Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Pentru pensionari cu CC completati Decl.100 numai cu impozitul 16%.
Pentru dv. completati Decl.112 - sectiunea C si veti avea de plata impozitul 16%, CAS si somaj. Aveti grija sa alegeti optiunea de asigurat somaj dupa ce completati casa de asigurari din susul paginii. Apoi completati rubricile de jos. In dreptul venitului de referinta pentru somaj puneti de mana venitul brut.
CASS-ul vi-l platiti separat prin alt formular la casa de asigurari pentru sanatate unde faceti contractul.
Si atunci cum fac calculul la impozitul pe venitul meu?
Daca brutul e 215, scad din el pensie, sanatate, somaj si apoi calculez impozitul?
Sau, scad doar somaj si pensie si calculez impozitul? In cazul acesta suport eu sanatatea din buzunarul meu?
CASS-ul oricum il dati din buzunarul dv.!
Trebuie sa va calculati brutul astfel incat sa va ramana net, in mana, cat v-ati inteles cu asociatia.
Din brut sa scade CAS, CASS, somaj, scadeti si suma deductibila si apoi la suma care va ramane trebuie sa calculati impozitul.
Scadeti apoi si impozitul si ramaneti cu ce doriti sa va ramana NET.
Suma bruta pe care ati calculat-o o folositi in Decl.112, platiti la ANAF ce vi se calculeaza prin aceasta declaratie. Va va ramane in mana NET-ul + CASS-ul pe care mergeti si-l platiti separat la Casa de asigurari de sanatate unde declarati aceeasi suma bruta calculata mai sus.
Deci, pentru conventie civila: venit brut=215
pensie 10,5%=23
sanatate 5.5%=12
somaj 0,5%=1
=> venit impozabil= 180
impozit 16%= 29
venit net=151, la care imi ramane sanatatea de 12 ron (pe care o platesc eu din mana)
E ok asa?