avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Norma de venit IT eliminata
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Norma de venit IT eliminata

In Arges normele de venit pe IT au fost eliminate ceea ce inseamna ca trebuie sa trecem in sistem real #-o
In alte judete s-a procedat similar?
Cel mai recent răspuns: alexbejan , utilizator 21:33, 15 Februarie 2011
Extras din OUG 117/2010
"Art. 49. - (1) În cazul contribuabililor care realizează venituri comerciale definite la art. 46 alin. (2), venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii. "
Pot interpreta ca "locul desfăşurării activităţii" este locul unde este declarat sediul social ? De ex. eu lucrez prin internet cu firme din 3 judete.
Ce parere aveti de varianta schimbarii sediului social al PFA -ului intr-un judet unde inca este norma de venit ? Stiu ca asta ridica unele probleme tehnice, de genul gasirii unei persoane cu domiciliul in acel judet, care sa accepte sa-ti faci sediul social in casa lui, lucru care nu e simplu. Dar daca gasesc un sediu, credeti ca cei de la finante ar avea ceva de zis in privinta asta ? Teoretic, cei de la finantele judetului din care mut sediul social nu ar mai avea nici o treaba cu mine, iar cei de la nou sediu nici atat, cat timp imi platesc impozitul la norma stabilita de ei. Voi ce ziceti ? Ma intereseaza chiar parerea cuiva de la finante, daca avem pe forum.
din pacate sediul social pentru un PFA este adresa din buletin. daca vrei sa iti modifici sediul social te duci si iti faci domiciliul in alt judet. nu este suficient, ca la firme, ca iti declari sediul social in alta parte. la un PFA sediul social = adresa de domiciliu din buletin. dar atentie, toate impozitele pe care la platesti ca persoana fizica pe baza de CNP ( impozit auto, cladiri, etc) se vor muta in judetul in care iti faci domiciliul.

spor la treaba.
bolba alina a scris:

din pacate sediul social pentru un PFA este adresa din buletin. daca vrei sa iti modifici sediul social te duci si iti faci domiciliul in alt judet. nu este suficient, ca la firme, ca iti declari sediul social in alta parte. la un PFA sediul social = adresa de domiciliu din buletin. dar atentie, toate impozitele pe care la platesti ca persoana fizica pe baza de CNP ( impozit auto, cladiri, etc) se vor muta in judetul in care iti faci domiciliul.

spor la treaba.


Acelasi raspuns l-am primit si eu de la Asistenta Contribuabili din Bucuresti. Poate dai de un functionar amabil si te lasa fara sa schimbi adresa din buletin, cine stie. Eu n-am avut timp sa ma mut din Arges cu toate actele si am ramas pe real. Asta e...
Nu stiu daca e vreo diferenta, dar eu sunt inregistrar ca Intrep.Indiv., am CUI de la Reg. Com. pe care am sediu social, care este acelasi cu domiciliu pt. ca asa am vrut eu. Puteam sa am sediul si in alta locatie, daca veneam cu actele necesare (contr. inchirirere, comodat, etc.). Am sunat la Sibiu si la Gorj (la ANAF) si mi-au zis ca ma impoziteaza la norma de venit de acolo daca-mi declar sediul social la ei. Mai ziceau ceva si de o decl 050, daca vreau sa platesc impozitul in contul lor. E posibil sa platesti impozitul tot acolo unde ai domiciliul, dar, avand activitatea intr-un alt judet, impozitul platit e conform normei din acel judet unde iti desfasori activitatea. Inca nu e clar, ma mai interesez.
Buna,
Declaratiile se depun si impozitul se plateste la administratiile financiare din raza domiciliului (adresa de buletin), indiferent de sediul social declarat al PFA-ului. Valoarea normei de venit corespunde localitatii unde este inregistrat PFA-ul.
Eu de ex sunt autorizata in Prahova, domiciliu in Cluj-Napoca si am platit impozit la Finante Cluj, pe norma din Prahova.
Acum problema e eliminarea normei de venit pt caen 6201. Asta inseamna ca oriunde aveti domiciliu, daca sediul PFA-ului este intr-un judet in care nu mai exista norma de venit, veti fi trecuti in sistem real.
Eu cred ca exista 2 solutii :
1. Schimbare sediu social -- problema e la finante, daca se poate depune o noua declaratie in care se poate opta pt norma de venit. ( automat suntem in sistem real). Cei de la finante Cluj mi-au spus ca nu vor fi probleme si nu voi fi obligata sa raman in sistem real pentru ca schimbarea de sediu presupune un nou Certificat de inregistrare ceea ce creeaza posibilitatea depunerii unei noi declaratii si optarea pt norma de venit
2. Radiere PFA si inregistrare noua in alt judet. Marea problema este ca cica vine controlul de la ANAF in momentul in care anunti radierea la finante. Suspectez ca controlul poate decide orice, inclusiv ca activitatea este dependenta.


Cam asta am aflat eu.

Cele bune!

Alte discuții în legătură

Scenariu intreprindere individuala antispam antispam Buna ziua. Imi puteti, va rog spune, daca urmatorul scenariu este plauzibil si legal dpdv contabil: - urmeaza sa desfasor o activitate de tipul ... (vezi toată discuția)
De la norma de venit la sistem real MikePort MikePort Buna ziua, Dupa ultimele modificari se pare ca e sigur ca din 2012 nu va mai exista norma de venit in domeniul IT, indiferent de judet. Trecand de la norma ... (vezi toată discuția)
Pfa - trecerea la norma de venit - 6201 vs. 6202 manutmu manutmu Detin acum un PFA cu activitatea principala-cod CAEN 6201 despre care se tot vorbeste ca de anul acesta nu va mai fi la norma de venit ci la venit real si ca ... (vezi toată discuția)