.
Revoca pe cel vechi daca el exista, dar nu inlatura pe noua bunica de la mostenire... :D Adica nu le rezolva nimic. :(
O solutie inteligenta si foarte practica cu costuri relativ reduse . Dar cat mai curand posibil trebuie finalizata intabularea dreptului de proprietate asupra casei (garsonierei) in favoarea bunicului ca bun propriu dobandit inaintea celei de-a doua casatorii si nu comun cu actuala sotie si asta deoarece atat timp cat nu este intabulat termenul acela de interdictie a instrainarii nu curge spre a se implini (dreptul se transmite valabil sub conditia publicitatii) si insasi actul de vanzare poate fi atacat oricand pina la implinirea lui (sa nu uitam ca este L112/95) . Si sa sperati ca nu va fi atacat testamentul .
Degeaba il intabuleaza el pe numele lui, dupa deces sotia poate ataca testamentul, sustinand ca testatorul a dispus de bunuri care nu-i apartineau in totalitate. Si cu succes. Plus ca mai primeste si mostenire din acel bun. Deci... e ca si cum nu se face nimic, in plus, ca sa ajunga la solutia initiala pentru care nu misca un deget, oamenii mai cheltuie si niste banuti... :)) Si nu vor sa dea bani!

Apoi, stiu oameni care au apartament cumparat si neintabulat. Nimeni nu a invocat in instanta lipsa intabularii ca nulitate a actului de proprietate.
Cum se face ca nici jumatate din proprietatile din Romania nu au CF si... nu sunt controversate pe ideea asta?
Si eu am aratat ca este atacabil testamentul , dar macar prin intabularea imobilului primam se reintra in normalitate , secundo va dovedi ca imobilul a fost dobandit ca si bun propriu anterior casatoriei si se va proteja ulterior .... de o eventuala actiune in anularea CVC pe Legea 112 . Ca restul este o "frectie la un picior de lemn" :D e altceva dar macar are o garantie suplimentara in limita disponibilitatilor financiare :P.
in ce priveste invocarea motivului de nulitate a CVC pe lipsa indeplinirii conditiilor "sine qua non" nu se recunoaste de catre autoritate transmiterea valabila a dreptului , daca nimeni n-a invocat inca nu este tarziu a se incerca :)) . Practic ar fi cam asa: eu cumpar de la tine o casa , stiind ca pentru a fi valida tranzactia trebuie sa o facem publica (nefacandu-se publicitatea tranzactiei se poate invoca (dovedind asta) ca partile ar fi avut o intentie "frauduloasa" de a o ascunde ) o tinem secreta ( avem o culpa comuna) dupa care eu o revand altuia desi stiam ca nu am voie o perioada prin lege de la dobandirea valida a dreptului. Asa se face ca nici jumatate din proprietatile din Romania nu au CF ca sa nu mai vorbim de teama investitorilor cand vine vorba de achizitiile imobiliare in Romania , de nervii deposedatilor care revendica imobilele preluate abuziv , de nervii chiriasilor sau a noilor proprietari improprietariti pe legile ff si 112 , Si toate astea pentru ca in Parlament nu se tine cont de interesele reale si motivate ale tuturor iar prin actele normative adoptate se creaza premize pentru a ne " certa noi cu noi insine "
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2008
ContSters7627, utilizator

Alte discuții în legătură

Dreptul de prorietate ContSters48919 ContSters48919 In conditiile in care proprietarul nu se intereseaza de proprietatea sa timp de peste 20 de ani, nelocuind la adresa mentionata, neplatind impozite, nevizitand ... (vezi toată discuția)
Garantia pt.altul mony mony Societatea comerciala A isi divide patrimoniul si constituie o alta societate comerciala B ce detine in capitalul social un imobil rezultat in urma divizarii ... (vezi toată discuția)