interesant raspuns, mai logic decat cel cu proprietate intelectuala, dar tot lipsit de substanta in opinia mea, atata timp cat exista norme pentru tamplari de exemplu, care executa o mobila la comanda. Insa definirea profesilor libere e atat de vaga in normele mentionate incat se poate baga destul de mult acolo
Interesant raspuns dar gresit; dpdv legal.
Exista 2 mari diferente intre profesiile liberale si faptele de comert. Prima este ca o profesie liberala are o reglementare speciala iar celelalte in nici un fel. Iar a doua diferenta e ca activitatile independente "comerciale" se inregistreaza la registrul comertului. Niciodata, si repet niciodata, nu s-a pus problema ca norma activitatea independenta autorizata pe codul 6201 sa fie profesie libera. Aberatie ca asta n-am mai auzit. Atunci cum se face ca doar in unele judete s-a scos iar in altele nu. Legea este aceeasi pe intreg teritoriul Romaniei.
din cate stiu eu normele de venit si stabilirea codurilor caen pentru care se aplica sunt la nivelul judetului; la cluj incepand cu 01.01.2011 activitatea de taximetri nu mai face obiectul impunerii pe norma de venit - vezi art. 49 alin 2 din codul fiscal, care spune:
"(2) Direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale au următoarele obligaţii:
- stabilirea nomenclatorului, conform Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, cu modificările ulterioare, pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit;
- stabilirea nivelului normelor de venit;
- publicarea acestora, anual, în cursul trimestrului IV al anului anterior celui în care urmează a se aplica"
deci cred ca este destul de clar de ce in unele judete exista norma de venit pentru 6201 si in alte nu.
@bolba alina
De ce nu cititi cu atentie mesajele.
E foarte clar de ce in unele judete este pe norma si in altele nu.
Eu am comentat raspunsul dat de ANAF cu privire la activitatea cu CAEN 6201.
Raspunsul lor clasifica aceasta activitate ca profesie libera. Iar pentru o profesie libera nu exista impozitare la norme de venit; prin lege. Iar intrebarea cum se face ca doar in unele judete s-a scos iar in altele nu e doar o intrebare retorica care demonteaza acel raspuns dat de ANAF.
alina o fi de la fisc :D
modificarile astea au fost toate prea multe si prea surprinzatoare pentru majoritatea dinte DGFP judetene. Astfel unii au venit cu "drepturi de autor" altii cu "profesii liberale" etc. Probabil ca pe parcursul 2011 se va ajunge la o concluzie la nivel national. Pana atunci toti cei interesati ar trebui sa-si sustina punctul de vedere eventual si cu sprijin de profesie (avocat).