Frumos topic!
Recunosc ca am intrat in aceasta sectiune si pe acest topic fiind curioasa ce a scris GabrielaA, ea fiind autoarea acestui subiect.
So:
Jeans, adidasi, deux pieces ,costum , pantofi cu toc...piercing, tatoo...ce conteaza? Te simti bine asa? Atunci este minunat!
Pentru mine toate aceste aspecte prea putin conteaza...daca le vad la altcineva. Adica...nu ma deranjeaza nicicum. Fiindca am invatat sa recunosc calitatea cuiva nu neaparat dupa felul in care se imbraca.
In schimb, in ceea ce ma priveste voi considera intotdeauna ca in aceasta meserie conteaza enorm cum arati, cum te imbraci, cum vorbesti cu ceilalti, cum iti tratezi clientul, cum arata office-ul tau sau ce masina conduci. Nu neaparat ca da bine la client, nu. Este vorba despre respectul de sine, despre diferenta intre meserii, despre respectul fata de profesie in primul rand!
Ok, recunosc ca imi plac blugii...si acum sincer, mie si in blugi imi sta intrun mare fel...reusind sa fiu la fel de cocheta ca si in deux pieces.
Da, recunosc ca de cele mai multe ori inhib prin felul in care arat, prin felul in care ma imbrac, prin felul in care vorbesc si tocmai de aceea am un stil aparte de a aborda orice client si orice problema.
Am fost educata de mica sa vorbesc frumos, poate prea frumos, sa am un respect deosebit fata de mine, dar in acelasi timp si fata de celelalte persoane. Am invatat ca femeie fiind, trebuie sa fiu feminina, foarte ingrijita, cu manichiura impecabila, imbracata cu mult gust si...mirosind neaparat a J’adore.;)
Am invatat ca avocat fiind conteaza foarte mult daca la cabinet , instanta, Parchet sau Politie, esti imbracat in blugi, deux piece sau costum.
Cum spuneam: este vorba despre respectul de sine, fata de ceilalti si mai ales despre respectul fata de profesie.:)
Cand am intrat in avocatura, nu era obligatorie roba la judecatorii. Pentru respectarea solemnitatii sedintei de judecata se impunea o anumita tinuta.
In prezent, "solemnitatea" se asigura prin obligativitatea purtarii robei, roba care face diferenta intre avocati si justitiabili, sau juristi (juristii au robe mai faine decat avocatii, insa nu prea le poarta).
In aceasta zona de tara, oamenii merg la instanta, "ca la biserica", pentru ei, judecatorul e Dumnezeu in sala de judecata! Adica face ce vrea el.
In sala de judecata, totusi, nu-mi permit sa nu merg in pantofi sau cizme, eventual sandale, in functie de sezon. NU-mi permit fata de mine, pentru ca ma respect, in primul rand pe mine si apoi pe cei pe care-i reprezint.
Asta nu inseamna ca cei care se imbraca mai putin elegant nu s-ar respecta pe ei sau pe clienti, e chestie de optiune personala.
Mi s-a intamplat sa vin de la mare, sa merg la Curtea de Apel Cluj, la registratura, sa vad un dosar, eram in pantaloni scurti si un tricou. degeaba am zis ca sunt avocat, mi s-a cerut legitimatia. A fost printre putinele dati cand mi s-a cerut legitimatia de avocat, ca in rest, doar la intrarea in arestul Politiei, sau al Inchisorii.
E mai practic sa nu trebuiasca sa tot dai explicatii si sa scoti legitimatia ca sa demonstrezi ca esti avocat. Adevaru-i ca altfel ti se deschid usile daca ai o tinuta mai "impunatoare", care impune respect.
Concluzia, tot ce nu e interzis expres, inseamna ca e permis. Fiecare se imbraca cum se simte mai bine.
Asa este: tot ce nu e interzis expres e permis. In schim nu putem spune ca de-a lungul timpului nu s-a creat o cutuma la nivel mondial cu privire la exprimarea statutului social prin tinuta pe care o adopti. Inca din evul mediu diferenta de statut social se exprima prin vestimentatie. Cu timpul, vestimentatia pe care o alegi a trecut din sfera expresiei statutului social in sfera cultului pentru frumos. Cred ca este o opinie general valabila ca o tinuta eleganta confera o incredere si o seriozitate sporita. Trecand peste modalitatea de vestimentatie privita ca arta de unii, putem spune ca majoritatea persoanelor ne catalogheaza prin prisma vestimentatiei avute, tocmai datorita sistemului de valori inserat prin educatie. E ceva de care nu putem scapa pur si simplu. De aceea cred ca e important si felul in care iti exprimi personalitatea prin vestimentatie, pentru tine, pentru cei din jur, sipentru clienti!
Si totusi, nu am vazut raspunsuri la aceasta chestiune din partea clientilor!
Si-au dat cu parerea doar "prestatorii".
Pana la urma look-ul in viata profesionala trebuie sa fie un compromis intre ceea ce esti si ceea ce se asteapta oamenii sa fii. Daca si atunci cand mergi in instanta te simti si vrei sa arati mai degraba vedeta rock cu pletele in vant, sau bomba sexi etc, poate trebuie sa iei in considerare o reorientare profesionala.:D
Avand in vedere faptul ca in instanta justitiabilul nu ajunge de placere, si ca in multe dosare sunt dezbatute adevarate drame, cred ca un aspect serios si decent este preferabil, din respect pentru problemele oamenilor.
Daca as fi client, in mod cert nu mi-as dori sa fiu reprezentata de o avocata preocupata mai degraba de cum ii sta parul sau fusta, decat de rezolvarea problemei mele, si nici de un avocat care inca nu a trecut de etapa de rebeliune adolescentina. Un aspect dezordonat m-ar face sa cred ca nici de dosarul meu nu s-ar ocupa cu maxim de diligenta...daca nici macar o camasa calcata nu are...:P
Camasa calcata nu se vede de sub roba. :)
La teatru, la biserica, se poate merge in blugi, imbracat sport, ca nu-ti interzice nimeni, dar este preferabila o tinuta mai eleganta...