Buna seara,
Supun atentiei dvs urmatorul subiect:
- Am lucrat la o firma aprox. timp 3 luni
- La angajare nu mi s-a luat cartea de munca
- In contractul de munca nu sunt trecute cele 5 zile de proba
- Am plecat de la firma respectiva prin demisie cu cele 15 zile de preaviz conform clauzei contractuale
- Firma nu mi-a platit decat o singura luna lucrata
- Pentru celelalte 2 luni a facut niste plati partiale (c/val bocuri de masa ) dar nu si salariul propriu-zis)
- Am solicitat in scris decontarea sumelor restante, dar nu am primit raspuns.
- Am solicitat o adeverinta care sa ateste perioada lucrata, nu mi s-a eliberat.
- Am facut sesizare la ITM, in urma careia am primit raspuns ca angajatorul refuza sa puna la dispozitia inspectorilor de munca actele necesare controlului si ca ITM a santionat contraventional respectiva firma.
- ITM confirma intr-un raspuns oficial la o alta sesizare faptul ca firma in cauza este in insolventa si ca are desemnat un administrator judiciar
- Nereusind sa rezolv problema pe cale amiabila, am formulat o cerere de chemare in judecata prin care solicit obligarea paratei :
- la plata sumelor restante (salariul pe 2 luni)
- la plata de daune interese(echivalentul unui salariu)
- la eliberarea adeverintei pentru perioada lucrata
- Cererile adresate in scris firmei angajatoare si la care nu am primit niciun raspuns, le pot considera incercari de conciliere ?
Nu imi pot permite avocat.
La registratura mi s-a spus ca trebuie sa platesc taxa de timbru 204 lei si timbru judiciar 3 lei.
In atare situatie, fiind vorba de un litigiu de munca, se taxeaza ?
Mi-ar fi de folos daca mi-ati putea oferi niste sfaturi utile in acest sens.
Va multumesc mult !
Situatia mea este mai urata decat a d-voastra. Eu am fost angajata la 15.09.2010 dupa ce mi-am dat demisia de la locul de munca si nu am vazut nici un salariul nici pana azi. Eu am discutat cu lichidatoarea sa ma treaca pe tabelul de creanta , dar mi-a spus ca angajatorul nu i-a pus la dispozitie nici un document de unde ea poate vedea ca eu sunt angajata si nu are de unde sa stie ce salarii mi-a platit. Firma este in procedura de faliment prin forma simplificata. Lichidatoarea mi-a cerut sa platesc 120 ron si taxa de timbru daca vreau sa ma treaca pe tabela de creanta.
Firma este in insolventa, banii se vor plati la masa credala. Va dura mult pana va veti recupera banii. Incercati sa vorbiti si cu administratorul judiciar.
Din pacate trebuie sa sa platiti taxa de timbru de 120 si timbru judiciar, care ati putea sa-l adaugati la creanta propriu zisa si sa depuneti in termen declaratia de creanta. Oricum creantele salariale se platesc cu prioritate si doar daca v-ati inscris la masa credala puteti sa va adresati mai departe daca nu sunt bani si sa solicitati plata din fondului de garantare a salariilor.
Prezentul caz se incadreaza in litigii de munca si este scutit de taxe. singurele lucruri pe care o sa le ai de platit o sa fie investirea hotararii ca fiind definitiva si irevocabila
Cererea de inaintare a dosarului in instanta e bine sa fie formulata de un avocat pentru a avea forma si continutul specific . Iti recomand sa ceri avocatului sa introduca in cerere si paragraful privind judecarea in lipsa tinand cont ca ai spus ca nu iti poti permite serviciile complete ale unui avocat pentru aceasta.
Dupa castigarea procesului daca firma tot nu va face plata cum am patit eu aveti la dispozitie 2 modalitati :
1. va adresati unui birou de executori judecatoresti pentru recuperarea debitelor (sumele incasate de executor pentru prestarea serviciului deregula se iau de la cel executat mai putin taxa la stat care tre sa o plateasca executorul reprezentand 10% din daunele de recuperat)
2. Va adresati politiei dupa ce mai trimiteti 1-2 notificari firmei cu o plangere penala privind neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitiva si irevocabila. Aceasta varianta fiind mai acesibila financiar deoarece costurile ei se ridica la valoarea unui timbru judiciar de 5 bani
Atentie in cazul plangerii la politie tre sa va tot interesati de dosar(sa-i mai trageti de maneca), altfel lucrurile merg greu ( se vor misca cu viteza a 5 a dar a melcului insa)
Firma este in insolventa asa ca nu mai poate fi vorba de excutare silita pentru conform art 36 din Legea 85/2006 "De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale"
Depuneti declaratie de creanta daca aveti toate actele prin care sa demonstrati creanta si puteti sa-i explicati lichidatorului judiciar ca litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru si atunci nu mai trebuie sa depuneti taxa de timbru, poate va accepta. daca nu trebuie sa depuneti cerere de chemare in judecta la Tribunal pentru a obtine o hotarare prin care sa dovediti ceea ce cereti si pe care sa o depunti tot la lichidatorul judiciar.