De acord cu tine, elis, dar atunci nu crezi ca un inspector ITM are dreptul si chiar obligatia sa vada daca angajarea unui om este in conformitate cu toate normele legale in vigoare, norme referitoare la raportul de munca? Cine spune ca nu pot verifica in conformitate cu Statutul?
Adica, daca ar scrie numai in statut deductibilitatea anumitor cheltuieli ale mele si eu le deduc, atunci cand imi vine garda ce-ar fi sa-mi spune: nu ne intereseaza, noi nu verificam aplicarea statutului...
Nu sunt de acord...
Oricum, daca nu-s consilieri redactorii aia de acte notariale, stiti sa-mi spuneti, de curiozitate, cum se cheama ei? Oficial.
1. Interdictia de a angaja personal auxiliar cu studii juridice este prevazuta doar in Statutul profesiei de avocat, nu si in alte cazuri (notari, executori judecatoresti).
2. In momentul in care se incheie un c.i.m. de catre un cabinet de avocatura cu un absolvent de drept, primul care ar trebui sa se sesizeze este avocatul respectiv ...... banuiesc ca stie de aceasta interdictie.
3. La notari , dupa cum stii, exista un program care editeaza toate actele emise de catre acestia .... se introduc numai anumite date in calculator si apoi se printeaza actul.
Ce am observat, este ca cei care introduc aceste date in calculator nu sunt consilierii juridici. CJ se ocupa de intabulare, de verificarea actelor prezentate de parti, de reprezentarea in instanta a biroului notarial etc.
4. Inspectorii de la ITM cunosc mai mult legislatia muncii, nu si alte prevederi legale cu privire la angajare - de exemplu, interdictia prevazuta de Statutul profesiei de avocat.
Ca nu cunosc, ok, asa o fi, nu stiu... noi vorbim teoretic... asa incat, pur teoretic, n-ar trebui sa cunoasca si sa aplice?
Eu stiu notariat care are peste 6 angajati; unul singur e notar, are o secretara si un agent procedural care umbla pe la Cf... restul sunt persoane cu studii juridice care redacteaza actele in intregime sau introduc acele date de care ziceai tu... nu stiu pe ce functie sunt incadrati, dar stiu sigur ca 3 din 6-7 au dreptul cu licenta si sunt juristi acolo... doar ca nu am intrebat exact cum se cheama, oficial, postul lor.
Mai stiu niste birouri asociate de notar care au 3-4 persoane cu studii juridice... un birou in Ploiesti...
Vorbesc de notari pe care i-am vazut la lucru, stiu cum merg lucrurile in birourile lor si am lucrat cot la cot cu ei in unele cazuri... nu am intrat doar sa iau un act...
Asa ca stiu notari care nu fac toate actele din programe, stiu exact, cu siguranta... Bine, ele tot nu au o adaptare foarte buna la situatia de fapt, insa tot e ceva mai bine...
Potrivit art.14 alin.3 din Legea nr.36/1995, notarul public sau notarii publici asociaţi, titulari ai unui birou, pot angaja notari stagiari, traducători, alt personal de specialitate, precum şi personal administrativ şi de serviciu necesar activităţii notariale.
Elis, Liliana, eu am subliniat ca in conformitate cu Legea consilierilor juridici, acestia nu pot fi angajati sau numiti decat de persoane juridice. Faptul ca nu exista interdictie pentru un notar sau un executor in legile si statutele lor profesionale, sa angajeze orice fel de personal, nu echivaleaza cu posibilitatea angajarii de catre acestia de consilieri juridici. Nu are relevanta ca poate avea calitatea de angajator atat o PF cat si o PJ, are importanta in discutia de fata faptul ca numai PJ pot angaja consilieri juridici. Dupa parerea mea o astfel de angajare (PF angajeaza CJ) este ilegala.
Ionescu sau Popescu, impricinati, sunt tot PF, cu potential de angajator, de ce nu si-ar angaja fiecare cate un consilier juridic, care sa-i reprezinte, daca ditamai notarul, sau executorul judecatoresc, tot PF si inca avand studii juridice, isi angajeaza consilieri juridici sa-i reprezinte?:P