avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lamurire

Buna ziua!
Probema mea se prezinta in felul urmator: in 1996 bunicul meu a inceput sa plateasca ratele la o garsoniera luata pe legea 112. Ratele s-au terminat de achitat in mai 2001, moment in care el a intrat in posesia actului de proprietate. La momentul contractarii casei era necasatorit, insa ulterior, mai exact in martie 1999 s-a casatorit. Singurul lui mostenitor ar fi trebuit sa fie tatal meu, insa in situatia de fata, termenii problemei s-au schimbat din pacate.
Noi nu am stiut pana in prezent de aceasta casatorie si acum am dori sa facem in asa fel incat casa sa ramana tatalui meu. Bunicul si sotia sunt de acord cu acest act, insa momentan noi nu dispunem de banii necesari unui contract de vanzare-cumparare si doream sa stiu care ar fi alternativa, in asa fel incat, dupa decesul bunicului sa nu ne trezim ca actuala sotie contesta actul, desi acum e de acord (poate de gura bunicului).
Va multumesc!
Art. 20. - (1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciară pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis în mod valabil.
Art. 25. - (1) Înscrierile în cartea funciară îşi vor produce efectele de opozabilitate faţă de terţi de la data înregistrării cererilor; ordinea înregistrării cererilor va determina rangul înscrierilor X-(
Ce ai vrut sa spui cu articolele astea? Probabil ca sunt din legea 7, nu?
indicam colegei unde sa-mi trimita factura :D
aditabora a scris:

termenul de incepere a interdictiei de vanzare incepe sa curga din momentul publicitatii dreptului de proprietar si nu din momentul achitarii pretului :D


da ai dreptate !!!
DAAAAAAAAR nu uita este cumparat in rate pe vremea respectiva contractele se incheiau de o firma autorizata in acest sens de catre stat, tot acea firma verifica dosarul depus de om in vederea cumpararii acelui imobil, verifica actele girantilor etc. SI INTABULA pe numele proprietarilor imobilul cu sarcina !!!
sarcina in sensul interdictiei de vanzare cat si ipoteca pt. suma restanta totala de plata in favoarea Statului Roman !!!!
Sper ca te-am lamurit acum de unde sunt asa sigura ca acea interdictie este din 1996 !!!!

;) PS Am lucrat in acea perioada la proiectarile orasului si astfel noi eram "firma " autorizata de Stat sa incheiem acele acte...asa ca ...preluam cererea omului ( eram impartiti pe zone 2 cate 2 ) si efectuam masuratorile, apartamentarea daca era cazul, calculul suprafetelor utile, suprafelelor construitem, pretul de vanzare, verificam actele si veridicitatea adeverintelor depuse de solicitanti si girantii acestora, intocmeam formularele pt. plata in rate unde Statul imprumuta omul si achita OJCVL-ului pretul integral, intabulam imobilul in aceste conditii in favoarea noului proprietar si el isi lua toate actele gramada !!!
.......la cheie cum s-ar zice :P

dupa achitarea integrala este treaba omului sa radieze sarcinile !
Astfel daca oimul a incheiat CVC in rate in 1996 in maxim o luna de la semnarea contractului ( a CVC ) avea toate aceste acte inclusiv intabularea.

Intradevar de la solicitarea cumpararii putea sa treac si 1 an...depinde cat de repede a avut omul bani sa plateasca avansul pt. ca trebuia sa achiti un avans de minim 25% din valoarea de vanzare .:D
Ei, na! Io nu vad legatura cu prefectura, ca sa spun asa...

Deci: pentru ce serveste intabularea? Publicitatea dreptului, opozabilitate fata de terti... corect!
Ce este interdictia de VANZARE? Nu interdictie de a de cumpara, ci de a vinde... E o interdictie legala pentru proprietarul in baza legii 112. Adica prevederea interdictiei facea parte din contract; in baza contractului se si facea inscrierea interdictiei in CF.
Acum, daca am in contract o interdictie la vanzare pentru mine, proprietar in baza legii 112, de ce am nevoie de opozabilitatea interdictiei fata de altii ca sa ia nastere interdictia fata de mine? Caci inscrierea in CF nu e conditie pentru opozabilitatea contractului fata de mine... :P
Deci: de cand stiam eu de interdictie? De la momentul dobandirii proprietatii... De cand mi se aplica? De atunci...

Astfel, am avut clienti care au cumparat in 1996 si si-au inscris dreptul abia la expirarea termenului de 10 ani, direct fara interdictie. Au instrainat si perfect valabil.
Au fost oameni care au vrut sa instraineze in cativa ani dupa ce au dobandit, inainte de 10... Se facea o promisiune de vanzare cu termen peste... restul de 3 sau 8 ani... De aici au ajuns multe in instanta, ca cei care au instrainat prin '98 s-au trezit ca in 2006 preturile erau triple si nu le mai convenea... Si, de regula, pretul se platea la intocmirea antecontractului... #-o
Toate bancile accepta ipoteca pe imobil cumparat pe legea 112 daca au trecut 10 ani de la dobandire, indiferent daca a fost inscris in Cf azi sau acum 11 ani... Iar ipoteca trebuie sa indeplineasca toate conditiile instrainarii...

Alte discuții în legătură

Dreptul de prorietate ContSters48919 ContSters48919 In conditiile in care proprietarul nu se intereseaza de proprietatea sa timp de peste 20 de ani, nelocuind la adresa mentionata, neplatind impozite, nevizitand ... (vezi toată discuția)
Garantia pt.altul mony mony Societatea comerciala A isi divide patrimoniul si constituie o alta societate comerciala B ce detine in capitalul social un imobil rezultat in urma divizarii ... (vezi toată discuția)