avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Norma de venit IT eliminata
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Norma de venit IT eliminata

In Arges normele de venit pe IT au fost eliminate ceea ce inseamna ca trebuie sa trecem in sistem real #-o
In alte judete s-a procedat similar?
Cel mai recent răspuns: alexbejan , utilizator 21:33, 15 Februarie 2011
eu am intrat pe site-ul de la finante cluj, unde la pozitia 103 de la normele de venit apare "Servicii de informatica: 5829, 6201, 6202, 6203, 6209, 6311, 6312" cu norma de venit pentru cluj-napoca de 32410 pe an. oricand o PFA care este pe sistem forfetar poate sa treaca prin optiune la sistem real, dar cel putin in judetul cluj a ramas ca implicit sistem forfetar.

sfatul meu ar fi ca daca pe PFA nu mai ai norma de vanit, sa-ti faci o SRL cu sistem de impozitare 3%, sa-ti pui o indemnizatie de administrator ( ca oricum ai de platit la pensii si la sanatate si daca esti PFA), si poate iese mai bine.
bolba alina a scris:

sfatul meu ar fi ca daca pe PFA nu mai ai norma de vanit, sa-ti faci o SRL cu sistem de impozitare 3%, sa-ti pui o indemnizatie de administrator ( ca oricum ai de platit la pensii si la sanatate si daca esti PFA), si poate iese mai bine.


Din cate stiu eu la microintreprinderi trebuie sa mai platesti 16% impozit pe dividende ca sa fie banii ai tai, ca persoana fizica.
16% impozit pe dividente, fata de 16% impozit venit + 5,5 sanatate din norma + 220 lei pensii.
Chiar in IT sunt destule firme care practica aceasta forma de colaborare.
intr-adevar, e mai mare deranjul sa bag cheltuielile alea in contabilitate, nu merita. in plus, nu m-am lamurit daca sunt deductibile sau nu. daca ar fi, as mai scadea un pic din venitul la care se aplica impozitul (ca impozitul se calc ca
% din venitul net care V brut minus chelt deductibile). dar daca nu sunt, nu merita efortul contabilicesc. asa e sau nu e asa?

inca o intrebare: o pensionara isi face PFA - prestari servicii pe sistem real. are 3 firme cu care colaboreaza: cu 2 cand primeste comenzi, cu a treia (firma X) are contract de colaborare pe 1 an cu suma fixa lunara. deci fata de primele 2 firme are activitate independenta, fata de firma X are activitate dependenta. fiind pensionara, nu plateste la pensii si somaj, ci doar la sanatate. intrebarea e: daca in cazul activitatii dependente contributia la sanatate se retine de la sursa (adica plateste firma X), pentru celelalte venituri independente plateste separat?
faptul ca are un contract de colaborare cu o firma pe 1 an cu suma fixa lunara nu inseamna ca are activitate dependenta. definitia activitatii dependente nu include cele de mai sus, ci se considera activitate dependenta o activitate desfasurata de un pfa care foloseste baza materiala a clientului ( de fapt lucreaza acolo), programul de lucru este cel dat de client obligatoriu, etc. . un pfa care face contabilitate acasa la ea pentru un client cu care are contract pe 1 an nu este activitate dependenta, de exemplu; trebuie citita definitia activitatii dependende si comparate situatiile de acolo cu cele ale pfa-ului respectiv; daca cel putin una din ele se aplica, sunt toate sansele ca acel pfa sa fie considerat dependent de organele de control. la un pfa dependent, indiferent ca este pesionar sau nu, la fel ca un contract de munca pentru un pensionar, se retin contributiile si se vireaza de angajator conform legii ( poate mai putin somajul, ca fiind pensionara nu mai poate fi dat in somaj, trebuie vazut exact).

Alte discuții în legătură

Scenariu intreprindere individuala antispam antispam Buna ziua. Imi puteti, va rog spune, daca urmatorul scenariu este plauzibil si legal dpdv contabil: - urmeaza sa desfasor o activitate de tipul ... (vezi toată discuția)
De la norma de venit la sistem real MikePort MikePort Buna ziua, Dupa ultimele modificari se pare ca e sigur ca din 2012 nu va mai exista norma de venit in domeniul IT, indiferent de judet. Trecand de la norma ... (vezi toată discuția)
Pfa - trecerea la norma de venit - 6201 vs. 6202 manutmu manutmu Detin acum un PFA cu activitatea principala-cod CAEN 6201 despre care se tot vorbeste ca de anul acesta nu va mai fi la norma de venit ci la venit real si ca ... (vezi toată discuția)