Functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare nu le sunt aplicabile prevederiel Codului Muncii....in HG 1946/2004 Concediul de odihna pentru functionarii publici este stabilit in zile calendaristice, nu lucratoare cum sunt prevazute in Codul muncii.
Potrivit art.1 alin.1 din HG nr.1946/2004, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, denumiti in continuare functionari publici din sistemul administratiei penitenciare, au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, a carui durata se stabileste in raport cu vechimea lor in serviciu, dupa cum urmeaza:
a) 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime in serviciu de pana la 10 ani;
b) 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime in serviciu de peste 10 ani.
Asadar, la calculul zilelor de concediu se iau si zilele nelucratoare.
Stai ca nici nu mai stiu despre cine vorbim... cine e functionar public si cine e sofer de tir :-/
Eu sunt functionarul public cu statut special angajat intr-unul dintre penitenciarele din tara. Am intrebat daca mai am dreptul la 2 zile de concediu, deoarece anul trecut am avut concediul de Pasti. Tot crestinul din tara asta are liber de Pasti. Si musulmanul sau budistul sau penticostalul, la fel, ca n-are incotro. Cei care lucreaza in ture, sunt platiti cu 100% spor. Toate chestiile astea se intampla in toate institutiile in care activeaza functionari publici, numai la puscarii nu.
Am vrut sa ma lamuresc, de ce nu se pot aplica disp art117 din L188/1999, disp art.1 al 1 si 2 din codul muncii, odata ce in HG1946/2004 care reglementeaza dreptul de concediu, nu este trecuta nici o dispozitie contrara articolelor de lege amintite mai sus. Daca nu se pot aplica disp. art 1 al 1 si al 2 din codul muncii in cazul meu ca functionar public al statului roman, atunci de ce mai sunt scrise acolo?
CAPITOLUL I
Domeniul de aplicare
Art. 1. - (1) Prezentul cod reglementeaza totalitatea raporturilor individuale si colective de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii.
(2) Prezentul cod se aplica si raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, numai in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii.
L 293/2004 cu modificarile la zi, statutul cadrelor de penitenciare, nu are nici o precizare in acest sens, decat specifica dreptul la concediu, art 34