avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii - refuzul angajatorului de a plati ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii - refuzul angajatorului de a plati salariile restante

Buna seara,
Supun atentiei dvs urmatorul subiect:
- Am lucrat la o firma aprox. timp 3 luni
- La angajare nu mi s-a luat cartea de munca
- In contractul de munca nu sunt trecute cele 5 zile de proba
- Am plecat de la firma respectiva prin demisie cu cele 15 zile de preaviz conform clauzei contractuale
- Firma nu mi-a platit decat o singura luna lucrata
- Pentru celelalte 2 luni a facut niste plati partiale (c/val bocuri de masa ) dar nu si salariul propriu-zis)
- Am solicitat in scris decontarea sumelor restante, dar nu am primit raspuns.
- Am solicitat o adeverinta care sa ateste perioada lucrata, nu mi s-a eliberat.
- Am facut sesizare la ITM, in urma careia am primit raspuns ca angajatorul refuza sa puna la dispozitia inspectorilor de munca actele necesare controlului si ca ITM a santionat contraventional respectiva firma.
- ITM confirma intr-un raspuns oficial la o alta sesizare faptul ca firma in cauza este in insolventa si ca are desemnat un administrator judiciar

- Nereusind sa rezolv problema pe cale amiabila, am formulat o cerere de chemare in judecata prin care solicit obligarea paratei :
- la plata sumelor restante (salariul pe 2 luni)
- la plata de daune interese(echivalentul unui salariu)
- la eliberarea adeverintei pentru perioada lucrata
- Cererile adresate in scris firmei angajatoare si la care nu am primit niciun raspuns, le pot considera incercari de conciliere ?
Nu imi pot permite avocat.
La registratura mi s-a spus ca trebuie sa platesc taxa de timbru 204 lei si timbru judiciar 3 lei.
In atare situatie, fiind vorba de un litigiu de munca, se taxeaza ?
Mi-ar fi de folos daca mi-ati putea oferi niste sfaturi utile in acest sens.
Va multumesc mult !

veti da in judecata angajatorul, actiune in care dvs veti cere drepturile salariale pentru care puteti face dovada ca nu sunt platite, actiunea este scutita de timbru si instanta o va conexa cu dosarul de lichidare al angajatorului, veti fi citat ca parte in dosar si instanta, fata de probele pe care le-ati depus va dispune sau nu acceptarea dvs la masa credala.
va fi greu fara un avocat!
succes!
anca_ale a scris:

Din pacate trebuie sa sa platiti taxa de timbru de 120 si timbru judiciar, care ati putea sa-l adaugati la creanta propriu zisa si sa depuneti in termen declaratia de creanta. Oricum creantele salariale se platesc cu prioritate si doar daca v-ati inscris la masa credala puteti sa va adresati mai departe daca nu sunt bani si sa solicitati plata din fondului de garantare a salariilor.

Avand in vedere faptul ca fosta salariata nu are o hotarare judecatoreasaca cu care sa se inscrie la masa credala si pentru care sa plateasca taxa de inscriere in tabel, lichidatorul nu poate cere aceasta taxa. Lichidatorul judiciar este obligat sa inscrie din oficiu in tabel salariile neachitate.
In acest caz, lichidatorul nu a intrat in posesia documentelor societatii dar prin lege el trebuie sa reconstituie aceste documente ( o prevedere care este usor amuzanta)
Oricum, lichidatorului judiciar trebuie sa ii duceti copii ale carnetului de munca, dovada de la ITM din care acesta sa aiba confirmarea faptului ca ati fost salariat al societatii.
Incepeti din acest punct.
Lichidatorul are la randul sau obligatia de a intreprinde demersuri pentru a intra in posesia documentelor, de a antrena raspunderea administratorului pentru plata creantelor.
...nu, nu este nevoie de nici o taxa, si cu atat mai mult de niciun avocat! Ce sa faca avocatul...si mai ales daca eventual nu poate recupera banii de la angajator cu tot procesul castigat, mai pierde si banii dati la avocat. Avocatul te reprezinta si eventual castiga procesul, dar nu garanteaza si punerea in aplicare a hotararii judecatoresti. Ehee, e cam lunga...dar merita
Nici nu-mi vine sa cred ca am vazut si ce am auzit azi :( ... sunt total dezamagita. Am fost la Satu Mare , azi a fost procesul pentru firma la care am lucrat. Am asistat la proces care nu cred ca a durat mai mult de 10 minute. Lichidatoarea i-a spus de situatia mea, iar judecatoarea i-a zis sa verifice si DACA VREA sa ma treaca pe tabela de creanta. De salarii mi-a zis mai pe romaneste sa-mi pun pofta in cui ca angajatorul are datorii mari si nu am de unde recupera salariile :(( . Asta a fost partea frumoasa.

Am plecat cu lichidatoarea la ITM Satu Mare unde dupa multe discutii mi-a incheiat contractul cu art 65. alin.1 sa pot beneficia de somaj DARRRR ... mi-au zis cei de la ITM ca ei nu au mai luat statele de plata de la firma pentru ca firma este in insolventa si trebuiau semnate de lichidator. Asa ca mi-a zis ca eu am fost inregistrata din 31.08.2010 pana in 15.09.2010...pentru atat are statele de plata si mai mult nu-mi poate da. Lichidatoarea mi-a zis ca pe ea nu o intereseaza statele de plata dupa data de 15.09.2010 pentru ca ea nu mi-a dat nimic de lucru si asa este pentru ca nu ea mi-a dat de lucru ci angajatorul si nu avea dreptul acesta. Adica pe langa ca am muncit degeaba pana in decembrie nici macar nu mi se considera vechime :(. Mai pot face ceva?
Sigur ca puteti face. Daca societatea a continuat activitatea iar lichidatorul judiciar desemnat nici macar nu a avut cunostinta despre acest fapt inseamna ca nu si-a efectuat activitatea pentru care a fost numita de catre judecatorul sindic.
Lichidatorul este obligat sa va inscrie in tabel nu este la buna lui alegere.
Solicitati printr-o cerere atasata in dosarul de lichidare trecerea in tabel cu salariile restante inclusiv cele pentru care aceasta ar fi trebuit sa stie si sa le si vizeze.
Salariile sunt platite cu prioritate indiferent cat de mari sunt datoriile societatii.
Lichidatorul trebuie sa site ca nu ea da de lucru la salariatii societatilor in lichidare si este obligata sa stie ce anume se intampla cu societatile care i-au fost repartizate. Astfel daca si-ar fi facut treaba pentru care solicita bani ar fi trebuit sa stie ca societatea inca desfasoara activitate desi este in insolventa.
Daca creditorii mari iau la cunostinta faptul ca lichidatorul judiciar habar nu are ce se intampla in societatea respectiva poate solicita schimbarea acestuia.
Eu zic ca nu are rost sa cedati si trebuie sa aratati lichidatorului ca stiti mai multe despre cum sta treaba cu ceea ce are de facut.

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii angajator in insolventa uncetatean8 uncetatean8 Buna seara, Am lucrat cu Contract de munca la o firma aflata in insolventa. Procedura de insolventa a fost declansata inainte de a ma angaja acolo. Firma ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante. Elusha Elusha Firma la care am lucrat a intrat in insolventa, si am restante 5 luni în care nu mi-am primit salariul. Momentan sunt in preaviz, dar urmeaza sa se termine si ... (vezi toată discuția)
Legea insolventei.cum poate fi sanctionat un lichidator judiciar care nu respecta o sentinta comerciala? rodica_post rodica_post Avand in vedere Sentinta comerciala nr.....privind Legea procedurii insolventei si examinarea cererii formulata de lichidator....desemnat sa ... (vezi toată discuția)