Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Buna ziua !.
Da , avem inregistrare fiscala. Mi-a facut cineva prin calculator/ cod de bare D.100 si am platit atat 16% a femeiei de serviciu pentru salariu din luna aprilie Care era 51 lei si nu 48 lei. cat si pentru vicepresedinte / luna mai(prea devreme dar.....). In administratia fionanciara in calculator, asociatia noastra este cu declaratia 100 si 112/ = 0 , din luna noimbrie desi stiu ca sau platit impozitele prin op banca. Acum; Doamna de la admin. financiara,mi-a dat o declaratie 010(declaratie de mentiuni. Vector fiscal
Am inteles ca, fiul meu ,VIcepresedinte-contabil-casier, care este salariat la o alta societate si isi plateste toate darile la stat, poate sa plateasca numai pe declaratia 100 impozit pe venit, indemnizatie de la asociatia de proprietari.iar la sfarsitul anului sa aduca declaratia 210 de la firma unde lucreaza el,(pana pe 28 februarie 2012) cu venit la activitati de b aza. si declaratia 205 de la asociatia deproprietari cu activitati ocazionale. 1+2 se completeaza declaratia 200 care se va depune pana pe 15 mai 2012. Este posibil sa fie o diferenta caz care se intra la o noua grila de impozitare atunci cand se aduna toate veniturile, cu plus sau cu minus. ????
Una peste alta asociatia are inregistrat declaratia 100 si 112, dar pe = 0.
Adica din ce am inteles eu,se poate fie sa plateasca pentru el pe declaratia 112= sanatate sau in cazul de mai sus ca, este deja salariat , sa plateasca / declaratia 100, si la sfarsit sa vada el cum se aduna cele doua declaratii. 210 de la servici + 205 de la asociatie/ venit ocazional si rezulta ;D 1+ D 2= cu diferenta, fie + fie - ,D 200 ????? Oricum nici salariatele de la administratiea financiara inca nu stiu ce bulibasari ne ma asteapta.
Este bine asa sau trec deodata pe declaratia 112 si termin povestea ??.
Dorina, cu multumiri pentru raspunsuri si urari de bine.
Ma scuzati doamna ca va spun, dar e o mare varza ce faceti acolo cu functiile si cu salariile.
Mai spuneti-ne o data, pe scurt ce functii aveti acolo si daca oamenii sunt pensionari sau nu.
Fiul nu poate fi vicepresedinte-contabil-casier, ci numai vicepresedinte...sau numai contabil-casier, adica administrator.
Ca sa avem rabdare sa intelegem, scrieti scurt si clar!
Buna dimineata !
Fiul meu este ales de adunarea generala si mandatat de presedinte pe functia de; vicepresedinte-contabil-casier, (vechea conducere a functionat la fel.) Dintre care, femeia de servici are conventie civila/ 4 ore/ saptamana si se incadreaza la zilieri si a fost si este platita cu 320 lei brut/luna cu impozit de 16% retinut la sursa.
Fiul meu este salariat la o firma unde isi plateste toate darile* la stat. In asociatie isi desfasoara activitatea ca; vicepresedinte-contabil-casier,mandatat de presedintele asociatiei cu, 10 ore/luna si primeste o indemnizatie lunara de 400 lei brut. Repet asociatia este pe scara(asociatie f. mica), De asemeni tot pe mandat sunt si functiile de presedinte si cenzor, fara plata, din comitet fac parte 7 proprietari care si acestia nu primesc vreo prima sau favoare. Pe scara sunt 28 de apartamente. Noua conducere numita si procesele verbale+hotararea comitetului , au fost depuse la primarie si validate. Fosta conducere era formata din pensionari si oricum nu mai colaboreaza cu actuala conducere(motive de sanatate, sunt plecati la tara etc.) La adm. financiara asociatia este inregistrata cu D 100 si D 112, pe = 0.
Am deslusit problemele asociatiei, doar cu administratia financiara nu sunt in clar visvis de inregistrarea 112 si anume , indemnizatia **vicepresedinte-contabil-casier**(o chichita-asa este inregistrat),. Venit asimilat salarului?.Deocamndata am platit impozit/ venit 16%. urmeaza sa depun si vectorul fiscal azi maine.
Ma chinue talentul *la clape*, in calitate de mama si membru in comitet/scara. Fiul meu doar ma verifica si semneaza, eu fac totul. Sunt pensionar/boala si nu am putut accepta sa preiau eu administratia de proprietari, desi L. imi permite deocamndata,
Multumiri anticipate.
Dorina
Fiind pensionar de boala legea nu va permite sa mai aveti si o alta ocupatie legala platita. Ati pierde pensia de boala.
Fiul dv. nu poate fi legal vicepresedinte-contabil-casier, ci numai vicepresedinte sau numai contabil-casier.
Presedintele nu poate fi si cenzor, ci numai presedinte sau numai cenzor.
Situatia pe care ne-o descrieti poate fi asa numai pe o perioada limitata de timp pana se gasesc sa se angajeze un administrator si un cenzor.
@dorina27, in asoc exista un conflict de interese, incompatibilitate intre functii si interpretari eronate ale legilor.
- sunteti membra in comitet ca si fiul, conform legii pana la gradul 4 nu aveti voie, conflict de interese, doua functii alese in comitet,
- fiul poate fi vice+contabil, un contract de mandat si un cim, deci o functie aleasa+ o functie de executie, D.112 si nu doar 16%,
- fiul poate fi vice+casier, un contract de mandat si un cim, deci o functie aleasa+ o functie de executie, D.112 si nu doar 16%,
- casier+contabil, doua functii de executie, sunt in incompatibilitate, nu pot fi indeplinite de aceeasi persoana, fiul. Scuza: lasa ca merge ca asa vor oamenii, merge pana la un eventual control cand veti fi sanctionati si nu cred ca oamenii vor venii sa va ajute. La prima citire pare o afacere de familie,
- sunteti pensionar/boala gr.3 cu drept de munca 4ore daca L. va permite, deci lucrati benevol,
- femeia de servici, spuneti: conventie civila 4ore/saptamana; dar ea vine in fiecare luna, deci nu mai este o activitate ocazional pentru a va folosi de Legea zilierului ( care oricum nu este pentru asoc ), deci este o activitate repetitiva pentru care trebuie cim ( va orientati daca este pensionara sau nu, daca este primul loc de angajare sau nu), D.112 cu contributiile respective,
- intai clarificati cu pres, comitet, ce functii raman platite sau nu, cumulul de functii, ce tip de angajare folositi conform STATUT si Act constituire,
- folositi cim sau externalizati functiile de executie.